Nieuwe rubriek “Schaaksoftware”

Schaaksite is gestart met een nieuwe rubriek Schaaksoftware. Aanleiding hiervoor is de constatering dat er bij schaakorganisatoren, schaakwedstrijdleiders en schaaktrainers diverse software in gebruik is waar collega’s ook baat bij kunnen hebben. Dit kan gaan over commercieel verkrijgbare software (al dan niet online), freeware, of software die door schaakliefhebbers zelf “in elkaar geknutseld” is (de auteur van dit artikel heeft zich aan dit laatste ook “schuldig” gemaakt). Deze rubriek kan helpen om de bekendheid van dergelijke software te verspreiden over schakend Nederland, alsmede om tips en ervaringen ermee met elkaar te delen.

Als we het hebben over schaaksoftware dan zou je de volgende vierdeling kunnen maken (waarbij onderkend wordt dat de scheidslijnen tussen de categorieƫn niet scherp afgebakend zijn):

  • Online schaakplatforms: deze hebben als primaire functie online schaken mogelijk te maken, maar daarnaast hebben veel van deze platforms ook interessante features die voor een schaker en schaaktrainer nuttig kunnen zijn (bijv. een openingendatabase of een partijendatabase). Online schaakplatforms hebben sinds de corona-pandemie een grote vlucht genomen. Bekende voorbeelden zijn chess.com, lichess, playchess en chessity.
  • Specifieke schaaktrainerprogramma’s: je kunt hier denken aan een online demonstratiebord (DemoboardOnline is er zo een), of een persoonlijke partijendatabase (bijv. ChessDB), maar ook allerlei grotere of kleinere tools om schaaklesmateriaal (met diagrammen e.d.) te maken. Overigens bieden ook de hierboven genoemde online schaakplatforms veel van dergelijke functies.
  • Indelingsprogramma’s: primair bedoeld voor toernooiorganisatoren en wedstrijdleiders, om indelingen, uitslagen en standen te produceren. Een bekende voorbeeld is SwissMaster (bedoeld voor zwitserse toernooien), dat door de KNSB uitgegeven wordt en “FIDE-approved” is. Andere voorbeelden zijn Sevilla, Rokade en Persuits, die allemaal freeware zijn. (NB: Rokade wordt sinds kort niet meer actief via het web aangeboden, maar de software is nog wel hier en daar te vinden, bijv. via deze link).
  • Verenigingsadministratieprogramma’s: het al genoemde programma Rokade biedt behalve een indelingsmodule ook diverse modules voor ledenadministratie en financiĆ«le boekhouding (als alternatief voor bijv. Excel-spreadsheets die bij veel verenigingen in gebruik zijn).

Deze rubriek kan een plaats worden voor de vele vaak nog onbekende schaaksoftware-ontwikkelaars die we in schakend Nederland hebben om aan hun product meer bekendheid te geven in de Nederlandse (en evt. Belgische) schaakwereld. Lezers die behoren tot die categorie worden dan ook uitgenodigd om hun product te beschrijven. Voorwaarde is dat het geen commercieel product mag zijn, de rubriek is dus niet bedoeld als advertentiepagina!

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.