De Stukkenjagers 1 – Groninger Combinatie 2: De kampioenswedstrijd

Het was even schrikken toen de competitieleider aan het begin van het seizoen de indeling publiceerde. Teams uit Groningen, Leeuwarden en Hoorn in klasse 1B? Die plaatsen liggen in ieder geval niet in de buurt van Tilburg. Gelukkig voor de Stukkenjagers hadden vooral de tegenstanders hier last van, aangezien de Brabanders niet verder hoefden te reizen dan Utrecht en Arnhem. Dit geluk bleek een voorbode voor de rest van het seizoen, want het zat vaak mee in de verschillende wedstrijden. In veel rondes leek het erop dat de eerste matchpunten verspild zouden worden, maar met hangen en wurgen werd aan het einde van de middag toch de volle buit over de streep getrokken, met als toppunt het mirakel van Utrecht in ronde 7.

In diezelfde ronde hield Krimpen de enige overgebleven concurrent Vianen in bedwang, waardoor het kampioenschap ineens wel heel dichtbij kwam. Afgelopen zaterdag kon de directe terugkeer naar de Meesterklasse worden veilig gesteld, maar dan moest er nog wel even worden gewonnen van Groninger Combinatie 2. Deze degradatiekandidaat won de vorige ronde verrassend ruim van UVS en was daardoor zeker niet te onderschatten. Ze waren weliswaar zonder het duo Schippers en Warakomska naar Tilburg afgereisd, maar het beloofde toch een spannende middag te worden.

Zoals wel vaker was het na zo’n drie uur spelen nog lang niet zeker of de matchpunten in Brabant zouden blijven. Zo probeerde Stefan Beukema weer eens chaos te stichten op het bord, maar dit gaf juist tegenstander Alef Boer een fijne stelling. Stefan was daarnaast niet helemaal fit en besloot relatief snel remise aan te bieden. Dit aanbod werd zonder aarzeling door de Groninger geaccepteerd.

Joppe Raats laat dit seizoen vooral op de hoge borden zien dat hij moeilijk te verslaan is en daar kwam Florian Jacobs ook achter. Laatstgenoemde leek nog wel een gevaarlijke aanval op te zetten, maar na een massale stukkenruil bleef de partij in evenwicht. Joppe gaf hierna een pion voor wat activiteit en niet veel later hadden beide spelers vrede met een zetherhaling.

Waar veel partijen lang in balans bleven, was Sjoerd van Roon de enige speler van het thuisteam die al snel een overwegende stelling op het bord kreeg. Mede dankzij een kleine combinatie wist hij binnen te komen op de damevleugel en hield wit het niet droog. Na vier remises op een rij, zette Sjoerd weer eens een strakke partij neer en bekroonde deze met een verdiende overwinning.

Vervolgens werd de voorsprong geconsolideerd door Robin Verhoeven na een fletse partij. Zijn onorthodoxe witte openingsopzet pakte niet goed uit, waardoor tegenstander Dries Wedda al snel prettiger stond. De zwartspeler verzuimde echter iets te doen met het kleine voordeel en na 26 zetten was er weinig meer om voor te spelen.

Niet veel later bracht invaller Govert Pellikaan de Groningers weer op gelijke hoogte. In een partij met tegengestelde rokades werd de h-lijn geopend en moest Erwin Kalle constant uitkijken voor offers op h6. Zwart leek nog een tijdje de deur dicht te kunnen houden, maar hij sloeg iets te snel op a2 en zette de dame daarmee buitenspel. Govert profiteerde optimaal en zo moest Erwin zijn tweede nederlaag slikken in een verder ijzersterk seizoen.

Topscorer en teamleider Luuk Baselmans nam deze keer plaats op bord 7, maar ook daar moest hij flink aan de bak. Tegenstander Adrian Clemens bleef lang de goede zetten vinden en hield de stelling in evenwicht, alleen zag hij de tijd op de klok snel terug lopen. Mede daardoor ging hij op zet 32 alsnog in de fout en liet zijn toren verdwalen aan de andere kant van het bord. Na 32. Tb4 zou wit nog prima staan en waren er nog meerdere resultaten mogelijk. Nu konden de stukken in de doos en mag Luuk samen met Rhys Arnold en Migchiel de Jong gaan uitvechten wie de topscorer van klasse 1B zal worden.

Zijn broer Sam Baselmans verdubbelde even later de marge, al was ook deze overwinning  niet vanzelfsprekend. Jan Baljé kwam met zwart prima uit de opening en leek met verdubbelde torens op de h-lijn zelfs iets beter te staan, maar het zag er tijdens de partij enger uit dan het was. Sam zette rustig zijn stukken goed en nam daarna het initiatief over door het zwarte centrum onder druk te zetten. De Groningse opponent probeerde even later van zijn zwakke e-pion af te komen, maar het resterende eindspel was hopeloos.

Tot zover alle partijen die rond tijdcontrole werden beslist. Met een tussenstand van 4,5-2,5 stonden de Tilburgers er op dit moment goed voor, maar de overwinning was nog niet zeker. Bertalan Bokorovics was in een ongelijk lopereindspel terecht gekomen en leek op remise af te stevenen, terwijl de stellingen van Remco Sprangers en Bob Jansen volstrekt onduidelijk waren en konden daardoor nog alle kanten op.

Lange tijd wachtten de teamgenoten in spanning af, maar ongeveer een uur later pakte Remco op het eerste bord het benodigde halfje. Op zet 41 mistte hij nog een grote kans op beslissend voordeel, waardoor er weer even goed gerekend moest worden. Met het oog op de tussenstand was het niet nodig om all-in te gaan en koos Remco na een ingewikkelde partij logischerwijs voor eeuwig schaak.

Daarmee was de winst nog niet helemaal zeker, al zou Bertalan het beslissende halfje binnentikken, toch? Eerder op de dag had de Hongaarse student nog kansen gemist op een voordeel, waarna er een droog eindspel over bleef. Vanwege de zwakke c-pion wilde wit nog wat proberen, maar de tegenstander deed niks geks en hield de partij in evenwicht. Helaas kostte het verdedigingswerk net te veel tijd en ging zwart in een houdbare stelling door de vlag.

Bob Jansen was dus nog als laatste bezig, ook al had dat zomaar anders kunnen zijn. In een ingewikkeld middenspel moest hij veel tijd spenderen en liet daarna vrolijk zijn tijd teruglopen tot één seconde om vervolgens toch een keer een zet te doen. Zo werd de eerste tijdnoodfase ternauwernood overleefd, maar de stelling was dermate complex dat het extra half uur voor beide spelers als sneeuw voor de zon weer verdween. Met wat kunst en vliegwerk hield Bob de stelling nog net bij elkaar met 53. Ke2 en pakte een halfje mee.

Zo werd er met een licht geflatteerde eindstand van 6,5-3,5 ook de achtste wedstrijd van het seizoen gewonnen en is het kampioenschap binnen. Aangezien dit seizoen bijna elke uitslag hoger is uitgevallen dan tussentijds verwacht, is het de vraag in hoeverre dit nog met geluk te maken heeft. Natuurlijk speelt dat af en toe een rol, maar het is ook de kracht van dit team om tot het einde scherp te blijven en mindere stellingen om te zetten in een half/vol punt. Hopelijk gaat het volgend seizoen weer zo goed, maar eerst mag K.S.C. Philidor 1847 nog de verre reis naar Tilburg maken. De Stukkenjagers wil het seizoen graag afsluiten met een perfecte score, terwijl de Friezen een resultaat nodig hebben om kans te maken op handhaving. Dat wordt vast weer spannend!

Het kampioenschap werd gevierd bij de blije Italiaan. De foto is gemaakt door Henk Jan Beukema

 

Rating
Rating
Sprangers, R. (Remco) 2184 Bakker, J.M. (Jouke) 2133 ½ – ½
Raats, J. (Joppe) 2058 Jacobs, F. (Florian) 2224 ½ – ½
Roon van, S.W.M.Q. (Sjoerd) 2259 Noordenbos, D. (Daan) 2086 1 – 0
Jansen, B.A.H. (Bob) 2217 Elgersma, S.J. (Simon) 2226 ½ – ½
Beukema, S.O.R. (Stefan) 2398 Boer, A. (Alef) 2036 ½ – ½
Verhoeven, R. (Robin) 2079 Wedda, D. (Dries) 2177 ½ – ½
Baselmans, L. (Luuk) 2321 Clemens, A.H.P. (Adrian) 1985 1 – 0
Bokorovics, B.B. (Bertalan) 2220 Baljon, C. (Christofoor) 2054 1 – 0
Kalle, E.C.G. (Erwin) 2030 Pellikaan, G.B. (Govert) 1928 0 – 1
Baselmans, S.W.A. (Sam) 2246 Balje, J. (Jan) 2079 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2201 Gemiddelde Rating: 2093 6½-3½

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.