Twaalf grootmeesters, tien meesters, veertien nationaliteiten op Chessfestival Groningen

GRONINGEN – Het Chessfestival in Groningen, dat van 21 tot en met 30 december wordt gehouden, is uiterst sterk bezet en kent liefst veertien nationaliteiten. Er doen tien grootmeesters en twee vrouwengrootmeesters mee in de A-groep, en ook acht internationaal meesters en twee vrouwelijke meesters. Naast dit sterke open toernooi zijn er twee amateurgroepen en twee korter durende evenementen: het Compact-toernooi en de vierkampen. En zoals altijd kent het festival vele aantrekkelijke nevenactiviteiten, zoals het tweede NK Onderwaterschaken.

De ranglijst van de A-groep, met op dit moment 70 inschrijvers, wordt aangevoerd door de Litouwse grootmester Valery Kazakouski. De sterkste Nederlandse spelers zijn Dimitri Reinderman, Sergei Tiviakov en Thomas Beerdsen. Ervaren professionals als Evgeny Romanov, Michal Krasenkow en Vladislav Nevednichy zullen in Groningen de degens kruisen met aanstormende jeugdtalenten als Arthur de Winter (15), de Chinees Yueheng Jin (ook 15), voormalig Nederlands Kampioene Machteld van Foreest (16), en het twaalfjarige Duitse wonderkind Hussain Besou.

De drie negenrondige toernooien (de A-, B- en C-groep) worden gehouden van 21 tot en met 30 december, waarbij maandag 25 december een rustdag is. De vierkampen (drie ronden elk) vinden plaats op 22 tot en met 24 december. Het Compact-toernooi, dat vijf ronden duurt, start op 26 december en eindigt op 30 december. Alle speelronden beginnen om 13.00 uur ‘s middags; alleen de laatste speeldag, 30 december, start in verband met de prijsuitreiking al om 11.00 uur. De eerste twee speeldagen vinden plaats in de Energy Academy Europe aan de Nijenborgh; vanaf 23 december verhuist het toernooi naar Sportcentrum RUG & Hanze aan het Blauwborgje.

Op de website www.chessfestival.nl geeft grootmeester Sipke Ernst live-commentaar op de toppartijen via een stream. Voor bezoekers geeft Gert Ligterink ter plekke commentaar, en Peter Boel verzorgt een dagelijkse blog waarop alle belangrijke ontwikkelingen te volgen zijn. Na elke speeldag kunnen schakers stoom afblazen bij het ‘Afterchess’ in het Groningse schaakcafé Hooghoudt, waar ook snelschaak- en doorgeefschaaktoernooien worden georganiseerd. Ook zijn er in het Sportcentrum RUG & Hanze vele aantrekkelijke nevenevenementen tijdens de speeldagen zelf. Op 23 december vindt hier vanaf 14.00 uur het toernooi Schaakmat tegen Alzheimer plaats, waar geld ingezameld wordt voor Alzheimerpatiënten. Er is ook een sneldamtoernooi op 27 december (tien ronden, vanaf 13.00 uur) en een Jeugd Grand Prix vanaf 12.30 uur op 28 december. Bij het tweede NK Onderwaterschaken in het Willem Alexander Bad op Zernike zal grootmeester Sipke Ernst op 29 december vanaf 18.00 uur zijn titel verdedigen.

3 Reacties

  1. Avatar
    Wim Westerveld 19 december 2023

    Mooie aflevering weer. Opgewekt zoals steeds, maar het venijn zit hem in de staart. Letterlijk. De absolute staartpositie van de bij de FIDE aangesloten landen als het gaat om het percentage vrouwelijke (gerigistreerde) schakers wordt ingenomen door Nederland: nog geen 5 %! En dat voor een land waar de vrouwenemancipatie verder dan in een groot deel van de wereld is voortgeschreden. Wat een afgang.

     

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.