Recensie van “World Chess Champion Strategy Training for Club Players” door Thomas Willemze

Deze recensie behandelt ‘World Chess Champion Strategy Training for Club Players’ door IM Thomas Willemze. Het boek bevat 100 opgaven uit partijen van de recentste zeven wereldkampioenen, die de ambitieuze clubspeler helpen te begrijpen hoe plannen te maken en uit te voeren.

In de inleiding beschrijft Willemze welke technieken je gaat leren, zoals het verbeteren van het slechtste stuk, gebruik maken van een voorsprong in ontwikkeling, en het ruilen van de juiste stukken (het gaat om wat er over blijft!). Ook adviseert hij om de oefenstellingen op het bord te zetten en de oplossing pas op te schrijven als je klaar zou zijn om de zet in een echte partij uit te voeren. Vervolgens bevat het boek zeven hoofdstukken, elk met een korte beschrijving van een wereldkampioen en twee voorbeeld partijen van hem, gevolgd door de opgaven – 15 per wereldkampioen, maar 10 bij Ding Liren. Elk hoofdstuk eindigt met ‘flashcards’ waarin de geleerde lessen bij een deel van de opgaven nogmaals worden getoond.

Willemze maakt veel gebruik van dikgedrukte letters. Dit is een effectieve manier om hoofdpunten aan te duiden, maar soms is het gebruik onnodig en storend — bv in het voorwoord: “I have created 100 strategic exercises from the games of the most recent World Chess Champions, from Bobby Fischer to Ding Liren”.

 

Het niveau van de opgaven is erg wisselend. Sommige zag ik meteen, andere ook na een kwartier nadenken niet. Hieronder volgen drie voorbeelden. De volledige partijen staan in de viewer.

Salas Romo – Fischer, Santiago de Chile 1959.  Hoe bracht Fischer zijn controle over de c-lijn tot gelding?

Anand- Hou Yifan, Wijk aan Zee 2018.  Wat is de principiële voortzetting voor wit, met het oog op zijn vrije d-pion?

Kramnik-Ulibin, Chalkidiki 1992. Alle stukken van Kramnik staan goed. Hoe moet hij verder?

 

Sommige opgaven zijn naar mijn smaak meer tactisch dan strategisch, bijvoorbeeld de volgende.

Kasparov – A. Sokolov, Baku 1978.  Hoe ontketende Kasparov de energie die zijn stelling verborgen was?

Omdat ik het moeilijk vond  de doelgroep van het boek te bepalen,  heb ik de voorbeeldpagina’s www.newinchess.com/media/wysiwyg/product_pdf/9174.pdf aan mijn clubgenoten Hans Ouwersloot, Frits Schalij en Paul van Zon laten zien, die meer ervaring als trainer hebben dan ik.  Onze mening was: het boek is geschikt voor een rating van 1800-1900 tot 2200. Hans, Frits, Paul: dank voor jullie input!

 

Bibliografische gegevens:

Titel: World Chess Champion Strategy for Club Players

Auteur: Thomas Willemze

Uitgeverij: New in Chess

Pagina’s: 260

Gepubliceerd: 6 september 2023

Prijs: € 24,95

ISBN: 978-90-833284-8-5

Link naar website uitgever, met voorbeeld-pagina’s:

www.newinchess.com/world-chess-champion-strategy-training-for-club-players

4 Reacties

 1. Avatar
  FlatlandR 19 november 2023

  Stond die taalfout excercises echt in het boek? Zou slordig zijn van de uitgever.

  En wat is er met de c in het woord Fischer op de voorkant van het boek aan de hand?

  Rest bevalt me wel. Misschien maar eens vragen aan de Sint.

  • Avatar
   Frits Fritschy 20 november 2023

   De c-h-combinatie is een zogenaamde ligatuur. Meestal wordt dit gebruikt als gedeelten van twee letters bij normale letterspatiëring gedeeltelijk over elkaar heen zouden vallen (de krul aan de bovenkant van de f geeft bijvoorbeeld nogal eens problemen). Hier is het vermoedelijk een typografisch aardigheidje om te benadrukken dat (in het Nederlands en Duits) de c-h-combinatie de klank van een enkele letter (g respectievelijk j) heeft.

   Maar in combinatie met de schreefloze letter erboven is het voor mijn gevoel een beetje een vlag op een modderschuit.

 2. Avatar
  Ludo Tolhuizen 19 november 2023

  Dank voor de opmerkzaamheid FlantlandR, ik had een typefout  gemaakt in “exercises”,  het is inmiddels verbeterd.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.