EK jeugd: Rustdag , zesde ronde en jarigen

De Fide onderzoekt op dit moment enkele verbeteringen aan het ratingsysteem om met het probleem van ratingdeflatie om te gaan (fide.com/news/2538). Kort gezegd gaat dit om het enorm aantal underrated spelers, die de rating van juist gewaardeerde spelers omlaag trekken. Wat mij betreft zou het dynamisch maken van de wijziging van de K-factor ook een goede verbetering zijn, zodat je niet van die niet lineaire sprongen krijgt (had ik dat potje in juli maar verloren in plaats van gewonnen, dan had ik nu een hogere rating gehad), maar dat terzijde.

Een typisch toernooi waar een hoop van die underrated spelers rond lopen is het “European Youth Chess Championship 2023”. Een blik op de verrichtingen van de Nederlandse spelers met het ingaan van de rustdag:

[resultaten]

De beste prestatie in punten is tot dusver van Hrdya, zeker als je in ogenschouw neemt dat hij in de vijfde ronde verloor van de Franse Marc Llari, die afgezien van een imposante rating van 2039 (voor een negenjarige!) in 2022 wereldkampioen onder 8 jaar was. De andere Nederlanders scoren rond de 50%, maar bijna allemaal onder hun verwachte score. Dit heeft o.a. te maken met dit effect van ratingdeflatie waarbij sommige spelers (vooral uit het buitenland) veel minder de kans hebben om hun Fide-rating op niveau te krijgen. Daarnaast is partijen spelen in een weekendtoernooi tegen vermoeide boomers van een heel andere orde dan toernooien met leeftijdsgenoten.

Lees verder: schaakuitzendingen.blogspot.com/2023/09/EK2023Rustdagzesderonde.html

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.