“Waarom schaken we?” door Hans Meijer

In mijn geval is het antwoord op de vraag waarom ik schaak simpel. Ik mocht geen lid worden van de christelijke damclub van Kockengen en werd met open armen onthaald door voorzitter Tuininga van de schaakclub Breukelen. Een gelukkige keuze naar later bleek. …lees de hele column in PDF.

Deze en andere columnisten van SV Promotie, schreven samen meer dan 1000 columns. U leest ze op onze site.

7 Reacties

 1. Avatar
  renzoverwer 11 oktober 2023

  Gelezen. Je bent een heerlijke optimist, maar niet tegen de klippen op, Hans. Ik mag dat graag. Liever geen mediatraining voor schakers trouwens, verschrikkelijk.

  Rest mij het raadsel waarom je geen lid van de damclub mocht worden. Van de club niet, van je ouders niet, zat je kapsel verkeerd, beheerste je het spel niet of was je te weinig christelijk? 😉

  • Avatar
   meijgia 11 oktober 2023

   Renzo, mijn achternaam behoorde op Kockengen bij een katholieke familie en de damclub was in de jaren zestig een christelijke club. Hans.

 2. Avatar
  Henk Smout 11 oktober 2023

  Van spel zijn twee mogelijke meervouden: spelen en spellen, daar is betekenisverschil tussen.

  • Avatar
   meijgia 11 oktober 2023

   Henk, op de website vandale.nl/spelen-of-spellen legt redacteur Hans de Groot het verschil tussen spelen of spellen uit. Ik weet niet of ik zijn uitleg correct interpreteer. Ik dacht dat ik spellen hier correct is. Of moet het toch spelen zijn? Hans.

   • Avatar
    Henk Smout 11 oktober 2023

    Er staat in het Engels games en dat is in het Nederlands spelen en NIET spellen.

   • Avatar
    Frits Fritschy 11 oktober 2023

    Naar de letter van de regel heeft Henk gelijk, maar ik twijfel ook. Bij spel(l)en als Cluedo etc.zoals opgesomd denk ik eerder aan de doos dan aan de bezigheid, en daar draait het om.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.