Voor de 2e keer alweer het NK snelschaken jeugd 2023 in Harmelen


Het NK snelschaken is een mooie traditie aan het worden in het jeugdschaak. Op zondag 22 oktober speelden 250 jeugdschakers 9 rondes, van steeds 2 partijen per ronde, met een tempo van 3 minuten plus 2 seconden per zet. Het belang van dit tempo in het internationale topschaak valt niet te onderschatten. WK- en EK (kandidaten)matches worden beslist op dit tempo en het aantal snelschaaktoernooien rukt door dit aantrekkelijke format steeds verder op. De Nederlandse schaak(top)jeugd onderkende dit en trok wederom massaal naar Harmelen toe.

Het toernooi werd gehouden in de conferentiezalen van zwembad H2O en er bestond een mogelijkheid om een frisse duik te nemen. Desalniettemin was daar weinig animo voor.. komt dat omdat spelers niet 2x kopje onder willen gaan in 1 ronde? Wegens de enorme belangstelling heeft de organisatie, in vergelijking tot het toernooi van vorig jaar, de wachtruimte opgeofferd als speelzaal. Zover het oog reikte in deze zaal zaal zag je schakers, terwijl de kantine nog drukker, maar ook gezelliger, was dan voorgaande editie.

Tijdens de opening vertelde de burgemeester dat hij op de openingszet een avond had zitten broeden, maar door de vele varianten die ons spel rijk is het overzicht was kwijtgeraakt. Fidemeester Tim Grutter, op wiens bord de openingszet door de burgemeester werd uitgevoerd, hoorden we dan ook niet klagen, daar de e-pion gedecideerd naar het centrale veld e4 werd geschoven.


A-categorie

De A-categorie – in afwijking van andere jeugdtoernooien – staat open voor jeugd tot en met 20 jaar. Wij vinden dit een mooie kans om de oudere schaakjeugd, die anders tussen wal en schip valt, een kans te geven om zich te profileren. Als enige leeftijdscategorie worden hier geldprijzen (1. 300 2.150 en 3. 75 euro – algemeen klassement) uitgereikt, in tegenstelling tot de bekers in de andere categorieën. Voorts ontvingen alle prijswinnaars (plaats 1 tot 3) een Course van Chessbase of een mooi ander schaakcadeau van De Beste Zet.

De 14 jarige Oekraïense Sofiia Moskalets nam verrassend de leiding na 5 rondes en gaf vanaf het podiumbord de mannen het nakijken. Na een gelijkspel tegen Tim Grutter van SGA Amersfoort liet Sofiia in ronde 6 een half punt liggen in het Woerdens onderonsje met Jacco Lind en in ronde 7 eindigde de eerste partij tegen Kobe Smeets in een zwaar bevochten remise en de tweede partij in een overtuigende overwinning voor de Utrechtenaar. Met ingang van ronde 8 nam Tim met 13 punten een punt afstand van nummer 2 Sofia (12 punten) en zette de rest op ruime achterstand: Kobe met 9,5 punt gevolgd door de Nederlands kampioene tot en met 18 jaar, Anastasiia Khatniuk, Jacco, Rolinde den Heijer en Mees van den Berg, allen met 8 punten.

In de laatste ronde speelde Gijs Bon, uitkomend voor Magnus Schagen, een sterke partij tegen toernooiwinnaar Tim Grutter. In het verre eindspel wist hij een pion te verzilveren en om te zetten in winst (1-1). Alhoewel Sofiia won maakte dit voor de eindstand niet meer uit. Tim was de welverdiende Nederlands kampioen snelschaken met de fraaie score van 15 uit 18. Sofiia eindigde met 14,5 punt op een tweede plaats in het algemeen en 1e in het meisjesklassement, terwijl Kobe met 12,5 punten op de 3e plaats eindigde. Op de 2e en 3e plaats bij de meisjes Rolinde en Anastasiia, die bij het NK t/m 18 jaar in Almelo ook al samen de lakens uitdeelden.

veel vrouwelijke deelnemers

Ansh Jakhari uit Spijkenisse was een vertrouwd gezicht in het nationale topschaak voor vele jaren en staat boek als toptalent, maar heeft door drukte op school (6 VWO als 14-jarige) verstek laten gaan op vele NK’s de laatste jaren. In de A-groep gaf hij weer eens acte de presence, waar de organisatie mee in haar nopjes was. Ansh moest na een sterke start tegen Kobe Smeets (1-1) zijn meerdere erkennen tegen de 3 Woerdenaren Sofiia, Rolinde en Jacco, alsmede tegen uiteindelijk kampioen Tim.

Vermeldenswaardig is dat op het laatste bord in deze categorie wel op een heel creatieve manier met de tijdsdruk omgegaan. Beide spelers liepen een rondje met de koning om de pionnen teneinde de tijdwinst van de increment op te strijken, alvorens er echt werd begonnen aan de partij.

B-categorie
Wat in de B-categorie opviel was dat regio Utrecht excelleerde, met topklasseringen in het algemeen en meisjesklassement van o.a. Tom van Egmond, Polle van Arendonk, Mika Kleibeuker, Steven Ramdien en Isafara Gergin.

Na 5 rondes ging Tom van Egmond, vorig jaar nog verliezend finalist tegen Oscar Adams in deze categorie, aan de leiding door concurrent Polle van Magnus Leidsche Rijn Utrecht en SC Woerden te verslaan met 2-0. In ronde 6 ging voor Tom de koppositie verloren tegen clubgenoot van Magnus Mika Kleibeuker (0-2), waarna Polle tijdelijk de leiding nam.

Voor de hoogste notering in het meisjesklassement speelden in ronde 6 op bord 4 Isafara tegen Josephine Damen van SMB Nijmegen. Na een gelijk opgaande eerste partij (1/2) won Josephine in een scherpe Sveshnikov met wit materiaal en later het eindspel. Isafara verspeelde haar koppositie bij de meisjes in de laatste ronde door met 2-0 van Elysia Feng van ESV te verliezen, waardoor de Eindhovense het goud bij de dames pakte met 10,5 punten uit 18 partijen, Iosephine werd 2e met 9,5 punten en Isafara derde met 9 punten.

In ronde 7 nam Polle van Arendonk het op tegen Jacob Brienen, in een paardeneindspel kon Polle (foto) aan de rem trekken met Pxa5. In de tweede partij won Jacob in het pionneneindspel op 1 tempo. Bij het ingaan van de bloedstollend spannende laatste ronde staan Polle en Tom bovenaan met 12 uit 16. Stefan van der Duijs speelt 1-1 tegen Tom maar Polle gaat tegen Mika Kleibeuker onderuit met 0,5-1,5, waardoor Tom ongedeeld eerste is geworden met 13 punten, gevolgd door Polle met 12,5 punten.
Voor de bronzen plak komen Guido van Hesselingen, Jacob Brienen, Stefan en Mika met 10,5 punt in aanmerking. Jacob was de gelukkige met de meeste weerstandspunten.

C-categorie
In de C-categorie staat een van de ratingfavorieten Chenwu Zhu uit Haarlem na 5 rondes fier bovenaan, maar liep verrassend een nederlaag op tegen Roel Hompes uit Budel. De stand is ongekend spannend met Chenwu (8,5), Aden Darie (8) en Roel (7,5). Chenwu slaat zijn slag in ronde 6 door directe concurrent alsmede rising star, o.a. winnaar van het Woerdy jeugdtoernooi groep A, Aden Darie (SVAW), te verschalken met 2-0, terwijl de overige concurrentie blijft steken. Het pleit was beslecht, daar Chenwu de 1e plek niet meer uit handen gaf. Maastrichtenaar Pranav Kshirsagar voegt zich bij het rijtje kanshebbers Sam Klein Tuente (Max Euwe Enschede), Aden, Roel, Maxim en Ralf Sterk, door Roel met 2-0 te verslaan.

Maxim Teianu (Op Eigen Wieken Leiden) speelde in ronde 7 tegen koploper Chenwu trok in de 2e onderlinge partij na een trage start de partij naar zich toe maar liet na het af te maken en verliest met 0,5-1,5. Mehetan Tugra Cakmak (Maastricht) tegen Sam op bord 2 eindigde in 0-2 voor laatstgenoemde. Met ingang van ronde 8 staat Chenwu bovenaan met 12 uit 14, gevolgd door Pranav en Sam met 10 punten. De heren begaan geen misstappen meer en eindigen op plaatsen 1 en 2. Gustav ten Kate claimt het brons en stuurt Roel weg van de podiumplaatsen (hoe zuur kan een open toernooi uitpakken aan het einde) door met 2-0 te winnen in hun onderling treffen. Sam eindigt met 12 punten vierde en Emilien Halbert (VAS) eindigt samen met Maxim op de gedeeld 5e plaats.

Tafelleider bij de C’tjes Herbert heeft veel sportiviteit gezien. Een tegenstander stond onwelwillend tegenover de strenge FIDE-regel om de winst te claimen bij een onreglementaire zet. “Pas als mijn tegenstander claimt, dan begin ik ook met claimen.” De arbiters waarderen deze sportieve instelling, maar betwijfelen of de regel van terugwerkende kracht ook van toepassing is. Eli Alia Jorritsma van Staunton Groningen werd beste meisje met 9,5 punt, gevolgd door Pepper Ren (Bobby Fischer Wassenaar) en Lisa Verbunt (SV Spijkenisse) met 7 punten.

D-categorie
De D-groep telde maar liefst 56 deelnemers en was daarmee de grootste groep van het toernooi. In zo’n grote categorie en bij zo’n korte partij gebeuren er wel eens opmerkelijke dingen. Zo stonden beide spelers schaak maar hadden het niet door en speelden rustig verder. Op een ander bord werd gerokeerd met de dame en toren..it’s all in the game..

Ook in deze groep kwamen de schakers uit alle windstreken. Wouter Terlouw uit Soest pakte halverwege het toernooi de leiding en stond de koppositie niet meer af. Weliswaar speelde hij in ronde 4 met 1-1 gelijk tegen Shinsaku Okita (SHTV Den Haag), in ronde 5 won hij van Evan Los (Voorschoten) met 2-0 en verloor Shinsaku met 2-0 van Dylan Roersma uit Leeuwarden. Vanaf ronde 6 was het stuivertje wisselen om de plaatsen 2 tot en met 6 tussen Sabin Teianu (Op Eigen Wieken), Dylan, Freek Thijssen (ESV), Liam Rooijakkers (Kennemer Combinatie), Victor Brorens (Max Euwe) en Mehmet Eren Tuncer (SV de Pionnetjes Schiedam).

In ronde 7 won Wouter van Sabin met 2-0 en nam in het klassement met 13 punten een voorsprong van 1,5 punt op Boyd Leenen van SV de Combinatie uit Asten (11,5) Sabin en Freek (beiden 10,5). Doordat Mehmet in ronde 8 met 2-0 van Victor won en Wouter op 1-1 hield, eindigde hij als derde. Boyd versloeg Sabin met 1,5-0,5 in ronde 8 en speelde gelijk tegen Dylan in ronde 9 waarmee hij het zilver pakte met 14 punten. Wouter claimde het goud met 14,5 punten. Sabin Freek en Dylan eindigden resp als 4e, 5e en 6e, alledrie met 13 punten. Thao Luong (10,5 punten – ESV), Emma Barbier (10 punten -SV Voorschoten) en Frederieke Regterschot (9 punten – Kennemer Combinatie) pakten het eremetaal bij de meisjes.

E-categorie
De categorie tot en met 10 jaar viel ten prooi aan Hrdya Dinanath van HMC Den Bosch, die alle 18 potjes wist te winnen. Fier aan kop bond hij de ene na de andere tegenstander aan zijn zegekar. Een ongekende prestatie die we niet snel zullen vergeten. Onthoud die naam!
Raghav Pathak, Nederlands kampioen van vorig jaar tot en met 8 jaar, en uitkomend voor VAS Amsterdam, eindigde als tweede met 13,5 punt uit 18. Paul Nguyen, Kirtin Srivatsa en Woerdenaar Thom Groenewegen eindigden met zijn drieën op de gedeeld 3e plaats, maar omdat Thom de meeste weerstandspunten had, ontving hij de bronzen beker. Leandro van Pareren eindigde op de 6e plaats.
Het beste meisje werd Klio Esvelt, gevolgd door Lexi Bogers en Nynke Rampaert.

 

F-categorie
In de F-categorie was het een stuk spannender dan in de E-categorie. Akul Gupta van SV Maastricht won met 14 punten uit 18 partijen, Xiheng Zhang van HMC Den Bosch eindigde met 13,5 punten op de 2e plaats en Yuvaan Vigg van JSC de Pionnetjes Schiedam en Casper Moeri (OEW) met 11,5 punten op de 4e en 5e plaats terwijl Ilja Verbaken met 11 punten op de 6e plaats eindigde.

Uiteindelijke nummers 1 en 2 speelden met 1-1 gelijk in ronde 5. Ethan Mei hield Akul knap op 1-1 in ronde 6 terwijl Xiheng met 2-0 van Casper won en met een half punt voorsprong (9,5 punt) de leiding nam. Ronde 7 werd Xiheng fataal door een 2-0 nederlaag tegen Yuvaan en Akul speelde 1-1 tegen Theo Kudernac.

In ronde 8 en 9 morsten beide giganten niet meer: de kampioen sloeg zijn slag door concurrent Yuvaan Vigg en George Ren te verslaan terwijl Xiheng Daan Hentzen en Theo Kudernac versloeg. Bij de meisjes eindigden Jinchen Zhang (8,5), Charlotte Rietveld (8) en Riana Kolte (7 punten) op de eerste plaatsen.

GH-categorie
De G’tjes en H’tjes speelden samen in 1 categorie. Favorieten waren Hans Pereira en Aadvik Suthan met een respectable rating resp. van al 1080 en 1058 gevolgd door Woerdenaar Alexander Rietveld met 900. Hans Pereira (Caissa Amsterdam) won met de zeer indrukwekkende score van 17 uit 18.. Malem Ngangbam (DD), zusje van Chingtang die in de D-categorie meedeed, bracht Hans zijn enige nederlaag toe en hield knap stand tussen al dat ‘mannelijke geweld’ en werd met een score van 11 punten beste meisje en 5e in het algemeen klassement met 11 punten. Evienne (10,5 punten) en Pomme (10 punten) pakten bij de meisjes het zilver en brons, terwijl Woerdenaar Alexander Rietveld, op zijn 3e (!) al begonnen met schaken op de club, 2e werd met 13,0 punten. Aadvik Suthan werd 3e met 12,5 punt. Zidan Kazi werd 4e (11,5), Noah Sosef (11) en Julian Burger gedeeld 5e met 11 punten.

We kijken als organisatie terug op een heel leuke dag met veel sportiviteit en gezelligheid.
Om de continuïteit te waarborgen van dit spraakmakende evenement zijn we nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers in de organisatie. Mocht u het leuk vinden om mee te helpen in de organisatie, aarzel dan vooral niet contact op te nemen, graag per email naar jeugdscwoerden@gmail.com

Jan Werle, Woerden oktober 2023

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.