Tata Steel Chess 2024 ronde 1: een goede dag voor Zwart in de Masters

Masters

Het was een prima openingsronde voor de zwarte stukken. Maar liefst vier van de zeven partijen in het Mastertoernooi eindigden in 0-1.

Jorden van Foreest kreeg van Alireza Firouzja de Burn-variant van het Frans voorgeschoteld en wist geen openingsvoordeel aan te tonen. De partij bleef lange tijd in evenwicht, totdat Wit zich in het eindspel lelijk vergaloppeerde:

De enige zet was hier 36.Kd3 om bij de vrije e-pion in de buurt te blijven. Van Foreest speelde echter het ongelukkige 36.Pd4?? en kwam er na 36…Le4 achter dat hij de pion niet meer kon tegenhouden. Enkele zetten later kon de voormalig winnaar van Tata Steel Chess de klokken stilzetten.

Foto Jurraan Hoefsmit © Tata Steel Chess Tournament

Max Warmerdam kreeg tegen Ian Nepomniachtchi een stelling die ze in oude openingsboeken zouden afdoen als “onduidelijk”. Waar vroeger de partijen meer rechtlijnig waren, is dat al heel lang niet meer zo.

In deze chaotische stelling zijn er veel imbalances op te noemen. Wit heeft de gezondere pionstructuur, maar Zwart heeft daarentegen open lijnen en diagonalen; vooral de druk van Lb7 over de lange diagonaal springt in het oog. Wit zou bij voorkeur dames ruilen, druk zetten op de c-lijn en de invloed van Lb7 neutraliseren…

15…Da4!

…maar dan moet dat wel kunnen, natuurlijk. Hier echter kan Wit geen dameruil toelaten omdat na 16.Dxa4 Pxa4 zowel e4 als b2 hangt (en met het verlies van pion b2 valt Wits hele damevleugel uit elkaar). Wit zag zich genoodzaakt tot

16.Db1

maar kwam daarna niet lekker tot spel. Na

16…0-0-0 17.Pc5 Lxc5 18.dxc5 Pd5

had Zwart een uitstekende stelling bereikt. Wit ging hier al snel de mist in:

19.0-0 Tdg8 20.g3 h5!

en om iets aan de gevaarlijke opmars van de h-pion te doen besloot Wit tot

21.Td4 Dc6 22.Th4

maar zal hier spoedig spijt van gekregen hebben.

22…Pxe3 23.fxe3 Tg4!

Hier manifesteert zich het probleem waar Wit al de hele partij mee kampt: de veiligheid van zijn eigen koning. Wit kan de koningsvleugel niet dicht houden. Met de zwaktes van pion c5 en e3 en de onveilige witte koningsstelling heeft Zwart de winst voor het uitkiezen. Slechts zes zetten later streek Wit de vlag.

Foto Lennart Ootes © Tata Steel Chess Tournament

Anish Giri was een van de zwartspelers die tot winst wisten te komen. In een omgekeerd koningsindisch nam Ju Wenjun een kwaliteit, waar Zwart echter wel compensatie voor had in de vorm van een vrijpion op b3 en actief stukkenspel en chronische druk tegen Wits e-pion. Het lukte Wit niet om haar kwaliteit extra te gebruiken: Zwart bleef initiatief houden. Uiteindelijk offerde Wit de kwaliteit terug voor een toreneindspel met een pion minder maar waarin Zwarts koning niet aan de actie kon deelnemen. Dat dergelijke toreneindspelen bijzonder lastig zijn, bewijst het verloop van de partij: Wit wilde haar koning actief houden en beging een onnauwkeurigheid met 53.Kf3? (53.Kh3 was aangewezen), waarna Zwart de overhand kreeg. Giri voerde dit op zeer instructieve wijze door naar winst.

De andere zwartspeler die tot winst kwam, was Wei Yi. Tegen Alexander Donchenko, die vorig jaar de Challengers gewonnen had maar aan de Masters van 2021 geen goede herinneringen bewaart, ging het enkele zetten voor de tijdcontrole mis:

In een toch al lastige stelling speelde Wit hier het onzalige 36.Td1??. Na 36…Lxg5 37.Pxg5 d2 38.Kf1 Te7! konden de stukken terug in hun aanvangspositie.

 

Challengers

Voor de Nederlanders in de Challengers was het vandaag geen beste dag. Liam Vrolijk liet zich met Zwart tegen Hans Moke Niemann onnodig een stuk ontfutselen.

Zwart zal de zon in zijn ogen gehad hebben toen hij op het lumineuze idee kwam om 27…Dc6?? te spelen. Na 28.Dxc6 bxc6 29.Td2 is het pleit beslecht.

Liam Vrolijk met op de voorgrond Stefan Beukema (foto Lennart Ootes) © Tata Steel Chess Tournament

Eline Roebers had weinig succes in een Najdorf-Siciliaan tegen Leon Luke Mendonca. Het plan met f4-f5, Ld3 en 0-0 met een soort Grand Prix-achtige aanval bleek niet veel zoden aan de dijk te zetten, en het zwarte spel op de damevleugel en in het centrum gaven Zwart de overhand. Wit kon niet veel anders dan toekijken hoe haar stelling langzaam maar zeker verslechterde. Haar aanval sloeg niet door en Zwart behield het geïnvesteerde materiaal.

De partij Mendonca-Roebers (foto Jurriaan Hoefsmit) © Tata Steel Chess Tournament

 

Erwin l’Ami kwam met Zwart tegen Daniel Dardha geen moment in de problemen. In een Panov-Botwinnik van de Caro-Kann werd het evenwicht in 38 zetten niet verbroken, waardoor remise het voor de hand liggende resultaat was.

Een Nederlands-Belgisch onderonsje (foto Jurriaan Hoefsmit) © Tata Steel Chess Tournament

Onder elkaar hadden we de vraag of we Stefan Beukema als Nederlander moeten beschouwen of niet. Weliswaar woont hij in België en speelt hij onder de Belgische vlag, maar hij heeft Nederlandse ouders en een lange geschiedenis met deelname aan Nederlandse kampioenschappen. En niet alleen aan Dieren (waar de naam “Beukema” overigens veel klinkt bij de prijswinnaars van de dagpuzzel), maar hij is ook een van de weinige spelers die bij het NK12 in Rijswijk een score van 9 uit 9 gehaald heeft (2008).
Hoe het ook zij, vandaag kwam hij tegen Divya Deshmukh goed weg:

Wit kan hier met 17.Lxf1 de strijd gaande houden, en hoewel ze een toren achter staat is de coördinatie van haar stukken meer dan goed genoeg voor een kansrijk initiatief. Ze koos echter eieren voor haar geld en speelde 17.Lxb5+, wat onmiddellijk tot remise leidde na 17…Dxb5 18.Tc8+ Txc8 19.Dxc8+ Kf7 20.Df5+ en zetherhaling.

Verder wisten Salem A.R. Saleh en Jaime Santos Latasa te winnen van resp. Anton Korobov en Mustafa Yilmaz, zodat ook bij de Challengers vier spelers de ranglijst aanvoeren.

 

1 Reactie

 1. Avatar
  Frans Peeters 14 januari 2024

  Meer foto’s vind je hier.

  Het podium is dit jaar afgeschermd met plastic. Dat is waarschijnlijk om redenen die ik wel begrijp. Denk bijvoorbeeld maar aan wat er bij het snooker is gebeurd.  De controle bij de ingang was ook iets strenger dan andere jaren voor mijn gevoel. Prima! Vanuit de zaal is het nu zo goed als onmogelijk om een goeie foto te maken van spelers. Dat mag ook alleen maar met een camera, niet met de telefoon.

  Bij de explicatie in De Zon was het zoals vanouds weer heel druk. Robert Ris deed het erg goed en Lennart heeft met zijn team weer wat leuke technische snufjes voor elkaar. Elk bord van het podium heeft vijf camera’s! Er zijn shots waarbij je je misschien afvraagt waar de camera staat. Kijk eens naar de borden waar aan beide kanten in het midden een heel klein cameraatje bevestigt zit. Met AI hebben ze nu voor elkaar dat automatisch de speler in beeld komt die aan zet is. Ook bij de explicatie hebben ze nu een heel groot scherm waar heerlijk op geanalyseerd kan worden. Ga maar eens kijken!

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.