De KNSB ‘als toeschouwer’ van het circus Chennai Chartres

Van het circus Chennai / Chartres dat acrobatiek heeft laten zien m.b.t. plaatsing (via het FIDE circuit en de ratingtop) voor het kandidatentoernooi in Toronto, lijkt vooral Anish Giri het slachtoffer te worden.
Het verbaast en ergert mij dat het bestuur van de KNSB géén enkele actie lijkt te hebben genomen om bij de FIDE het belang van Giri in bescherming te nemen. Dit in schrille tegenstelling tot het bestuur van de Amerikaanse schaakbond die zich tot tweemaal toe in de afgelopen weken met (openbaar gemaakte) brieven tot de FIDE heeft gericht, vriendelijk maar duidelijk, om zich te verweren tegen de ‘oneigenlijke’ beschadiging van de belangen van hún potentiële kandidaten voor Toronto, met name Leinier Dominguez en Wesley So. En zo hoort een nationale bond dat te doen. Vind ik.

Persoonlijk vind ik bovendien dat het hek van de dam is gehaald voor al die gekkigheid door India. Wat mij daarbij vooral ergert, is dat Vischy Anand zich NIET tegen Chennai heeft verzet. Hij heeft zo’n machtige positie in het Indiase schaak dat hij Chennai had kunnen voorkomen; chauvinisme had bij hem blijkbaar de overhand. Oké. Maar dat diskwalificeert Anand wat mij betreft wel voor de hoogste functie binnen de FIDE.
En overigens vraag ik mij af of ons KNSB-bestuur met z’n nix doen misschien de belangen van Wijk aan Zee (in stand gehouden door het Indiase TATA Steel) heeft laten meewegen. Horen, zien en zwijgen?

Over Frans Hoynck

Journalist en politicus. Geboren 1959. Begon met schaken tijdens Spasski - Fischer in Reykjavik.
Was 5 jaar manager van de schaak- en denksportafdeling van uitgeverij / boekhandel Van Stockum in Den Haag.
Oud bestuurslid NOC/NSF voor de Nederlandse Onderwatersportbond NOB.

34 Reacties

 1. Avatar
  Caesar64 23 december 2023

  Had er in Nederland geen vergelijkbaar toernooi als in India kunnen worden georganiseerd of had dat geen zin?

  • Avatar
   Frans Hoynck 23 december 2023

   Ongetwijfeld had dat gekund.
   Maar dat zou net zo ‘mies’ zijn geweest als het circus in Chennai en Chartres.
   Dat moet je m.i. gewoon niet willen. Het gaat vind ik om fatsoenlijkheid en handelen naar de oprechte intentie van de regels – al schieten die tekort.

   • Avatar
    arjo1982 24 december 2023

    Zoiets had hier absoluut niet gekund. Het vinden van schaaksponsoring in Nederland is al jaren zeer lastig.
    Het prijzengeld was 120.000 dollar in India, dus laat het hele toernooi het dubbele kosten.
    Dat bedrag krijg je hier echt niet zo snel bij elkaar als in India.

 2. Avatar
  Wim Westerveld 23 december 2023

  Het is een symptoom Frans van een opportunistische regime, de FIDE, met aan het hoofd een Poetin gedelegeerde Arkady Dvorkovitsch, die zich net als Poetin een positie voor het leven heeft verworven. In de grootste krant van Nederland werd diezelfde D. destijds aangeprezen als een goed manager toen hij kandidaat was voor een hernieuwd voorzitterschap.

  • Avatar
   Frits Fritschy 24 december 2023

   Ik neem aan dat voor Chennai één Oekraïner en drie vanwege de oorlog uitgeweken Russen zijn uitgenodigd om mensen als ik om de tuin te leiden.

   • Avatar
    Wim Westerveld 24 december 2023

    Chennai is in een laat stadium zo georganiseerd dat Gukesh (en Erigaisi) voldoende punten in het FIDE circuit zou kunnen behalen om Giri voorbij te streven. Zie puntentelling. en.m.wikipedia.org/wiki/2023_FIDE_Circuit

    Chartres is in een laat stadium zo georganiseerd dat Firouzja voldoende ratingpunten zou kunnen winnen om So voorbij te streven. Ik zie geen verschil. En om met Jorden van Foreest te spreken: Don’t blame the players, blame the system.

    • Avatar
     Frits Fritschy 24 december 2023

     Kijk dan ook even naar de ratings en leeftijden van de tegenstanders van Firouzja en Gukesh/Erigaisi, en vooral ook naar de partijen. Er is verschil tussen een toernooi organiseren om iemand een extra kans te geven zich te bewijzen en een toernooi organiseren waarvan resultaten voorspelbaar zijn.

     Wat het systeem betreft: de FIDE heeft tijdens het toernooi al aangegeven dat Chartres mogelijk niet meetelt voor de rating. Dat heeft hopelijk voldoende invloed gehad.

      

     • Avatar
      Wim Westerveld 24 december 2023

      Die ratings waren nodig Frits. Nogmaals zie puntentelling. En zo voorspelbaar dat Firouzja het niet haalde. Maar dat laatste doet er helemaal niet toe. Als je een competitie uitschrijft, moet je de consequenties van je eigen regels aanvaarden.

 3. Avatar
  Frits Fritschy 23 december 2023

  Ik vind het van de zotte om het toernooi in Chennai te vergelijken met die flauwekul in Chartres.

  • Avatar
   LDBoutens 24 december 2023

   Rustig aan daar vanachter dat toetsenbord Frits! Denk aan de bloeddruk en zo. We hebben je deskundig commentaar op tal van zaken hier immers in 24 en verder ook nog hard nodig!

   Moedig voorwaarts daar Frits!

 4. Avatar
  Joop Gijsbers 23 december 2023

  Met het toernooi in Chennai is niets mis. Ja, laat georganiseerd maar met serieuze deelnemers. Ik vermoed ook dat Anish dat zelf ook vind. Hij was per slot van rekening commentator bij het toernooi. Dat gedoe in Frankrijk is een ander verhaal.

  • Avatar
   arjo1982 24 december 2023

   Ik heb wat livestreams bekeken en als ik het goed begreep speelde men al zo’n kleine 2 jaar met de gedachte om een dergelijk toernooi te organiseren. Het feit dat het de kansen van de Indiase spelers op het kandidatentoernooi enorm zou vergroten heeft een en ander echter wel in een stroomversnelling gebracht. De late bekendmaking komt (mede) omdat men dat op de verjaardag van Vishy wilde doen. Anish zelf heeft er volgens mij ook weinig moeite mee. Hij was zelfs uitgenodigd om deel te nemen, maar heeft bedankt.

 5. Avatar
  Hugo 24 december 2023

  Giri kan natuurlijk nog een match spelen tegen zijn vrouw (IM). 🙂

 6. Avatar
  Jan Willem Duijzer 24 december 2023

  Jammer voor Giri’s kansen als wereldkampioen, maar die youngsters in India zijn gewoon erg goed en er is daar iets moois gaande dat binnenkort opnieuw een Indiase wereldkampioen gaat opleveren.
  Heel verstandig dat Giri een onderdeel van die beweging wil zijn, in plaats van een tegenstander.
  Tata Steel Chess is een mooi bruggenhoofd voor Indiase toppers. Hopelijk nog heel lang.

 7. Avatar
  Erwin 25 december 2023

  Ik zou serieus niet weten waarom de KNSB Giri op dit punt zou moeten ondersteunen. Een speler die geen KNSB competitie speelt, geen KNSB beker en jaren niet meedoet aan het NK (jubileum uitgezonderd) heeft m.i. zelf kansen laten liggen om deel te nemen aan KNSB-activiteiten en dan is het niet aan anderen om dat op te lossen.

  Daarnaast zijn er genoeg toernooien / mogelijkheden om je te kwalificeren en ja als het dan steeds niet lukt houdt het ook wel een keer op.

  Dus laten we stoppen met dit Calimerogedrag.

 8. Avatar
  Eric César van 't Hof 25 december 2023

  Giri is in staat om in een tweekamp te winnen van de wereldkampioen, of deze nu Ding of Carlsen heet. Tegelijkertijd acht ik Giri niet in staat om een kandidatentoernooi te winnen. Deze twee prognoses vloeien voort uit zijn speelstijl.

  Het maakt dus niet zoveel uit door welke schaker de tiende plaats van het kandidatentoernooi wordt bezet. Nummer tien zal dat toernooi toch niet kunnen winnen.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 25 december 2023

   Zijn speelstijl is niet geschikt om het kandidatentoernooi te winnen? Hebben we het over dezelfde speelstijl waarmee hij een toernooi met Carlsen, Ding, Caruana, Gukesh, So etc. heeft gewonnen dit jaar?

  • Avatar
   Eric César van 't Hof 26 december 2023

   Je hebt gelijk. Wie Tata kan winnen, kan ook een kandidatentoernooi winnen. Plus vier ongeslagen, dat was me even ontschoten.

 9. Avatar
  Henk Eleveld 25 december 2023

  Ik neem aan dat alle landen het vooraf eens waren met de FIDE regels voor dit kandidatentoernooi.

  Dan is het vreemd om achteraf te protesteren.

  Giri moet de volgende keer ervoor zorgen dat ie echt bovenaan staat en heeft hij alles in eigen hand. en heeft hij zijn plaats echt verdiend.

  Kan hij deze keer secondant zijn van Vidit Gujrathi.

 10. Avatar
  Dimitri Reinderman 25 december 2023

  Jullie doen net of de kansen voor Giri verkeken zijn voor het komende kandidatentoernooi. Maar dat is niet zo: hij  kan zich gewoon nog plaatsen via een podiumplek op het WK rapid (of door wereldkampioen snelschaken te worden).

  • Avatar
   TD 25 december 2023

   Als dat Giri lukt zou ik dat niet “gewoon” maar “heel bijzonder” willen noemen. Die kans lijkt mij vrij klein. Maar wie weet…

  • Avatar
   Frits Fritschy 26 december 2023

   Na de eerste vijf partijen rapid ben ik bang dat hij het van het snelschaken zal moeten hebben.

 11. Avatar
  Wim Weehuizen 25 december 2023

  Laat ik eerst vermelden dat er acht schakers (geen tien) meedoen aan het kandidatentoernooi, zoals ook in vorige jaren. Verder kan ik me niet herinneren dat Giri ooit bij een WK rapid of blitz een podiumplek behaalde, maar dat is in 2023 niet uitgesloten. Jammer is wel dat Giri in de World Cup 2023 in de tiebreak verloor van Abasov, die een veel lagere rating had. Als Carlsen, de winnaar van de World Cup, zoals verwacht afziet van het kandidatentoernooi dan doet Abasov mee aan dat kandidatentoernooi.

  • Avatar
   Peter Huisman 27 december 2023

   Dat laatste was alleen relevant geweest als de winnaar van Abasov-Giri de volgende ronde (halve finale) tegen Carlsen had gemoeten. Carlsen had vooraf al te kennen gegeven geen belangstelling te hebben voor het kandidatentoernooi. Hij wilde gewoon eindelijk een keertje de World Cup winnen. Dat was een leuk gegeven voor zijn tegenstander in de halve finale: bij verlies nog een troostprijs!
   Daar was bij Abasov-Giri geen sprake van. Abasov versloeg Giri al in derde ronde, en klopte daarna in de vierde ronde Svidler, in de achtste finale Saleh en in de kwartfinale Vidit. Daarna pas zat hij in de halve finale tegenover Carlsen, die geen belangstelling had voor het kandidatentoernooi en alleen was gekomen om eindelijk een keertje de World Cup te winnen. Zelfs als Giri Abasov zou hebben verslagen, is het allesbehalve een zekerheidje dat hij zich even naar een halve finale tegen Carlsen zou hebben gespeeld.

 12. Avatar
  Wim Westerveld 26 december 2023

  Uitstekend. Firouzja speelt in Rouen en gaat zich kwalificeren ten koste van So en gaat de incompetente en corrupte FIDE diskwalificeren.

 13. Avatar
  Wim Weehuizen 27 december 2023

  Waar is dat WK rapid en blitz te volgen op een website? Ik zie het niet op de schaaksite bij LIVE. Giri is inderdaad ongelukkig begonnen met een nederlaag tegen Sychev, een mij onbekende Russische grootmeester.

 14. Avatar
  Wim Weehuizen 27 december 2023

  Dank voor de website. Giri na 6 ronden op plek 111. Een podiumplek is wel heel ver weg. En Carlsen gaat aan de leiding.

  • Avatar
   Frits Fritschy 27 december 2023

   … maar Giri heeft er iets op gevonden: het Driepaardenspel in de nahand – tegen Liam Vrolijk.

 15. Avatar
  Wim Weehuizen 28 december 2023

  @ Peter Huisman  Inderdaad versloeg Abasov nog een aantal andere grootmeesters, voordat hij de halve finale bereikte. Maar Giri heeft in 2015 ook de halve finale van de World Cup bereikt. Daarin verloor hij van Svidler. Giri heeft ook een paar keer van Svidler gewonnen. Dus hij had kans gehad. In eerste instantie zou je verwachten dat Giri tegen schakers met een stuk lagere rating in één van de eerste rondes wel zal winnen en het daarna tot de kwart of halve finale zal brengen. In de World Cup waren drie plekken voor het kandidatentoernooi te verdienen. Maar als het in de derde ronde al niet lukt, dan wordt het allemaal wat het kandidatentoernooi betreft een lastig verhaal.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.