Schaken haalde even de NOS-site

Vandaag heeft de NOS voor het eerst aandacht voor het huidige kandidatentoernooi: nos.nl/artikel/2517710-17-jarige-indier-gukesh-plaatst-zich-als-jongste-schaker-ooit-voor-wk-finale

Waar vrij veel sporten daaro -en elders- nog wel iets, of veel, van een inhoudelijk wedstrijdverslag krijgen (demarrage, sprint, backhands, goede worp, strafschoppen, enz.) is bij schaakverslaggeving in de ALGEMENE MEDIA de inhoud weg. Definitief weg?

Afijn, u hoort me niet klagen 😉

9 Reacties

  1. Avatar
    renzoverwer 22 april 2024

    -Opvallend, en mss ook wel heel goed: de NOS noemt hem niet ‘Gukesh D’ (zoals ik in schaakmedia vaak las), maar Dommaraju Gukesh. Ik ken de exacte regel niet, maar die spelling van de NOS vind ik beter klinken.

    -Opvallend: bij de NOS is er geen uitslag van of aandacht voor het damestoernooi. Dat zou de NOS bij pakweg een Wimbledon, een WK darts en zelfs de allervaagste wedstrijd schaatsen of wielrennen niet doen, vrouwen overslaan.

    Maar wat niet is, kan nog komen.

    • Avatar
      Frits Fritschy 22 april 2024

      Ik heb hier al eerder uitgezocht hoe het zit met Indiase ‘achternamen’. Vaak zijn het patroniemen (de voornaam van de ene generatie wordt de ‘achternaam’ van de volgende generatie), en soms zijn het verwijzingen naar de kaste van de persoon, een soort epitheton ornans, wat men in sommige kringen min of meer ongepast vind, wat de reden is om die toevoeging alleen als afkorting weer te geven, ter onderscheiding van bijvoorbeeld andere Gukeshen. ‘Gukesh D’ is de naam die hij zelf voert, blijkens een oud chessbase-artikel. Ik weet niet meer precies hoe het bij hem zat, wel dat ‘familienamen’, of wat westerlingen als zodanig denken te herkennen, niet altijd van erg groot belang zijn in India.

      • Avatar
        Wimvanderwijk 23 april 2024

        Om het Gukeshiaanse what´s in a name-vraagstuk  op te helderen heb ik een rondgang gemaakt langs Indiase media die maandag uiteraard flink uitpakten met het fantastische schaaknieuws voor het land. In de verwachting dat deze media vertrouwd zijn met lokale  eigenaardigheden op het gebied van namen.

        Dus: hoe geef je de naam van de winnaar van het kandidatentoernooi in Toronto het beste weer?

        Indianexpress: D Gukesh
        Sportstar.thehindu: Gukesh Dommaraju
        The Times of India: D Gukesh
        The Hindu: D. Gukesh
        Hindustan Times: D Gukesh
        #Swarajya: D Gukesh
        Chessbase India: D Gukesh
        India Today: D Gukesh

        Conclusie: op basis hiervan – slechts een quick scan – kan de vraag naar de juiste schrijfwijze nog niet eenduidig beantwoord worden. De lokale (een ruim begrip in India) media lijken een sterke voorkeur te hebben voor D Gukesh, met bijna zonder uitzondering een D zonder punt.

        Voor westerse media oogt D Gukesh waarschijnlijk te kaal,  alsof er iets ontbreekt. Dommaraju Gukesh lijkt dan een logische keuze.

        Ook het volledige twitter/X-account van de jonge schaakheld biedt geen uitsluitsel:
        Gukesh D @ DGukesh
        Alsof hij hiermee wil zeggen: de naam D Gukesh en Gukesh D, ik reken beide goed!?

        Voor mijn eigen gemak onthoud  ik hem  bij wijze van ezelsbruggetje als Dinges Gukesh   (maar dat is uiteraard niet geschikt voor publicatie).

        Bij gebruik van enkelvoudige naamgeving lijkt het voor de hand te liggen te spreken over de WK-tweekamp Ding-Gukesh.

        Bij volledige naamgeving hebben de redacties  wat te kiezen, dus zullen we waarschijnlijk verschillende varianten blijven  tegenkomen.

      • Avatar
        Henk Smout 23 april 2024

        Heb Google Translate losgelaten op de Wikipedia in Hindi, Tamil en Telugu en krijg achtereenvolgens Gukesh D, Gukesh en Dommaraju Gukesh.

    • Avatar
      renzoverwer 22 april 2024

      Media, altijd dol op records, pseudo-records en pseudo-events (oude term van D. Boorstin).

      Wil je media-aandacht? Bezit macht, of creëer zelf een pseudo-event. Zelfverzonnen awards doen het ook altijd goed bij media, evenzo onderzoekjes met ‘spannende’ uitkomsten. Die laatste kun je rustig bij elkaar verzinnen, amper een medium dat gaat checken.

  2. Avatar
    Caesar64 22 april 2024

    Hopelijk doet er snel weer een landgenoot mee bij het kandidatentoernooi, dat wil soms wel helpen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.