RD Schaakpuzzel

Het oplossen van schaakproblemen is vaak ook bezig zijn met een puzzel. Voor schakers die graag stoeien met schaakstukken zijn deze puzzels een echte uitdaging.

Maak zelf een schaakprobleem

De zes diagrammen die zijn afgedrukt, moeten alle worden opgelost. De eerste drie problemen zijn tweezetten (wit begint en zet zwart mat op de volgende zet). Plaats de juiste sleutelzet (eerste zet van wit) iedere keer op een leeg bord; daarmee ontstaat een nieuw probleem. De problemen vier tot en met zes zijn driezetten (wit zet mat in maximaal drie zetten); ook nu is de sleutelzet nodig om het nieuw te maken probleem te krijgen.

De zes sleutelzetten worden dus op een leeg bord geplaatst. Als alle problemen goed zijn opgelost, is de nieuwe stelling een driezet geworden. Er ontbreekt aan dit probleem echter nog een zwarte koning op b7.

De bedoeling is nu dat de zelfgemaakte driezet (wit zet mat in maximaal drie zetten) wordt opgelost. De sleutelzet van deze driezet is de oplossing van de schaakpuzzel.

De oplossing van de driezet kan tot 13 januari 2024 opgestuurd worden naar Henk Prins, Reinenweer 42, 3363 XR Sliedrecht (email: hprins@solcon.nl).

Onder de goede inzendingen worden twee winnaars gekozen. Zij ontvangen een schaakboek. In de schaakrubriek van het Reformatorisch Dagblad zullen de oplossingen van de schaakproblemen worden besproken. In deze rubriek worden ook de winnaars bekendgemaakt.

Diagram 1: D. Paslack & W. Bruch, tweezet

Diagram 2: H. Ahues, tweezet

Diagram 3: H. Prins, tweezet

Diagram 4: G.E. Carpenter, driezet

Diagram 5: Y. Gorbatenko, driezet

Diagram 6: A. Casa, driezet.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.