“Herinneringen” door Hans Meijer

Wat moet je doen als je, net als James Altucher, zes keer achter elkaar van een tiener verliest? Je bent op tijd naar bed gegaan en de raad om niet te eten tijdens de partij heb je opgevolgd. Want hij die eet verliest. Alle energie wordt dan aangewend voor de spijsvertering in plaats van dat ze beschikbaar is voor het optimaal functioneren van je hersenen. Lees de hele column in PDF.

Deze en andere columnisten van SV Promotie, schreven samen meer dan 1000 columns. U leest ze op onze site.

4 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 05 november 2023

  “Want hij die eet verliest.”
  Ik kan de heer Meijer van harte aanraden om deze stelling zo snel mogelijk uit het raam te gooien en toch vooral (ruim van tevoren) goed te eten. Het is inderdaad waar dat met een volle maag het bloed vooral naar de verteringsorganen gaat om daar flink aan de slag te gaan, waardoor de hersenen er even wat bekaaid vanaf komen. Maar als dit proces twee uur voor de partij is, hebt u de hele partij plezier van de energie die vrijkomt uit uw ingenomen voedingsstoffen. Met een lege maag achter het bord lukt een rapid en een blitz misschien nog wel, maar het kunnen opbrengen van urenlange uiterste concentratie kunt u gevoeglijk vergeten.

 2. Avatar
  Nepje 05 november 2023

  Beste Peter,

  Hans weet dit en hij had zich nauwkeuriger kunnen uitdrukken. Gedurende een periode van zo’n 25 jaar ging een clubje Promotianen naar buitenlandse toernooien. Onze Hans was daar regelmatig bij. Wij bespraken van tevoren precies hoe we de tijd gingen indelen tot het moment dat de wedstrijd begon. Strategisch eten was daar een onderdeel van. Overigens herinner ik me een keer in Balatonberenyi, waarin ik te weinig (of te vroeg?) gegeten had. De hongerklop. Zweten, misselijkheid, malaise. Ik gaf iemand opdracht (jaja) iets eetbaars te halen. Dat werkte, de partij heb ik niet verloren. Je hebt helemaal gelijk. 🙂

   

   

 3. Avatar
  meijgia 05 november 2023

  Peter en Manuel, ik citeerde James Altucher in New in Chess 2023#5 maar deed dat wat kort door de bocht. Het beste advies dat James Altucher ooit van FM Asa Hoffman kreeg was ’the person eating food loses’. James at zijn lunch tijdens de partij en dat was volgens Hoffman een doodzonde. Tegenwoordig eet James drie uur voor de partij! Hans.

 4. Avatar
  renzoverwer 05 november 2023

  De anekdote over Elisabeth Pähtz doet mij genieten en vele kanten opschieten. Wie weet volgen nog eens een-twee stukken.

  J.C. Bloem citeren: dat is altijd goed!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.