‘What’s going on in The Hague?’ – Tata Steel ronde 9

Aan actie geen gebrek vandaag in de 9e ronde van het Tata Steel toernooi. Wellicht was het de rustdag, de mooie locatie in Den Haag of het feit dat bij het ingaan van de 9e ronde er negen spelers op 1 punt afstand van elkaar stonden. Giri, Firouzja en Gukesh stonden op 5 uit 8 op plekken 1 tot drie, maar ook Max Warmerdam mocht nog hopen op een goede klassering met zijn prima score van 4 punten. Na een uur werd de strijdlust op de meeste borden duidelijk. Zo stond er bij Giri al een witte pion van wereldkampioen Ding op h6, maar Giri zat met 1:43 op de klok nog duidelijk in zijn voorbereiding. Ding niet.

En wat van de stelling tussen Prag en Ju Wenjun na twee uur spelen, waar een nieuwtje in de relatief ongebruikelijke ‘Fried Liver Attack’ de wereldkampioene verraste en de jonge Indiër voordeel gaf.

Toch was de uitspraak ‘What’s going on in The Hague?’ van commentator Naroditsky bedoeld na een nieuwe sterke zet van Max Warmerdam. Genoeg reden om maar met die partij te beginnen, want Max had het lef om weer hetzelfde pionoffer te spelen tegen Maghsoodloo, ondanks het verlies twee ronden eerder tegen Gukesh. Hoewel Maghsoodloo deze variant had kunnen verwachten en Warmerdam verraste met een nieuwtje, was het Max die snel beter tot gewonnen kwam te staan. Daarna begon de machine te haperen en gebeurde het ergste wat er in het schaken kan gebeuren…

Max Warmerdam vol vertrouwen bij aanvang van zijn partij tegen Maghsoodloo

Door naar de volgende Nederlander, Jorden van Foreest. Het is niet zijn toernooi en commentator Naroditsky merkte op dat Jordens openingen dit toernooi niet lekker lopen. Met 4…d5 ging hij populaire wateren in, maar al snel daarna waren beide spelers op nieuw terrein door wits 8e zet. Van Foreest kreeg geen grip op de stelling en voordeel voor wit werd stevig vastgegrepen. Het was tekenend dat Van Foreest op zet 24 opgaf nog zonder materiaal achter te staan. Zo goed stond wit al.

In totaal kende de Masters vijf winstpartijen deze ronde. Die van Giri was er helaas niet een. Ondanks de betere voorbereiding hield Ding de partij in evenwicht. Oké, Giri kreeg best een prettige stelling en in de slotstelling had de computer graag doorgespeeld met zwart. Misschien zag Giri niet hoe, al heeft hij dit toernooi vaak genoeg aangetoond hoe je kleine voordeeltjes risicoloos kunt melken.

Giri in gedachten tijdens zijn partij

Naast Ding-Giri speelden ook Indiërs Vidit en Gukesh een remise zonder veel actie. Resteren er nog drie beslissende partijen. Eigenlijk heb ik nu als verslaggever te weinig tijd, want alle partijen verdienen analyse. Daarom hierbij schriftelijk wat hoogtepunten en aan u om de partij door te spelen.

Wei Yi – Nepo: Wei stond bekend als een van de grootste talenten een aantal jaar geleden. Al op 15 jarige leeftijd passeerde hij de 2700-grens. Daarna bleef hij een beetje steken onderin de 2700. Geen schande natuurlijk, geef mij die rating maar. Inmiddels is hij 24, ook nog steeds jong. Zijn rating lijkt weer wat te stijgen en een sterke winstpartij tegen bijna-wereldkampioen Nepo zal hem goed smaken. Opvallend vond ik de openingskeuze (lopersopening met 2.Lc4) en hoe goed hij daarin voorbereid was. In Spaans-achtige structuren ruilde hij op d5 en speelde hij vervolgens (nog steeds a tempo) zijn paard om naar b5. Hij pakte het centrum terug met sterke pionzetten en waar Nepo dames had moeten ruilen ontweek hij die met 22…Dg5. Dat leidde een paar geweldige zetten in van Wei. Met name het geweldige idee om met d6 & Te7 een pion terug te geven om zo het paard op d6 te kunnen krijgen én de loper op b3 te activeren was mooi om te zien.

Prag – Ju Wenjun: Prag verraste Ju met de Fried Liver Attack. Met 8.b3 speelde hij een nieuwtje. Ju speelde veel thematische zetten in dit soort structuren, maar wellicht dat juist deze opzet haar toch een beetje van haar stuk bracht. Prag pakte definitief het voordeel rond zet 20 toen hij alle stukken had geactiveerd en gewoon een volle pion voorstond. De loper op b2 bleek uiteindelijk een ster in een niet te stoppen aanval.

Donchenko – Firouzja: Firouzja speelt altijd op winst en ook in deze partij schoot hij tegen hekkensluiter Donchenko uit de startblokken. Donchenko speelde stug, maar op zet 20 was het Firouzja met een prettige stelling én het loperpaar. Redelijk onbegrijpelijk liet Firouzja vervolgens na 10 minuten denken op zet 21 de ruil van het paard voor zijn goede loper toe. Wellicht wilde hij wit niet lang laten rokeren, wellicht zag hij spoken. Donchenko rook in ieder geval bloed en speelde vervolgens ijzersterk. Firouzja verloor de grip en onder tijdsdruk maakte hij vervolgens meerdere missers. Weer een nul waar hij op voorhand zeker op een punt had gehoopt. Ondanks dat doet hij nog steeds mee in de top.

Het is nog steeds razend spannend met 4 koplopers op 5.5 uit 9 en 4 volgers op een half puntje afstand. Jammer dat Max daar niet tussen zit!

Challengers

Bij de Challengers zijn er na acht ronden iets minder koplopers, met zelfs de jonge Maurizzi die alleen met 5,5 aan kop gaat. Nederlander Erwin l’Ami doet ook nog mooi mee en staat gedeeld 2e op een halfje achterstand. Het was echter de Nederlandse derby tussen Eline Roebers en Liam Vrolijk die meteen de aandacht trok. Vanuit een Koningsgambiet ontstond, zoals je mag verwachten in die opening, een stelling vol chaos en tactiek. Dat beide spelers meerdere keren misgrepen deed absoluut niet af aan het vermaak, al zal Liam Vrolijk balen dat hij aanvankelijk winnend voordeel plots weggaf en Eline met name over het feit dat ze onder tijdsdruk een volle toren bokte.

Nog een wisselende partij was die van Beukema tegen Korobov. Beukema trok optimistisch ten strijde tegen Korobov, om vervolgens snel in een verloren stelling te komen. Met zijn spel kwamen er echter nog wel wat tegenkansjes, waar Korobov zich volledig op leek te verkijken. Van een kwaliteit achter kwam Beukema er zelfs eentje voor, al had Korobov daar wel wat extra pionnen voor op zak. In het eindspel bleek Korobov alsnog superieur.

Veel andere partijen waren meer uit een stuk. Erwin l’Ami speelde een ruilremise en GM’s Maurizzi, Niemann en Dardha wisten allemaal op overtuigende wijze te winnen. Met name de partij van Dharda is ook nog even de moeite waard om door te nemen, aangezien zijn tegenstander in een nog best thematische stelling plots e5 toeliet. De aanval was vervolgens vernietigend.

Maurizzi gaat met 6,5 aan kop, gevolgd door Medonca (6) die als laatste een spannende partij in het eindspel wist te winnen tegen Santon Latasa. L’Ami staat met samen met Korobov en Dardha op een punt achterstand.

 

Foto’s: © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2024

Over Bram Klapwijk

Ik ben een schaaktrainer en schaakliefhebber. Met name de aanval vind ik erg interessant, maar voor bijna alles dat met schaken te maken heeft kan je me wel porren. Ik heb een eigen Youtube kanaal: Schaakplezier!

13 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 24 januari 2024

  Ik ben allesbehalve chauvinistisch, maar ik had gisteravond (het was allang geen middag meer…) echt te doen met Max Warmerdam. David Howell en Daniel Naroditsky kwamen loftrompetten tekort voor Warmerdams vindingrijkheid in een waanzinnig moeilijk eindspel met een heel nauw pad naar de winst. In één klap is de winst weg en moet je ondanks een dame meer remise zien te maken, waarna die je onder enorme druk ook nog eens ontglipt. Urenlang op winst staan, de ene na de andere krachtzet vinden, en in een paar minuten met lege handen staan. Vaak genoeg gezien, maar het blijft zuur.

  • Avatar
   Bram Klapwijk 24 januari 2024

   Ja, ze waren terecht erg positief over zijn spel. Hij speelde ook echt super, zelfs al gaf hij soms groter voordeel enigszins weg. Het pad naar de winst was hij ingeslagen. Dan is …Ta3 al pijnlijk als blijkt dat dit ineens niet wint en …Dh8 als opvolger daarvan verschrikkelijk. Ik had ook wel te doen met hem.

 2. Avatar
  Caesar64 24 januari 2024

  Ik vraag me nog wel af wat hij ipv Dh8 had moeten spelen, zo eenvoudig is die stelling niet: De1 schaak wellicht?

  • Avatar
   Peter Huisman 24 januari 2024

   Dat klopt. Zwart kan remise houden door met zijn dame op de eerste rij te blijven. Dat lieten de commentatoren eerst zien en net toen ze er op wezen dat 53 … Dh8? faalt op 54 Tc8!, was dat uitgerekend wat Warmerdam speelde.

  • Avatar
   Bram Klapwijk 24 januari 2024

   De computer geeft meerdere opties die volgens mij allemaal een combinatie zijn van schaakjes en dreigingen (Db1, De1, etc), waarmee Warmerdam de 0.00 kan houden. Ik gok dat het voor beide spelers daarna een nauw pad blijft naar remise. Maar met een dame tegen paard voor verwacht je dat niet. Het is studieachtig.

  • Avatar
   Bram Klapwijk 24 januari 2024

   Hmm, ik dacht die naam langs te horen komen tijdens het commentaar en heb het niet meer gefact-checkt. Toevallig een van de openingen waar ik altijd al twijfel wat nou de juiste naam is. Twee paarden in dr nahand is een term die mij ooit geleerd is, maar dat past ook niet helemaal. Polerio dan maar? Pas ik dat later aan.

   • Avatar
    Henk Smout 24 januari 2024

    Zeg Pruisische Partij tegen 3… Pf6 als de naam Tweepaardenspel in de Nahand je niet bevalt.

   • Avatar
    bramreem 28 januari 2024

    Zo zie je maar dat ook een uitstekend instructeur als Bram Klapwijk niet alle obscure openingsnamen hoeft te kennen.

    Dimitri heeft gelijk, de ‘Fried Liver Attack’ is met 5. …, Pxd5 – om precies te zijn, het houdt in dat wit meteen offert op f7 (6. Pxf7, Kxf7 7. Df3†, Ke6). Een alternatief voor wit om het terugslaan op d5 af te straffen, is de Lolli-aanval (6. d4).

    Die namen ken ik trouwens ook alleen maar omdat een (nog) zwakkere schaker twee jaar geleden over die ‘Fried Liver Attack’ sprak, toen heb ik het opgezocht. Daarvoor kende ik dit alles alleen als ‘die variant in het Tweepaardenspel die je moet vermijden met zwart’.

    Zelf vind ik het nogal vies klinken (vegetariër hè) en ik vind het ook suf om een Engelse naam te gebruiken voor een variant die vijfhonderd jaar geleden is bedacht door Italianen. Het is min of meer een vertaling van het Italiaanse ‘fegatello’, wat ‘stuk lever’ betekent. Niet per se gebraden, eerder rauw als lokaas voor een hond of in een vossenklem, zoals het paard op f7 de koning naar voren lokt.

    Liever het oorspronkelijke ‘Fegatello-aanval’ dus.

 3. Avatar
  Caesar64 24 januari 2024

  Ik ben nog wel benieuwd wat erkende Schara von Hennigspelers als Hendrikom en dhr Kuijf van de Schara von Hennigvariant vinden zoals Warmerdam die speelt. Ik kan me alleen maar scherpe potjes met een zwart g5 herinneren maar Warmerdam begint rustig met Dc7.

  • Avatar
   Hendrikom 24 januari 2024

   Vroeger speelden we in plaats van Dc7 Ld7 en doe moest dan later alsnog naar f5 of g4. Zoals we het destijds speelden (ik overigens ook meestal met korte rochade, maar het werd evengoed scherp, vaak op f2 geofferd) was het speelbaar, maar je moet met zwart wel wat bewijzen. Max bewijst nu al voor de tweede keer al snel in een goeie stelling te kunnen komen, helaas nog niet met een score.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.