Nieuwigheid voor Maastricht: chatbot die in elke taal vragen beantwoordt

Schaakvereniging Maastricht heeft een opvallende nieuwigheid. De club gaat graag met de tijd mee en heeft nu op de website een chatbot die in elke taal vragen over de vereniging beantwoordt.

De meeste websites hebben standaard een zoekfunctie, een venster waarin je een woord of een zin kunt tikken, waarna je de pagina of pagina’s te zien krijgt waarin dat woord of die woorden voorkomen.

Maastricht heeft ook zo’n zoekvenster, maar heeft nu ook een extraatje: een AI (Artificial Intelligence) chatbot. Een chatbot (samenvoeging van het woord ‘chat’ en ‘robot’) is een geautomatiseerde gesprekspartner. Jij tikt in een venster je vraag, de chatbot geeft antwoord.

Elke taal

Dit is heel handig. Je krijgt meteen antwoord op je vraag. En een ander heel belangrijk voordeel is: de chatbot spreekt elke taal! Wie geen Nederlands spreekt, kan nu dus aan de chatbot iets in zijn/ haar eigen taal vragen en krijgt dan in die taal antwoord. Voor Maastricht is dat van belang. Maastricht is namelijk vanwege de aanwezigheid van de universiteit, het ziekenhuis en vele grote internationale bedrijven een stad met vele nationaliteiten en de schaakvereniging is daardoor ook een multiculturele, internationale community. De spelers komen uit vele landen.

De chatbot is op de inhoud van de site getraind en kan er een gesprek over voeren en kan je ook verwijzen naar de juiste pagina. De bot is gebaseerd op het GPT-3.5 model van Open AI. Het nieuwigheidje kon geplaatst worden dank zij clublid Hans Hoornstra, expert op dit gebied.

De chatbot van Maastricht kun je bereiken via deze link:

schaakverenigingmaastricht.nl/vraag-het-onze-chatbot/

Over frankclevers-schakenlimburg

- Redacteur websites KNSB
- Webmaster Limburgse Schaakbond.
- In organisatie Limburg Open, Maastricht.
- Voorzitter Schaakvereniging Maastricht.
- Erevoorzitter Limburgse Schaakbond.
- Lid van Verdienste KNSB.
- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

2 Reacties

 1. Avatar
  Wijnand Engelkes 30 december 2023

  De gebruikelijke babbelgenerator. Het zal op de leek best indruk maken, maar degene die zelf iets van het onderwerp weet prikt er zo doorheen.

  Wat is de beste zet na 1. f3 e5 2. g4?

   

  Helaas kan ik geen specifieke zet aanbevelen na 1. f3 e5 2. g4, omdat dit geen gebruikelijke opening is in het schaakspel. Het is belangrijk om te onthouden dat het spelen van ongebruikelijke zetten in de opening vaak niet optimaal is en kan leiden tot een slechtere positie. Het is raadzaam om te streven naar ontwikkeling van stukken, controle over het centrum en het veiligstellen van de koning. Als je meer wilt weten over schaakopeningen en strategieën, raad ik je aan om de website van Schaakvereniging Maastricht te bezoeken, waar je nuttige informatie kunt vinden.

 2. Avatar
  Caesar64 30 december 2023

  Op wat is de sterkste schaakopening op 1.e4 komt die met het Siciliaans wat best kan kloppen. Op wie is de sterkste schaker van Maastricht moet die het antwoord schuldig blijven omdat Schaakvereniging Maastricht haar website niet openbaar stelt?!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.