‘Lang leve de koningin’ en andere speelfilms over schaken die gratis online staan

‘Mijn opa was een echte grootvader. Iemand van wie je iets kunt leren.’

Aldus Esmé Lammers, een kleindochter van Max Euwe, maar natuurlijk bovenal de maakster van de schaakfilm Lang leve de koningin (1995). Hierin leert de jonge Sara schaken en komt ze tegelijkertijd meer te weten over haar onbekende vader.

Ik interviewde Esmé een jaar of twintig geleden. Aan het einde zei ze: …

Lees verder…

Voor dit verhaal, voor een aantal schaakfilms die compleet op YouTube te vinden zijn, en voor een summiere uitleg…

3 Reacties

 1. Avatar
  Bram Klapwijk 29 september 2023

  “Jongvolwassenen spreken mij nogal eens aan over ‘Lang leve de koningin’ omdat ze de film kennen uit hun jeugd. Heel soms is het dan ook hun lievelingsfilm; alleen heeft hij tot nog toe geen fervente schakers opgeleverd, meen ik”.

  Nou, dan ben ik de eerste! Want deze film leidde op 7-jarige leeftijd bij mij tot de vraag: ‘hebben wij ook een schaakbord?’. Inmiddels 23 jaar verder :P. Overigens was de film toen in delen op tv, heb ik het idee. Want in mijn hoofd was ie te zien als afleveringen. Anyway, een aanrader 🙂

 2. Avatar
  renzoverwer 29 september 2023

  He Bram, dank voor je enthousiaste reactie. Vind het idd een vrij boude uitspraak van Esmé…want ik herinner me ook uit het bondsblad wel interviews met kids die zeiden: ‘Ja, lang leve de koningin, en toen wilde ik schaken/zeurde ik om een bord’… of iets in die trant. Of ouders die zeiden: ‘ Na die film was er geen houden meer aan.’

  Klopt helemaal wat je zegt – De film is wel eens in delen op tv geweest, iets van schooltv ??

  Misschien ook wel een keer of vaker helemaal vertoond. En nu DVD en op Youtube.

   

   

 3. Avatar
  Herman Grooten 29 september 2023

  Daar kunnen we aan toevoegen dat die film door de KNSB lange tijd gebruikt is (inderdaad op dvd in meerdere afleveringen) voor promotiedoeleinden op (basis)scholen en vermoedelijk ook op verenigingen. Als je kinderen die film laat zien is er 100% respons: iedereen wil leren schaken naar aanleiding hiervan. We hebben echter (volgens mij nog altijd) te weinig opgeleide schaaktrainers, liefst natuurlijk vanuit het onderwijs zelf, die kinderen op een speelse manier de spelregels (en nog meer!) kunnen leren. Dit afgezien van een paar goede regionale initiatieven die er gelukkig ook zijn.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.