Oplossing Jubileumprobleem KNSB 150 jaar

In het voorjaar van dit jaar is een schaakprobleem geplaatst, dat werd gecomponeerd door IM in de Schaakcompositie Henk Prins. Omdat de oplossing van deze jubileum-tweezet nog niet is opgenomen in de rubriek Eindspelstudies en problemen van de Schaaksite vind ik de publicatie van de gedetailleerde oplossing van dit jubileumprobleem een waardevolle afsluiting van het mooie jubileumjaar van de KNSB. We mogen terugkijken op een prachtig nationaal schaakjaar.

De oploswedstrijd die georganiseerd werd door de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden,  was een groot succes.

Er kwamen 86 oplossingen binnen op de speciale website. De opdracht voor het oplossen van het probleem is: wit geeft in twee zetten mat. U hebt uiteraard gezien dat de witte stukken de 1 en de 0 vormen en de zwarte stukken de 5, tezamen komt dan 150 op het bord. De oploswedstrijd was ook een succes omdat er 41 oplossers de oplossing fout hadden. Dat betekent dat het probleem een hoge moeilijkheidsgraad had. De meeste oplossers weten wel dat een schaakprobleem bijna nooit begint met een schaakgevende sleutelzet. Ook is het slaan van een stuk vrijwel nooit de oplossing. Dat veel oplossers een schaakgevende sleutel hadden aangegeven, had te maken met het feit dat de meeste oplossers bordschakers waren en die kijken toch met een andere bril naar het probleem dan een schaakprobleem- of eindspelliefhebber.

Zeven oplossers gaven 1. De7+?  aan als oplossing. Dit loopt niet, want zwart speelt 1. … Td6 en matzetten lukt niet op de volgende zet door wit. 1. Pxd7+? werd vijf keer aangegeven, zwart mept met 1. … Lxd7 het paard van het bord en matzetten op de volgende zet is onmogelijk. Ook 1. f8D+? vier keer aangegeven, en 1. Pxb5? drie keer, zijn niet goed, de eerste wegens 1. … Pxf8 en de tweede wegens 1. … Pxe5. Een gemene valstrik is 1. Txb6?, deze zet faalt alleen op 1. … Pxe4!, zes personen fout. De echte verleiding is 1. Pac6?, dat door tien oplossers werd aangegeven. Deze zet faalt wegens 1. … Lxa4!

De oplossing is 1. Lc6! Er dreigt 2. De7# en 2. Pxd7#. Zwart kan spelen 1. … Txc6 waarop 2. Pxd7 mat is, interferentie van de loper door toren. Op 1. … Lxc6 is 2. Pd3 mat, op 1. … Txa3 is 2. De7 wits matzet. 1. … Pd5 wordt gevolgd door 2. Dxd5 mat. Op 1. … Pxe5  heeft wit het mooie mat 2. f8D mat en op 1. … d3 doet de loper van de h-lijn ook mee: 2. Le3 mat.

De winnaars van het goed oplossen van het jubileumschaakprobleem ter gelegenheid van 150 jaar KNSB waren: Erik van de Raaf, Angelique Osinga, Ivo Kroon, Alfred Gaasbeek, Twan Burg, Rene van Alfen, Olivier Kip, Hans Remmers, Theo Huijzer en Christiaan Blom.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.