Catch-22

De beroemde oorlogsroman van Joseph Heller met deze titel gaat over Yossarian, een bommenrichter bij de Amerikaanse luchtmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn taak is het uitvoeren van gevechtsmissies boven Italië, een slopende en gevaarlijke bezigheid. De enige manier om hieraan te ontsnappen, was door zich te beroepen op krankzinnigheid. Door dit te doen, bewees je echter niet krankzinnig te zijn, maar juist heel verstandig. Ontsnappen aan je lot was dus niet mogelijk.

Ook in zijn privéleven ontkwam Yossarian niet aan zijn lot. De Italiaanse schone die hij ten huwelijk vroeg, weigerde zijn aanzoek: “Ik heb zoveel minnaars gehad dat geen enkele man die bij zijn verstand is, met mij wil trouwen. Dat jij dat wel wilt betekent dus dat je gek bent, en ik kan natuurlijk niet trouwen met een gek”.

Lees verder…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.