Hans Niemann – Bobby Fischer

Een opmerkelijke tweet 28 november jl.: twitter.com/HansMokeNiemann/status/1729560706914140467 (zie afbeelding boven)

Hans Niemann tweet na ronde 7 van het toernooi van Zagreb: ‘I like the moment when I break a man’s ego.’

Een verwijzing naar Robert J. Fischer. Leest u hier verder.

5 Reacties

 1. Avatar
  Dimitri Reinderman 30 november 2023

  Opmerkelijk is vooral de posting van Cheparinov.

  “I also want to congratulate the winner of the tournament, Hans Niemann. He scored 8/9! He is a rising star and I think he will be 2800 very soon. I never witnessed such strong play. I played with many top players, recently I played with one of the strongest players in the world Hikaru Nakamura. And he is not even close to Niemann’s level. I really think, he works so hard, and I am his biggest fan from now on!”

  • Avatar
   Frits Fritschy 01 december 2023

   Inderdaad opmerkelijk. Ik heb net de analyse van die partij op chessbase gezien. Zie de paarden op a4 en h4. Je hoeft niet van het niveau van Nakamura te zijn om een dergelijke partij te winnen. Niemann liet overigens een mogelijkheid liggen om de partij sneller te beslissen. Er zal wel iets met Cheparinovs ego aan de hand geweest zijn; vóór de partij tegen Niemann had hij tweemaal verloren en driemaal remise gespeeld. Uiteindelijk is hij laatste geworden.

   Ook opmerkelijk: Podravec is niet alleen secretaris van de Kroatische schaakbond, hij was ook organisator van het toernooi. Volgens mij moet je je mond houden zolang je geen ‘definitive proof’ hebt en als je ‘some indications’ hebt, moet je die voorleggen aan de instantie die daarover gaat. Je hoeft niet te wachten op een klacht van een ander. ‘Hanging someone out to dry’ is de mooie Engelse uitdrukking voor dit soort verklaringen. Als organisator heb je een extra verantwoordelijkheid om de spelers die je zelf hebt uitgenodigd te beschermen tegen geroddel – je hoort dat zeker niet aan te zwengelen. Wat dat roddelen betreft, Renzo, ik ben blij dat je dat zelf toegeeft. Allemaal juice, nietwaar?

   Zoals op chessbase te lezen valt, verwijzen Niemanns uitspraken naar de overwinning met twee punten voorsprong van Fischer in het gelijknamige toernooi van Rovinj-Zagreb in 1970. Een beetje dramatisch, maar ik kan me voorstellen waar die uitspraken vandaan zouden kunnen komen.

   • Avatar
    LDBoutens 02 december 2023

    Goedemorgen Frits,

    Heb je toevallig ook kans gezien Podravec zelf van bovenstaand op de hoogte te brengen of vond je het alleen nodig om ons hier te laten weten hoe het werkt?

    Ik ben het overigens volledig met je opmerkingen in deze eens.

    Tot slot; De Grootmoefti of topdog (Carlsen) had er m.i. verstandig aan gedaan enige tijd geleden geen ongefundeerde verdachtmakingen richten Hansie Hansie te maken. Dat is zoals ik al voorzag een vrijbrief geworden voor de ganse schaakwereld. Jammer die polarisatie.

    Afijn, de zon breekt door! U raadt het al, tijd voor een mooie winterwandeling!

    Moedig voorwaarts allen!

 2. Avatar
  renzoverwer 01 december 2023

  Dank Dimitri. Bijzondere woorden.

  Inmiddels mijn bericht wat aangevuld, op grond van verontrustende berichten, ja wel…. het oude liedje… 😉

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.