Spannende kraker voor De Stukkenjagers

Voor de 2e ronde van de KNSB competitie mochten De Stukkenjagers 1 thuisspelen tegen Vianen/DVP 1. Vooraf wisten we dat dit een lastige kluif ging worden aangezien Vianen/DVP op papier de ratingfavoriet is in de klasse 1B. Deze match kon dus wel eens erg belangrijk gaan zijn, in de reis terug naar de meesterklasse. Met veel geluk voor ons ontbraken er echter een aantal belangrijke spelers zoals voor Vianen/DVP. Deze speelden onder andere in de European Club Cup in Albanië. Hierdoor waren wij volgens Ornett Stork toch licht de ‘favoriet’ deze keer.

Wie aan het begin van de dag een rondje langs de borden aan het lopen was kreeg veel spectaculairs te zien. Zo werd er op bord 2 bij de partij van Remco Sprangers al binnen een uur een dame ingesloten, waardoor de zwart speler een stuk moest geven en kon je bij bord 3 bij de partij van Stefan Beukema ook even je wenkbrauwen omhoog halen.

De eerste uitslag was dan ook die van Stefan Beukema met zwart op bord 3 tegen Dennis Kerstens, waarbij de uitslag lichtelijk verrassend was na wat oogde een stroeve opening. Uiteindelijk wist Stefan met een mooie mat zijn tegenstander en teamgenoten te verrassen. 1-0 dus in het voordeel van De Stukkenjagers en een goed begin om de teamwinst binnen te halen.

Vervolgens was het aan mijzelf, Sam Baselmans, de taak om de voorsprong te vergroten. Ik speelde op bord 8 met wit tegen mijn Duitse tegenstander Helge Hintze. In het middenspel had ik een iets fijnere stelling door het ruimtevoordeel op de damevleugel. Hier was nog niet ontzettend veel aan de hand, maar na een ietwat onnauwkeurige van de zwartspeler zet konden de dames geruild worden. Na deze dameruil kon het eindspel met ruimtevoordeel vrij eenvoudig uit worden gespeeld. Zo werd het dus 2-0.

De volgende partij die klaar was, was die op bord 10 van onze nieuwe aanwinst Bertalan Bokorovics, die met wit speelde tegen Mykyta Volkov. De zwart speler heeft een iets hogere rating dan Bertalan, maar daar trok hij zich niks van aan. Hij speelde een vrij eenvoudige remise, waardoor de stand op 2,5-0,5 in het voordeel van de thuisploeg kwam. Maar na deze goede beginstart werd het even lastiger voor De Stukkenjagers.

Op bord 5 speelde teamcaptain Luuk Baselmans met zwart tegen de zeer sterke en ervaren Willy Hendriks. In het middenspel stond Luuk op een gegeven moment 2 pionnen voor, maar was het nog steeds een erg gecompliceerde stelling, waarbij wit erg gevaarlijke lopers had. Toen Luuk zeer nauwkeurige zetten moest vinden met maar weinig tijd op zijn klok ging het helaas fout. Hier maakte Willy het vervolgens erg fraai af. 2,5-1,5 nu dus.

Hierna was de volgende beslissende partij die op bord 9 tussen Sjoerd van Roon met zwart tegen Jermo Kooijmans met wit. Volgens de zwart speler ging de opening prima en leek de partij hier aardig in balans te zijn. Echter speelde Jermo Kooijmans aardig wat goede zetten en counterde hij goed. Sjoerd was hier niet tegen op gewassen en zo haalde Vianen/DVP het volgende punt binnen. Een gelijke stand op dit moment dus van 2,5-2,5. Tijd om hier verandering in te brengen en weer wat volle punten aan onze zijde te scoren.

Op een aantal borden leek dit al de goede weg op te gaan, maar de eerst volgende partij die klaar was, was die van Bob Jansen met zwart op bord 1 tegen Ulrich Dresen. Bob leek in een ingewikkeld eindspel niet helemaal tevreden te zijn met zijn eigen stelling, dus ging hij hier wijselijk voor remise. Dit gaf het team ook wat meer zekerheid, dus dit was een prettig halfje om binnen te halen.

Toen begon het weer punten te regenen voor De Stukkenjagers. De eerste die weer een vol punt binnenhaalde was Herman Grooten op bord 6 met wit tegen Benjamin Ries. De opening ging nog niet helemaal vlekkeloos voor wit, maar zwart reageerde hier iets te optimistisch op. Zeker toen hij kwam met de paard manoeuvre Pa6-b4 beging hij een fout, waar hij het antwoord niet op aan zag komen. Zo haalde Herman uiteindelijk de winst binnen en zo kwam ons team weer op voorsprong.

Hierna was het aan onze andere nieuwe aanwinst voor het eerste team, ons jonge Belgische talent Joppe Raats, taak om de voorsprong te vergroten. Dit deed hij door op bord 4 met wit tegen Toon van Lanen te winnen. De opening was nog zeer verrassend, doordat er theorie werd gespeeld die jan en alleman nog niet vaak hadden gezien. Toen Joppe uiteindelijk een pion voor kwam te staan, maakte hij het eindspel uiteindelijk goed af. Een erg nette partij! En een zeer belangrijke stap in de richting van teamwinst. De score was nu 5-3 in het voordeel van ons vlaggenschip en we hadden dan ook nog maar een halfje nodig.

En om het helemaal mooi af te maken haalde Remco Sprangers op bord 2 met wit een mooie winst binnen tegen Reiner Odendahl. Nadat Reiner in de opening een pion pakte op b2 met de dame leek het er gevaarlijk uit te zien voor hem, aangezien dit toch wel iets weg had van een giftige pion. Remco wist de dame in te sluiten, maar zwart kon hiervoor een stuk offeren tegen een paar pionnen. Maar hier leek wit toch wel voordeel te hebben. Toen zwart niet gebruik kon maken van zijn extra pionnen en Remco zijn stukken uiteindelijk actief wist te gebruiken, kon hij de extra pionnen gaan ophalen. Zo won hij dan ook de partij. Een knap resultaat en hiermee is hij ook de enige met 100% score in ons team!

En de laatste partij van de dag was die van Helmut Froeyman op bord 7 met zwart tegen Ornett Stork. De partij bevond zich eigenlijk grotendeelse de gehele tijd in remisewateren. Zelfs toen Helmut 2 pionnen won, wist Ornett met voldoende tegenspel op de koning remise te houden. Zie hieronder nog voor een bijzonder fragment in de partij, met interessante pionnen formaties. De eindslag is uiteindelijk dus 6,5-3,5.

Een erg belangrijke teamwinst dus met een score van 6,5-3,5. En dit op een grote mede kandidaat voor promotie. Niks is natuurlijk nog duidelijk, aangezien dit pas de 2e ronde was. Maar dat dit een grote stap is, is wel te zeggen.

Rating
Rating
Jansen, B.A.H. (Bob) 2194 Dresen, U.B. (Ulrich) 2233 ½ – ½
Sprangers, R. (Remco) 2196 Odendahl, R. (Reiner) 2301 1 – 0
Beukema, S.O.R. (Stefan) 2425 Kerstens, D.J.W.M. (Dennis) 2163 1 – 0
Raats, J. (Joppe) 2008 Lanen van, A.J.J. (Toon) 2122 1 – 0
Baselmans, L. (Luuk) 2325 Hendriks, W.M.M. (Willy) 2393 0 – 1
Grooten, H.C.A. (Herman) 2221 Ries, B. (Benjamin) 2297 1 – 0
Froeyman, H. (Helmut) 2304 Stork, O.J. (Ornett) 2121 ½ – ½
Baselmans, S.W.A. (Sam) 2231 Hintze, H. (Helge) 2298 1 – 0
Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2238 Kooijmans, J. (Jermo) 2301 0 – 1
Bokorovics, B.B. (Bertalan) 2179 Volkov, M. (Mykyta) 2212 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2232 Gemiddelde Rating: 2244 6½-3½

2 Reacties

  1. Avatar
    schakeraad 11 oktober 2023

    Altijd fijn die verslagen van de Stukkenjagers iedere competitieronde weer.

  2. Avatar
    Caesar64 11 oktober 2023

    Eens, niet alleen vanwege hun fraaie schaaklocatie in hartje Tilburg maar ook vanwege hun uitgebreide schaakverslagen verdienen ze een terugkeer naar de meesterklasse!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.