Warmerdam bokst weer diep tot in de 12e ronde

 

Een lastige ronde om verslag over te doen. Gisteren veel geweld en veel beslissingen bij de Masters, vandaag wat meer nuance en kleine verschillen. Ik vond de partijen van de Nederlanders eigenlijk wel goed, al is er minder om echt bij stil te staan. Hoewel, het was weer Max Warmerdam die de Nederlandse fans op het puntje van de stoel liet zitten. In weer een lange partij kreeg hij onder andere deze stelling op het bord, lekker complex.

Beslissingen kwamen er vandaag in drie partijen, en de Nederlanders zaten niet bij de punten. Nepo verloeg Ding, revanche voor de WK-match, met een mooie aanval. Gukesh stopte een enthousiast aanvallende Donchenko, die op vleugels zat na zijn winst gisteren tegen Firouzja. Later daarover meer. Laten we beginnen met twee positieve noten: Giri en Van Foreest.

Ja, twee remises en toch twee positieve noten! Ik vond het eigenlijk wel prima hoe onze Nederlanders speelden. Te beginnen met Jorden van Foreest. Na een Trompowsky werd het toch best even scherp. De computer zag kleine voordeeltjes, met name een tijdje voor tegenstander Wei Yi, maar Jorden speelde actief tegen en hield alles mooi onder controle. Fijn, na de partij van gisteren, om gewoon een echte pot te spelen.

En dan Giri, die ruilde opvallend vroeg veel af en bleef met een geïsoleerde damepion achter. Commentatoren vonden het wat extreem, want Firouzja kreeg daarmee de kans om risicoloos te drukken tegen dit kleine positionele minnetje. Ik vond het grote klasse hoe Giri ogenschijnlijk moeiteloos alles onder controle hield, mooi tegenspeelde, kleine tactiek gebruikte en uiteindelijk gewoon aantoonde dat Firouzja hem niet de meester kon worden.

Terug naar Max Warmerdam. Na een complexe opening gaf hij Abdusattorov een kans om voordeel te pakken, die met het mooie pionoffer …f4 dat ook deed. De zwartspeler vond echter niet de juiste voortzetting en gaf Warmerdam kansen om terug te komen in de partij. Op zet 40 vond Warmerdam juist de geniale stille zet 40.Kf1, waarmee hij naar een beter eindspel ging. Toch bleek het wederom een extreem complexe stelling met veel rekenwerk. Net als gisteren kon Warmerdam het voordeel niet vasthouden. In een eindspel waarin drie resultaten nog mogelijk waren zat Warmerdam krapper in de tijd. De onveilige koning maakte dat zwart wellicht toch wel iets betere papieren had en toen Abdusattorov Warmerdam eindelijk onder de minuut op de klok had gedrukt, sloeg hij tactisch toe. Tjonge, Warmerdam speelt goed maar komt helaas weer net tekort.

Speel vooral nog even de partijen Nepo-Ding en Donchenko-Gukesh na. In de eerste partij was het Nepo die duidelijk op winst speelde vanaf de start, maar pas laat in de wedstrijd leek Ding de potentie van die aanval echt te onderschatten en liep Nepo plots over de wereldkampioen-uit-vorm heen. Donchenko aan de andere kant begon met veel energie achter het bord tegen Gukesh. De stelling was complex, maar volgens de computer al snel in het voordeel van zwart. Na afwikkeling duurde het nog even, maar het materiële voordeel van Gukesh bleek beslissend. Gukesh gaat met Abdusattorov aan de leiding.

 

Challengers

Bij de challengers helaas wat minder nieuws voor de Nederlanders. Op het tandvlees werden hier wat halfjes gesprokkeld, en dat mag een klein wonder heten. Eline Roebers overschatte helaas de veiligheid van haar koning en werd plots hardhandig aangepakt door de niet te stoppen koploper Maurizzi. Geen schande, maar wel wat plots na een prima partij tot ongeveer zet 28. Beukema onderging eenzelfde lot tegen Santos Latasa door al vroeg in de partij een storm tegen zijn monarch te ondergaan.

Door naar de andere twee Nederlanders L’Ami en Vrolijk. Het label ‘verloren’ mag gerust geplakt worden op hun stellingen. Liam Vrolijk speelde tegen Anton Korobov, één van de op rating sterkere schakers van de groep met 2660. Ik snap niet waarom Korobov zo snel speelt, maar in eerlijkheid komt die uitspraak van iemand die geregeld in tijdnood zit. Toch zou ik als tegenstander van Korobov de partij ingaan in de wetenschap dat ik enerzijds in tijdnood zal komen en anderzijds altijd kansen behoud. Vrolijk begon sterk aan de partij en kreeg prettig voordeel in een complexe stelling. Hij miste echter de juiste voortzetting en na wat creatieve zetten van Korobov kwam er een eindspel van 4 pionnen tegen een loper. Die 4 pionnen waren beter, totdat Vrolijk ze een halt toeriep en vervolgens de partij beëindigde met eeuwig schaak. Ik hoop nog analyse toe te voegen op een later moment in de partij.

Ook L’Ami stond dus verloren. De opening pakte gewoon niet goed uit en wit kreeg een prettige plus. Het geïnspireerde loperoffer op zet 23 van L’Ami leverde hem een berg activiteit op. Tegenstander Salem bleef geduldig, al stond zijn koning wel erg op de tocht. Net voor de tijdnoodfase koos de witspeler voor het verkeerde veld voor zijn dame. L’Ami had maar een paar seconden nodig om te zien hoe hij dat kon afstraffen. Mooie remise van L’Ami na een mindere partijstart. Ik hoop nog analyse toe te voegen op een later moment in de partij.

De rest van de partijen in deze groep eindigden in remise. Opvallend was dat Hans Niemann wat stoom moest afblazen tegen de jonge Mendonca. Al op de 32e zet kwam er een gelijk eindspel op het bord van D+L (Niemann) tegen D+P (Mendonca). Niemann bleef aanhouden tot de 112e zet, maar zijn jonge tegenstander gaf geen krimp.

Maurizzi gaat hier inmiddels met een punt los aan kop (7,5), maar moet nog wel tegen Dardha en L’Ami die beiden 6 punten hebben, en ook Vrolijk. Geen eenvoudige reeks dus.

Over Bram Klapwijk

Ik ben een schaaktrainer en schaakliefhebber. Met name de aanval vind ik erg interessant, maar voor bijna alles dat met schaken te maken heeft kan je me wel porren. Ik heb een eigen Youtube kanaal: Schaakplezier!

1 Reactie

  1. Avatar
    Frits Fritschy 25 januari 2024

    Ik neem aan dat je ook gezien hebt dat Liam had kunnen winnen met 23. Lxh6. Lijkt me de eerste zet waar je naar kijkt in die stelling, maar 23… gxh6 24. Dxh6 Ph7 lijkt niet te werken. Hij zal daarbij overzien hebben dat 24. e5! wél wint: 24… Lxg2 25. exf6 of 24… Pd5 25. Dxh6 f6 26. Lh3 De7 27. Te4 f5 en nu 28. Th4 Pc7 29. Lxf5! (niet 29. Dh8+ Ke7 30. Th7+ Kg6 31. Txe7 Txh8 32. Txc7 Lxa4 en het is nog een hele klus) 29… exf5 30. Dh8+ Kf7 31. Th7+ Kg6 32. Th6+! Kf7 33. Dh7+ Ke8 34. Dg6+ en Dxc6 met een winnende aanval. Een simpele variant – met een computer bij de hand.

    Mooi dat hij toch nog remise wist te maken, want ik gaf er geen stuiver meer voor.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.