21 november: Waarschuwing bij update Chessbase 17

Vanmorgen vroeg Chessbase 17 bij het opstarten of er geüpdate mocht worden naar ‘versie 16’ van het programma – dat ik trouwens in NL versie met als tweede taal Engels heb draaien op een goede en helemaal bijgewerkte laptop met Windows 11.
Die update draaide uit op een ramp. Vorige updates gingen altijd probleemloos maar nu is het programma onbruikbaar geworden door de uitgevoerde update. Vrijwel alle titels en teksten in de menuutjes / vensters / mappen zijn gewist en vervangen door NOTEXT.
D’r is dus iets NIET PLUIS met de update vandaag van Chessbase 17.
Maak een update van de (nog) goed werkende versie alvorens u zich er zelf aan waagt.
Overigens heb ik SUPPORT van Chessbase gemaild over het probleem en gevraagd om een oplossing.

NAWOORD
Ik heb een uur zitten kijken in directories / mappen en heb de INDRUK dat het een taalspecifiek update probleem is (voor o.a. NL). Denk dat mensen met een Engelse of Duitse basisinstallatie het probleem NIET zullen hebben.
Maar ik wacht rustig het antwoord van SUPPORT af & werk voorlopig maar met FRITZ 19 (NL) dat ook veel kan.

Over Frans Hoynck

Journalist en politicus. Geboren 1959. Begon met schaken tijdens Spasski - Fischer in Reykjavik.
Was 5 jaar manager van de schaak- en denksportafdeling van uitgeverij / boekhandel Van Stockum in Den Haag.
Oud bestuurslid NOC/NSF voor de Nederlandse Onderwatersportbond NOB.

3 Reacties

 1. Avatar
  josschess 21 november 2023

  Kan je de update dan niet verwijderen of chessbase 17 opnieuw installeren?

  • Avatar
   Frans Hoynck 21 november 2023

   Beste Josschess,

   Nee dat leek tricky.
   Maar ik heb zoeven antwoord gekregen van Peter Schreiner (Chessbase Support). Er zat een fout in de ‘update-bestanden’ en die hebben ze n.a.v. mijn mail meteen gecorrigeerd.
   Advies was om nu de update-functie opnieuw te draaien. En inderdaad, dat had succes. Nu draait Chessbase 17 Nederlandstalig bij mij (onder updateversie 16) weer goed.
   Complimenten voor de firma, dat ze er meteen naar hebben gekeken en het probleem binnen een halve dag hebben verholpen.
   ERGO: iedereen kan m.i. nu veilig updaten. Mooi want het is en blijft een prima programma, vind ik.
   Groet,
   Frans HvP

 2. Avatar
  Michel Hoetmer 21 november 2023

  Ook ik kocht een tijdje geleden de nieuwste versie van Chessbase. Ik was er bepaald niet tevreden over. In het begin zaten er nogal wat bugs in de software. Trouwens: er waren meer problemen, zoals: het lukte me maar niet om de door mij gewenste lay-out te laden. Uiteindelijk heb ik nog heel vaak met mijn ouwe vertrouwde ChessBase15 gewerkt en op het punt gestaan om ChessBase17 maar helemaal te deinstalleren.

  Overigens hebben ze op mijn verzoek wel weer heel snel iets aangepast voor het opzetten van stellingen. De software ging aanvankelijk bij het opzetten van een stelling naar bekende stellingen zoeken. Dat was bijzonder vervelend, onderbrak het proces en kostte meer tijd dan nodig. Nu moet je een vinkje zetten om die functie te activeren. Je voelt het wel aan: bij mij staat die standaard uit.

  Vandaag is het me ook gelukt om de layout precies te krijgen zoals ik wens: die van ChessBase15 met de resultaten van de standaard kiebitzer onder de notatie en niet er naast. Op die manier zijn veel meer zetten zichtbaar. De truc is om die layout te kopiëren (vanuit ChessBase15) op te slaan en dan te plakken als standaardlayout in ChessBase17 (daarin heet bij mij de standaard layout: Standaard_GameBrowser.dock

  Advies: ChessBase zal vast wel weer met een nieuwe versie komen. Wil je upgraden? Dan is het verstandig om er even een paar maanden mee te wachten, zodat ze de meeste bugs gefixed hebben.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.