| UPDATE | Tata Steel Chess ronde 2: Gemiddeld 50%

Een beetje een flauwe titel natuurlijk, want natuurlijk scoort onder normale omstandigheden  – dressuurkuren uitgezonderd – het complete deelnemersveld gemiddeld 50%. Maar voor de Nederlandse spelers (waar ik – zoals uit mijn verslag van gisteren valt op te maken – Stefan Beukema ook onder mag rekenen) was het ook daadwerkelijk een dag van gemiddeld 50%. In iedere partij, wel te verstaan.

Zelf was ik ook bij Tata Steel Chess vandaag, maar ik was namens New In Chess aan het werk voor de prijzen van de weekendvierkampen. Vandaar dat ik de partijen niet goed genoeg heb kunnen volgen. Verslag van de partijen volgt dus later; voor nu alleen de uitslagen. En een waarschuwing namens de arbitrage: een telefoon op je lichaam dragen betekent onherroepelijk een 0.

UPDATE: Er staan nu ook partijanalyses in.

Masters

Alireza Firouzja is de enige die nog op 100% staat. In een Berlijnse variant van het Spaans koos hij ervoor om enkele pionnen te offeren. Parham Maghsoodloo nam al het materiaal dat hem werd aangeboden, maar bleef last houden van Wits paard op d5. Wellicht had hij er beter aan gedaan om met 18…c6 met dit paard af te rekenen, in plaats van het minder krachtige 18…Le6. In het vervolg bleef Wit de druk opvoeren, wat Zwart herhaaldelijk voor problemen plaatste. Zwart kon geen manier vinden om onder de druk uit te komen en moest uiteindelijk in verlies berusten.

Foto Jurriaan Hoefsmit © Tata Steel Chess Tournament

Anish Giri speelde de ruilvariant van het Slavisch damegambiet en kwam daarmee in een stelling met symmetrische pionstructuur. Hoewel sommigen dit wellicht een saaie speelwijze vinden, is het een degelijke opstelling waarin Wit doorgaans weinig risico loopt. Zijn tegenstander Vidit Santosh Gujrathi hield echter moeiteloos stand, waardoor na 35 zetten (met voor Wit nog 1 uur 12 en voor Zwart nog 47 minuten op de klok) de vrede getekend werd.

Foto Jurriaan Hoefsmit © Tata Steel Chess Tournament

Jorden van Foreest liep tegen zijn tweede nul aan. De winnaar van drie jaar terug moest de duimen leggen voor zijn toenmalige secondant Max Warmerdam.

22.Lh6

Zwart heeft al een prettige stelling bereikt. Het mankement in zijn pionstelling wordt gecompenseerd door de gecompromitteerde veiligheid van Wits koning en de open aanvalslijnen naar Wits damevleugel.
We zien wel vaker dat de regels die we geleerd hebben, niet altijd wetten van Meden en Perzen zijn. Gisteren zagen we dat Nepo tegen Max dameruil aanbood waar zijn stelling daar eigenlijk niet om vroeg, maar vanwege een tactische rechtvaardiging kon Wit daar niet op ingaan. Ook in deze stelling zien we een uitzonderingssituatie op de regel “To Take Is A Mistake” (Van ruilen komt huilen). In de regel hebben we liever dat de tegenstander met de ruil begint, zodat we bij het terugslaan onze ontwikkeling kunnen bespoedigen.
Overigens is dit geen anarchie op het bord, en zijn er wel degelijk regels actief. Twee daarvan zijn “Ruilen verlicht de verdediging” en “Ruil een torenpaar af bij statisch voordeel”.

In de stelling hierboven heeft Wit statisch voordeel (betere pionstructuur), waar Zwart dynamisch voordeel heeft (actievere lopers, Wits koningsveiligheid). De beste voortzetting voor Wit was hier dan ook 22.Txd8+! Txd8 23.Ld2, en nu kan Zwart met 23…Td6 24.Lc4 Lxa3 25.bxa3 Tc6 weliswaar een pion winnen, maar Wits koning is na 26.Kd1 Txc4 27.g4 in veiligheid, en de aanwezigheid van ongelijke lopers verschaft Wit goede remisekansen.

22…Ld4 23.Lb3 Td6

Wit besloot hier tot het opgeven van de kwaliteit met

24.Txd4

maar kreeg de coördinatie tussen zijn stukken niet meer terug. Zwart ruilde de overige loper en kreeg de vis op zet 40 op het droge.

 

 

Challengers

Foto Jurriaan Hoefsmit © Tata Steel Chess Tournament

Het zit Eline Roebers nog niet mee. Net als Jorden van Foreest (ze namen ooit tijdens het online Max Euwe Pleinfestival 2020 allebei een simultaan voor hun rekening) liep ze tegen haar tweede nederlaag aan. Tegen Stefan Beukema beging ze met Zwart een pijnlijke fout:

In deze stelling moet Zwart een loperzet spelen, bijvoorbeeld 33…Lf6, en dat waar mogelijk laten volgen door 34…Pe5. Zwart speelde echter

33…T3c7?

waarna Wit onmiddellijk toesloeg met

34.Txf5!! gxf5 35.Dxf5

met winnende aanval, temeer daar Zwart nu niet op d3 terug kan offeren. De resterende zetten:

35…e6 36.dxe6 Ph8 37.Lh6 Ta8 38.Dg4+ Lg7 39.Tf7! Txf7 40.exf7+ Dxf7 41.Lc4

en Zwart gaf op.

Foto Jurriaan Hoefsmit © Tata Steel Chess Tournament

In een kansrijk eindspel tegen Erwin l’Ami liet Liam Vrolijk de winst door zijn vingers glippen:

Met zijn ver opgerukte gedekte vrijpion op d6 heeft Wit een machtige troef in handen. Hij greep hier echter mis met

51.d7??

Aangewezen was 51.Tc7 gevolgd door Tdc5. Wits winstplan bestaat in een combinatie van de dreiging Tc8+ (dwingt de koning naar g7, waarna de d-pion niet meer te stoppen is) en verdubbeling over de zevende rij. Een aardige wending zit er nog in na 51…Ke8 52.Tdc5 Tc4 53.Te7+ Kf8 54.Tcc7 Txc7 55.dxc7! Tc8 56.Td7 Ke8 57.e6 fxe6 58.Th7 en Zwarts koning en toren kunnen niet meer bewegen (als een van beide beweegt, volgt het röntgenschaak Th8+). Wit hoeft alleen met de koning de pionnen te stoppen en Zwart komt vanzelf in tempodwang.

51…Td8!

De vrijpion is nu onschadelijk. Waarschijnlijk met tegenzin legde Vrolijk zich neer bij het eindvonnis.

52.Txb5 Txb5 53.Txb5 ½-½

 

~ Michaël van Liempt

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.