Flits-oordeel over Fritz 19

Vanwege de slechts vandaag geldende korting op Fritz 19 (€ 67 ipv € 90 – ook bij o.m. De Beste Zet en New in Chess) hier alvast m’n ‘flits-oordeel’ voor wie belangstelling heeft.

Zelf gebruik ik Fritz van Chessbase al sinds versie 5.32 (uit 1996, de eerste versie van het programma die een beetje fatsoenlijk onder Windows draaide).

De vandaag verschenen versie Fritz 19 is onvergelijkbaar veel professioneler, uitgebreider en gebruiksvriendelijker. Versie 19 ziet er op het eerste gezicht niet heel anders uit dan versie 18 (uit november 2021). Maar in een eerste paar uur proberen stuit ik toch op heel veel verbeteringen. Los van de nieuwe database (van ruim een miljoen partijen van het jaar 1851 tot oktober 2023), een prima en actueel openingenboek en taalkundige perfectionering van het Nederlands! (Let er bij bestelling op dat u de taal kiest van uw voorkeur).

Voor clubspelers en professionals t/m titelhoudersniveau is er nauwelijks meer reden om ipv Fritz 19 het grote en een stuk duurdere Databaseprogramma Chessbase 17 aan te schaffen. Om te spelen en trainen op allerlei niveaus en manieren biedt Fritz 19 meer dan de meeste schakers zullen gebruiken.

Eigenlijk is het grote Databaseprogramma CB 17 alleen nodig / nuttig voor schaakboekschrijvers, cursus en video-auteurs, secondanten, trainers en dergelijke – vooral omdat je met CB 17 tot op detailniveau grote partijverzamelingen perfect kunt filteren tot je precies dát partijmateriaal hebt gevonden ter ondersteuning van jouw verhaal. Maar een doorsnee club-, competitie- en toernooispeler heeft dat allemaal niet nodig.

Overigens kunnen (gratis) monsterengines als StockFish 16 en Leela Chess Zero 0.30 moeiteloos binnen Fritz 19 worden geïntegreerd, zodat ook die kunnen worden gebruikt bij analyses. (Het switchen tussen engines is een fluitje van cent, twee muisklikken en gedaan.)
Wat nadere informatie van de programmeurs over Fritz 19 vindt u hier:
en.chessbase.com/post/presenting-fritz-19

Over Frans Hoynck

Journalist en politicus. Geboren 1959. Begon met schaken tijdens Spasski - Fischer in Reykjavik.
Was 5 jaar manager van de schaak- en denksportafdeling van uitgeverij / boekhandel Van Stockum in Den Haag.
Oud bestuurslid NOC/NSF voor de Nederlandse Onderwatersportbond NOB.

8 Reacties

 1. Avatar
  Sjoow 15 november 2023

  Als Chessbase voor de Mac beschikbaar was, dan had ik het gisteren gekocht. Jammer hoor.

 2. Avatar
  Herman Grooten 15 november 2023

  Op een Apple schijnt het mogelijk te zijn om een Windows-omgeving te krijgen. En daarop kun je Chessbase installeren. Ik heb dat toevallig bevestigd gekregen van een medewerker bij CB. Dus wellicht toch een mogelijkheid?

  • Avatar
   Sjoow 16 november 2023

   Dank je. Ik ben bekend met het verkrijgen van een Windows omgeving op een Mac. De gebruikers ervaring om te switchen tussen Mac en Windows is helaas niet optimaal. Maar goed… hoe graag wil ik Chessabase gebruiken… die behoefte begint steeds groter te worden 😀

 3. Avatar
  Joeri 15 november 2023

  Hiarcs Chess Explorer (Pro) is een top programma voor de Mac. Het is beter en stabieler dan Chessbase programma’s.

  • Avatar
   Pieter Priems 16 november 2023

   Hoi Joeri, bedankt voor de tip! Ik heb in het verleden Sevilla gedraaid op een windows partitie op mijn Mac. Dat was niet gedoe. Dus een echt Mac programma lijkt me beter. Momenteel gebruik ik ChessBase online (niet zo’n sterke engine) en Lichess. Gebruik je Chess Explorer zelf en hoe bevalt dat (buiten de techniek om)?

   • Avatar
    Joeri 16 november 2023

    Chess Explorer Pro bevalt prima. Je kunt relatief eenvoudig een flinke database aan partijen downloaden. Zo kun je dus makkelijk zoeken naar recente partijen. Ik heb zelf een abonnement op de openingtree van Hiarcs. Dit is niet echt noodzakelijk, maar best grappig om te bekijken. Hiarcs Explorer Pro is denk ik vergelijkbaar met Chessbase. Misschien wat minder uitgebreid, maar ik denk niet dat ik alle extra functies van Chessbase zou gebruiken.

    Ik gebruik Chess Explorer zelf voornamelijk om mijn partijen in te voeren en te analyseren met Stockfish. Dat werkt gewoon prima, stabiel en soepel.

    Het installeren van Stockfish 16 engine op Hiarcs Explorer op de Mac is ietsjes bewerkelijk, maar als je dat googled (of Bingt op Microsoft ;)) kom je er wel uit. En anders vraag je het hier op Schaaksite.

    Ik heb recentelijk een Microsoft computer aangeschaft en heb hier toch ook maar Hiarcs Explorer voor aangeschaft. Werkt echt perfect.

    Niks mis met Chessbase producten hoor. Ik heb daar onderhand al 10 jaar geen ervaring meer mee. Maar mijn ervaring toen was dat die programma’s wat minder stabiel waren.

  • Avatar
   Frans Hoynck 16 november 2023

   Helemaal mee eens Joeri! Ik heb het geïnstalleerd op de nieuwe iMac van een 90-jarige (!) clubgenoot. En om hem wegwijs te maken in het gebruik heb ik zelf Hiarcs PRO ook gekocht voor op m’n reserve desktop een Mac Mini.
   Hoewel ik enigzins verslaafd ben geraakt aan Chessbase zou ik, als ik slechts een Mac had, er niet erg om malen met Hiarcs Pro op m’n masjien.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.