”Van oude boeken de dingen die voorbijgaan” door Manuel Nepveu

Ik loop naar zolder, met in mijn hand het boek “Zó speelt Botwinnik!” met honderd partijen. Zojuist iets over geschreven. Ik zet het terug in de boekenkast, pal naast ”Spassky’s 100 Best Games”, geschreven door de Engelse FM Bernard Cafferty. Dat boek is gepubliceerd in 1972. Lees de hele column in PDF.

Deze en andere columnisten van SV Promotie, schreven samen meer dan 1000 columns. U leest ze op onze site.

2 Reacties

 1. Avatar
  rudimatai 16 november 2023

  Beste Manuel,

   

  Natuurlijk refereer je aan het boek “Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan” van Louis Couperus. Ooit moesten we 20 boeken lezen voor ons VWO examen Nederlands. Deze zat er vaak bij.
  Overigens heeft Couperus een onverwachte band met het schaakspel, want hij schreef ook “Eline Vere”, en de schakers hebben ook een Eline…

  En zijn naam eindigt op “rus”, en russen kunnen goed schaken!

  Naarmate de tijd verstrijkt verandert de algemene blik op alles, ook op het schaakspel. Hoeveel jongeren zijn er voor wie de match Capablanca – Aljechin nog iets betekent? Die speelde zich toch af tijdens de tijd van de gladiatoren?

  Morituri te salutant!

 2. Avatar
  Nepje 17 november 2023

  Misschien aardig om te vermelden dat Louis Couperus dit jaar zijn honderdjarige versterfdag viert, ergens op een literair wolkje in de schrijvershemel.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.