Tata Steel Chess ronde 8

In de Masters groep was het vandaag de vraag hoe Anish Giri zich zou herpakken na de nederlaag van gisteren tegen de Oezbeek Nodirbek Abdusattorov, die een klasse partij speelde. Bovengenoemde spelers delen samen met Gukesh de eerste plek met een score van 4,5 uit 7. Alledrie de Nederlanders in de Masters groep (Anish, Max en Jorden) mogen vandaag met wit proberen punten te scoren. Ook bij de Challengers was er de vraag hoe er op verlies zouden worden gereageerd. Erwin l’Ami trok gisteren aan het kortste eind tegen de Spanjaard Jaime Santos Latasa. Aan de leiding in de Challenger groep gaat nu Saleh Salem die de vorige drie partijen wist te winnen. Hij heeft een half puntje voorsprong op achtervolgers Korobov, Maurizzi en L’Ami. Verder is er vandaag de spannende partij tussen de twee jonge dames Divya Deshmukh en Eline Roebers, twee ontzettend talentvolle speelsters. Het toernooi is te volgen op tatasteelchess.com/.

Aandachtige toeschouwers. © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

Masters

Anish Giri nam het vandaag op tegen Wei Yi. In een Neo-Grünfeld verdediging gebeurde er niet veel spannends op het bord. Beide spelers speelden een nagenoeg perfecte partij, waarbij vrij snel stukken werden geruild en de vrede werd getekend. Morgen kan Anish zich tijdens de rustdag weer opladen om te strijden voor titelprolongatie.

Jorden van Foreest mocht testen of hij vandaag het volle punt kon scoren met wit tegen Parham Maghsoodloo. Beide heren hebben tot nu toe nog niet het beste toernooi van hun leven en waren er op gebrand vandaag druk uit te oefenen op hun tegenstander. Nadat Jorden een pionoffer van Parham had aangenomen probeerde de zwartspeler veel druk op de c-lijn te zetten met de zware stukken. Jorden leek dit echter goed onder controle te hebben en de volgende stelling kwam mop het bord.

De zwarte stukken staan hier heel actief, maar als Jorden hier kan afwikkelen naar een eindspel of de pionnen op de damevleugel kan pushen zijn er winstkansen. Jorden speelde hier 23. a5 waarna het lastig wordt de pionnen naar voren te krijgen. De engine geeft aan dat wit hier met 23. b5! moet druk zetten. Waarna de bijna geforceerde variant ontstaat met 23… Tc4 24. Pb2 La3 25. Pxc4 Lxc1 26. Pxc1 Lxc4 27. bxa6 bxa6 en Pd3. Dat levert de volgende stelling op:

Hier zitten er winstkansen in voor wit. Zelfs na het gespeelde van Jorden was de stelling nog steeds lichtelijk in het voordeel van wit, maar na de onnauwkeurige zet 26. f4 werd de e-pion te zwak en werd alles geruild.

Zo eindigde deze partij ook in remise.

Max Warmerdam stond vandaag de zware uitdaging te wachten om Praggnanandhaa van het lijf te houden. “Pragg” heeft tot dusver nog niks verloren dit toernooi en is een uiterst taaie tegenstander. Max leek vanuit de opening veel druk te zetten met een goed geplaatste dame op b2, een half open c-lijn, goede pionnen op b5 en d5 die belangrijke velden van zwart afnamen en mede door de passieve stukken van zijn tegenstander zag het er rooskleurig voor hem uit. Zie het diagram hieronder:

Na de paarden te hebben geruild ontstond de volgende stelling, waarbij wit een plan moet vinden om druk te zetten op de a7 en c7 pionnen.

Max Warmerdam © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

De vraag is hier of wit nou juist zijn torens op de c-lijn moet verdubbelen, de torens op de a-lijn moet verdubbelen en wat te doen met de d5 pion. Allemaal vragen en opties, visueel lijkt het wellicht prettig maar toch is het niet makkelijk om er doorheen te breken, want ook de witte b5 en d5 pionnen zijn zwak. Het enige wat zwart kon doen was op en neer gaan en elke keer de pion dekken die werd aangevallen en dat deed de jonge Indiër dan ook.

Toen Max het maximale er uit had geprobeerd te halen, maar er niet in slaagde voordeel te bereiken, ging hij in bovenstaande stelling voor 37. Txa7 en zo werd alles afgeruild. Remise. Zo eindigden alle partijen in de Masters groep van de Nederlanders in gelijkspel.

De Master groep gaat nu de rustdag in met Gukesh, Giri en Firouzja aan de leiding met 5/8

 

Challengers

Erwin l’Ami had vandaag een spannende match met zwart tegen Hans Moke Niemann. Lange tijd was deze partij in evenwicht. Het begin van de partij was erg solide. Vanuit het Engels ging het over naar een Semi-Slav-verdediging. Hans probeerde met wit druk te zetten in het middenspel, maar Erwin verdedigde nauwkeurig. Er leek niet veel aan de hand tot de onderstaande cruciale stelling ontstond:

Wit staat hier actiever en prettiger, maar met een zet als 31. .. Tc7 zou zwart nog alles bij elkaar moeten houden en binnen de remisegrenzen moeten zitten. Erwin ging hier echter voor 31… Pxe4?. Hierop volgde 32. Pxe4 dxe4 en nu hebben we onderstaande stelling waar wit voordeel kan krijgen met de tussenzet 33. Pe7!

Met het idee om daarna te slaan op e4 met de dame en druk te zetten op de c6 pion. Hans ging hier echter voor 33. Dxe4? en nu is na Pf6 zijn voordeel weg. De stelling is hierna zo solide dat beide spelers er niet doorheen konden komen. Niet veel later werden de dames en paarden geruild en bleef er een toreneindspel over. En zoals een wijs man ooit zei “alle toreneindspelen zijn remise”.

Liam Vrolijk & Stefan Beukema zaten vandaag tegenover elkaar in een half Nederlands onderonsje. Het spannendste gedeelte van deze partij was eigenlijk het op het eerste ogenblik remise uitziende eindspel.

Theoretisch is dit remise, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om dit proberen uit te spelen en te kijken of er toch iets te winnen valt. En zo probeerde Stefan dit met zijn pluspion. Er werd een beetje gepusht met wat pionnen en het was nog steeds compleet remise tot de volgende stelling op het bord kwam:

Liam speelde hier 49. Ta7 en nu is de stelling ineens op meerdere manieren verloren voor wit. Hij had hier met zijn koning een zet moeten doen en op zowel b3 als f7 druk moeten blijven houden met zijn toren. Na zijn zet zijn er eigenlijk twee winstvoortzettingen voor zwart. De eerste is 49… Tc1 50. Tb7 en dan vanaf de zijkant de pion dekken met 50… Tc3! Dan raken wits goede zetten snel uitgeput. Zwart brengt vervolgens zijn koning richting de c-lijn en probeert op de juiste manier zijn toren vervolgens tussen de witte toren en de vrijpion te krijgen. Dit zou er bijvoorbeeld uitzien als hieronder:

Zwart kan nu voor …Tc4 en …Tb4 gaan. Stefan ging echter voor een ander winnend plan met 49. Kd5.

Maar na 50. Txf7 had hij de enige zet 50… Ta1! moeten vinden die wint. De bedoeling is om daarna de koning erbij te halen. Toen hij deze zet niet vond en 50… Te1 speelde was de partij na Tb7 gelijk remise. De witte pionnen zijn te gevaarlijk. Wit kan uiteindelijk zijn toren geven voor de b3 pion en daarom werd er hier de vrede getekend.

Stefan Beukema. © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2024

Eline Roebers speelde vandaag tegen de talentvolle Divya Deshmukh. Beide speelsters hebben dit toernooi al laten zien dat ze opgewassen zijn tegen het hoogste niveau door grootmeesters van hoog kaliber te verslaan. In deze onderlinge clash speelde Divya met wit een niet vaak voorkomende variant tegen het Frans met 4. Pe2. In het middenspel bracht ze haar stukken in gereedheid om op het juiste moment toe te kunnen slaan met een prachtig getimed offer. Zie hieronder.

Hier kwam de fantastische zet 22. f5!! waarna de zwarte stelling eigenlijk al heel lastig is om te verdedigen. Na 22… gxf5 kwam namelijk 23. Pxf5!!. Toen Eline vervolgens het paard sloeg kwam de witte dame binnen en was het eigenlijk al over. De witte stukken wisten de koning te omsingelen en zo won Divya een mooie partij.

De talenten clash. © Lennart Ootes – Tata Steel Chess Tournament 2024

De Challenger groep gaat nu de rustdag in met Maurizzi aan de leiding met een score van 5,5/8 gevolgd door drie spelers met 5 punten.

Masters: Stand | Paringen

Challengers: Stand | Paringen

 

3 Reacties

  1. Avatar
    Charles Kuijpers 22 januari 2024

    Prima overzicht. Maar de fraaie partij van Firouzja is een uitgebreide bespreking waard.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.