Schaakbord in Wenen

Wenen teert op vergane glorie. Onder de Habsburgers was het een voorname stad. De heren, dames verzamelden kunst en voorwerpen uit verre landen. Veel van dat fraais wordt tegenwoordig tentoongesteld in het Kunsthistorisches Museum. Dat je daar door de hele kunstgeschiedenis kunt lopen wist ik. Niet dat er ook een moeilijk te dateren schaakbord te zien zou zijn.

De bijgaande tekst vermeldt: VenetiĆ« (?), 1e helft 14e eeuw met latere aanpassingen. Jaspis, been en agaat zijn onder andere gebruikt als materiaal. “Wood with certosina inlay” geeft nog wat extra informatie. Wie op ‘certosina’ zoekt komt uit bij de kartuizer kloosters van Lombardije. De certosinatechniek, het decoreren van meubels met inlegwerk van ivoor, been, paarlemoer of tin in geometrische patronen, werd veel toegepast in de 14e en 15e eeuw in Noord-ItaliĆ«.

Op de achterkant van het schaakbord kon men triktrak spelen. Daar zijn de stenen van bewaard gebleven. De schaakstukken hebben de tijd niet overleefd.

Het bord wordt voor het eerst genoemd in 1596 in de verzameling van aartshertog Ferdinand II van Tirol. Die overleed een jaar eerder. Of Ferdinand II meer van het schaken dan van het triktrak was, is onbekend.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.