Breaking the Silence – Vrouwen en mannelijke schakers

Op Schaaksite zie ik relatief veel ‘sluikreclame’ voor chess punt com. Nu kan een ieder natuurlijk kiezen voor zijn of haar favoriete schaaksite, maar chess punt com is heel erg op de Verenigde Staten gericht, een land waar het een en ander op aan valt te merken onder andere zowel op sociaal gebied als op gender gebied (Denk aan homohaat, vertoon van machogedrag, en afkeuren van “snowflakes”, de “have and have nots” om maar wat te noemen). Gelukkig zie ik ook dat sommige gebruikers op Schaaksite een voorkeur voor Lichess (De huidige nummer twee schaakserver op de wereld) hebben. En omdat ik deze week een commentaar zag op Schaaksite met een wat merkwaardige “ouderwetse” gender-opmerking deed het me denken aan de volgende blog artikelen die mijns inziens zeker het lezen waard zijn.

Lichess editorial over niet langer samenwerken met US Chess Federation en de Saint Louis Chess Club:

Lichess blog post: Breaking the Silence

Een recent artikel over een nieuwe organisatie met betrekking tot vrouwen in het schaken:

Announcing the Women in Chess Foundation

Een artikel van een schaakster op Lichess over vrouwen die bij schaken worden lastiggevallen:

Breaking The Silence Online

Een artikel van een schaker op Lichess over hoe mannen zich volgens andere mannen die zouden moeten gedragen en wangedrag van mannelijke schakers ten aanzien van vrouwen:

How To Be A Man In Chess

Zelf heb ik bij diverse schaakclubs gespeeld, en het aantal vrouwelijke schakers was altijd heel minimaal of nul komma nul. Hopelijk kan daar in de toekomst verandering in komen. Bij de bridgesport schijnt dat wel te kunnen.

En wat chess punt com betreft: ik laat chess punt com graag links liggen en lees schaaknieuws graag op Schaaksite.nl, de Engelstalige ChessBase, de Duitstalige ChessBase en de ChessBase India site. Zoals hier over Qatar Masters Ronde 6 en waar ook een vermakelijk video interview met Anish Giri te zien is.

 

5 Reacties

 1. Avatar
  Caesar64 24 oktober 2023

  Als je zo principieel bent om een Amerikaanse schaaksite te mijden, zou ik wellicht ook verwachten dat je Chessbase India ook aan je voorbij laat gaan?!

  • Avatar
   Leo 25 oktober 2023

   Ik vraag me af wat Albert nog op schaaksite punt nl doet. Deze site richt zich nogal op Nederland waar toch ook het een en ander fout gaat.

 2. Avatar
  josschess 24 oktober 2023

  E  dan moet je schaaktoernooien in Quatar ook maar niet meer bekijken.

 3. Avatar
  Ben Hummel 25 oktober 2023

  Chess24 met Jan Gustafsson en Peter Svidler was altijd het beluisteren waard. Ook al gingen de heren soms wel erg ver van de gebaande paden met hun uitweidingen over vage films en nog vagere online spelletjes. Het is jammer dat deze site is overgenomen door de grotere broer uit de VS.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.