Klaas Verwer (1914-2000), schaker

Beste schakers,

Naarmate ik ouder word en steeds meer op de rand van de afgrond sta, duik ik af en toe meer in het verleden.

Ik heb nu immersmeer verleden dan toekomst. Dus dan komt een stuk als dit over de ouder wordende schaker/mens.

Ik ben nu eenmaal niet als schaker/acteur/zanger Tabe Bas die tot in zijn tachtiger jaren vooruit bleef kijken: renzoverwer.wordpress.com/2009/02/03/tabe-bas-overleden/

(Althans dat ZEI Tabe dan, maar hij blikte zeer GRAAG terug op ANDEREN.)

 

Nu ben ik, Renzo, de laatste tijd benieuwd naar het schaakverleden van mijn grootvader Klaas Verwer (Zwartsluis 1914 – Roosendaal 2000). Mijn opa die ik redelijk goed gekend heb.

Maar ik weet niet veel van zijn schaak- en spelverleden. Het gaat om deze man: hetutrechtsarchief.nl/onderzoek/resultaten/archieven?mizig=62&miadt=39&miaet=54&micode=463-742-01&minr=29604405&miview=ldt

Voor onze trouwe googlers: hij, uitslag hardloopwedstrijd, de nr 852 Klaas Verwer, is het zeker niet: uitslagen.nl/uitslag?id=2008011303901

En deze man is ook geen familie, denk ik.

Hij renzoverwer.wordpress.com/2023/11/07/herinnering-aan-vroeger-ii-grootvader/ is het wel. We damden geloof ik een enkele keer samen, maar dat weet ik niet zeker. Ik damde ook tegen mijn vader. Opa Klaas, zoals ik hem noemde, heeft in elk geval geschaakt in De Meern bij trioschaak.nl Dat was voor 1960.

Misschien speelde hij ook in Zwartsluis (bekend als plaats waar gedamd wordt), in Utrecht, en heel misschien in Groenekan – al denk ik dat daar geen schaakclub was. Maar hij had vervoer.

In Roosendaal, waar hij vanaf ergens in de jaren tachtig woonde,  was hij denk ik geen clublid. Hoewel hij mogelijk op een herenclub waar men voor lezingen, gesprekken en sigaren roken kwam, nog wel eens geschaakt hebben.

Ik verwacht mijn grootvader – hij was ook echt het type grootvader- niet terug in de rijen van de clubkampioenen of jeugdtalenten. Net als ik was hij geen hoogvlieger, maar een liefhebber. Net als bij mij oversteeg zijn liefde voor taal ver de liefde voor schaken.

Klaas Verwer had een bril, hij was niet lang, niet kort, en ik ken hem alleen met een grote bos wit haar – maar ik ken hem natuurlijk alleen toen hij al wat ouder was.

Het is lang geleden, maar toch:  WEET iemand meer, van horen zeggen kan ook…? Dat zou leuk en fijn zijn. Indien niet, ach….geen ramp. Alleen al dit doen van deze oproep, mijn gedachten op een rij zetten, is al prettig.

Mijn contactgegevens : rfverwer apestaart gmail com en via mijn site komt u nog wel verder.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.