Artur Margaryan verrassende winnaar rapidtoernooi Dordrecht

In Dordrecht, één van de oudste steden van Nederland, was het gisteren tijd voor een toernooi met één van de oudste spellen ter wereld, het schaakspel. Vanuit allerlei hoeken van het land kwamen er mensen naar de prachtige speellocatie, het Johan de Witt-gymnasium. Wij als organisatie dachten er als eerste te zijn, maar dat was niet het geval. Toen we rond 8 uur de aula van de school binnenliepen, bleek de eerste deelnemer daar al te zitten. ‘’Hebben jullie je al kunnen aanmelden?’’ vroeg hij ons. ‘’Nee meneer, wij organiseren dit toernooi…’’ We kunnen het hem niet echt kwalijk nemen dat hij niet had verwacht dat wij als jeugdige spelers het toernooi organiseerden want voor zover ik weet, is dat zeer zeldzaam. Omdat we vrij jong zijn, hebben we het waarschijnlijk anders aangepakt dan organisaties vol volwassenen. Een draaiboek? Dat hadden wij niet nodig. Eigenlijk ging alles zomaar vanzelf. Helemaal toevallig was dat natuurlijk niet. Op vrijdagmiddag konden we als organisatie samen met de ouders van Mees met dank aan de leerjaarcoördinator van Mees de school al in om alles klaar te zetten. Op de dag zelf hadden we ook nog eens de hulp van toparbiter Yannic Husers. Hij zorgde ervoor dat er elke ronde weer een nieuwe indeling gemaakt werd waardoor het toernooi snel en soepel kon verlopen. Over de catering hoefden we ons ook geen zorgen te maken want dat werd fantastisch geregeld door de ouders van Mees.

De organisatie


Wat het toernooi echt afmaakte, waren de deelnemers. Toen we al in september het idee kregen om een toernooi te organiseren, hadden we niet verwacht dat het daadwerkelijk zou lukken. Als we 50 aanmeldingen hadden, zouden we al erg blij zijn, dit werden er bijna het dubbele. Zoals bij elk toernooi zeiden er nog wat mensen af waardoor we uiteindelijk 88 deelnemers over hadden. Door wat pech was het aantal deelnemers elke ronde wel oneven omdat er iemand eerder gestopt was met het toernooi en iemand anders pas later kwam. Gelukkig hoefden spelers met een bye zich bij ons toernooi niet te vervelen, zij mochten het namelijk opnemen tegen de sterkste schaker van Dordrecht.We hadden een mooie mix van spelers. Van spelers voor wie dit het eerste toernooi ooit was, tot spelers die gewoon niet weten wat ze aan moeten met hun leven als schaken niet zou bestaan. Met maar liefst vier titelhouders zou de strijd om de eerste plek spannend worden. Van de tien spelers met de hoogste rating waren er zeven spelers best jong en daarom leek het al zo goed als zeker dat een jeugdspeler het toernooi zou winnen, maar dat bleek anders te lopen. In de derde ronde gebeurde er al iets verrassends. De nummers 1 t/m 3 qua rating werden verslagen. Één van degenen die daar verantwoordelijk voor was, was Artur Margaryan.

Artur liet zien dat die overwinning geen toeval was en won uiteindelijk ongedeeld met 6,5 uit 7 het eerste open Dordrechts rapidtoernooi! De rest van de top vijf werd gevormd door een gedeeld tweede/derde plek voor IM Arthur de Winter en Gachatur Kazarjan. De vierde/vijfde plek werd gedeeld door vier personen; Ahnaf Uddin, FM Jonas Hilwerda, FM Leandro Slagboom en Sascha Kurt.

Een eervolle vermelding is er voor Jacques Hennekes die door wat pech met de indeling een super TPR van zo’n 300 punten boven zijn rating scoorde, maar toch net buiten de prijzen viel.

De ratingprijzen gingen uiteindelijk naar Bent Blokland die ook een TPR van 300 punten boven zijn rating behaalde, Louis Liu die in de eerste ronde al een knappe prestatie leverde door zijn op rating veel sterkere tegenstander te verslaan en Aren Margaryan (geboortejaar: 2015!), klinkt die achternaam al bekend?

Leeftijdsprijzen waren er voor Frank Terlouw die liet zien dat zijn rating nog een flink stuk achterloopt op zijn speelniveau en Arjan van der Leij die het hele toernooi op de hogere borden te vinden was en ondanks dat hij zo ongeveer standaard in tijdnood kwam niet vaak bezweek onder de druk.

De top drie

Het geld wat nog over was na de prijsuitreiking, hebben we gedoneerd aan een goed doel. Het Urban Chess initiatief van Jesús Medina Molina www.medinamolina.com/schaaktafels.

Mocht je benieuwd zijn hoe deze dag eruit zag, neem dan een kijkje in het fotoalbum wat we met dank aan Harry Gielen (de fotograaf van o.a. bovenstaande foto’s) op de site hebben kunnen zetten . Ook is RTV Dordrecht langs geweest: www.youtube.com/watch?v=zDkA7DvpU5k

Wij vonden het erg leuk om te organiseren en wie weet, tot volgend jaar?

De volledige eindstand hier.

4 Reacties

 1. Avatar
  renzoverwer 27 februari 2024

  Dank. Verfrissend verslag van een ongetwijfeld verfrissend toernooi. Kon er niet heen, maar het klinkt allemaal gezellig EN professioneel.

   

 2. Avatar
  Bram Klapwijk 27 februari 2024

  Eens! Leuk verslag en leuk dat jullie een toernooi hebben georganiseerd!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.