Correspondentieschakers stappen eind september uit de KNSB

Uit de nieuwsbrief van de Nederlandse Bond van Correspondentieschakers:

Lidmaatschap KNSB

Op meerdere ALV’s is er vanuit de leden , maar ook vanuit het bestuur, discussie geweest over de zin van ons KNSB-lidmaatschap. We zijn aangesloten (lid) bij de ICCF en daar voelen we ons thuis. Maken gebruik van hun webserver, schaaktitels, ratingsysteem etc. en accorderen ons met hun regelgeving correspondentieschaken.

In december jl. heeft het bestuur een ledenpeiling gehouden om een idee te hebben hoe onze leden denken over het aangesloten blijven bij de KNSB. Voor de helderheid onderstaand de tekst van de ledenpeiling:

De KNSB heeft een bestuurlijke vernieuwing ingezet. Dit heeft onder meer geleid dat weldra de bijzondere bonden geen eigen afvaardiging meer hebben in de bondsraad, later de ledenraad, maar slechts één afvaardiging voor alle bijzondere bonden tezamen. Uit welke bijzondere bond de afvaardiging wordt gekozen en de methodiek is nog niet uitgewerkt, maar een eigen afvaardiging van de (grootste) bijzondere bond, onze NBC, is ruimschoots door stemming van de andere onderbonden afgewezen. Voorts streeft de KNSB de profielschets na van meer jongeren, meer vrouwen, meer diversiteit (mensen van kleur). Aan deze doelstelling zal onze bond niet kunnen voldoen. Zo ook worden aangeleverde stukjes voor Schaakmagazine nauwelijks of niet meer geplaatst. De eindredacteur vindt correspondentieschaken niet tot hun doelgroep behoren en daardoor minder interessant voor plaatsing. Ons recente ICCF Congres in Amsterdam kreeg geen aandacht. Zeer tot onze spijt liet de uitgenodigde voorzitter KNSB ons te elfder ure weten niet haar welkomstwoord te houden en voor geen vervanging te kunnen zorgen.

Ons bestuur vraagt zich in toenemende mate af wat de meerwaarde is om als vereniging lid te blijven van de KNSB. De vroegere voordelen lijken verdampt. Financieel heeft een opzegging geen effect, de bondsafdracht wordt nu betaald in het hogere contributietarief van onze hoofdleden. Zoals bekend bedraagt dit tarief € 35,- t.o.v. € 20,- voor de dubbelleden (= veelal ook lid zijn van een bordschaakvereniging). De opzegging KNSB leidt tot één tarief, dan € 20,-.

Niettemin houdt het bestuur een ledenpeiling per e-mail onder alle leden. Dit omdat de reguliere ALV, waar normaliter deze besluiten worden genomen, te mager wordt bezocht om een goed oordeel te kunnen vellen. De uitslag gaf een forse richting aan: 110 leden (= 45% van het ledenbestand) hebben gestemd, daarvan kozen 86 (78%) voor uittreden, 15 (14%) voor aangesloten blijven en 9 (8%) bleven neutraal. Het bestuur neemt de uitslag van bovenvermelde ledenpeiling zeer serieus en geeft hier gevolg aan: het KNSB lidmaatschap wordt beëindigd per 30 september 2024.

7 Reacties

 1. Avatar
  Caesar64 30 april 2024

  Voorts streeft de KNSB de profielschets na van meer jongeren, meer vrouwen, meer diversiteit (mensen van kleur). Aan deze doelstelling zal onze bond niet kunnen voldoen. 

  Dus over een tijdje geen correspondentieschakers meer?!

   

  • Avatar
   arjo1982 30 april 2024

   Geen correspondentieschakers meer die aangesloten zijn bij de KNSB.
   Dat is wat heel anders 😉

   • Avatar
    arjo1982 30 april 2024

    Als NBC in zijn geheel dan. Er zijn nog wel steeds veel schakers die ook lid zijn van een bordschaakvereniging en daardoor wel aangesloten zijn bij de KNSB.

 2. Avatar
  Michel Hoetmer 02 mei 2024

  De houding van de NBC leden kan ik goed begrijpen. Want wat heb je aan een bond die geen aandacht aan je wenst te besteden en feitelijk ook niet meer naar je wil luisteren? Ik vermoed dat er wel meer discussie gaat komen, zoals onlangs nog over de bondsbijdrage. Is de KNSB wel op de goede weg?

 3. Avatar
  arjo1982 02 mei 2024

  Er zijn inderdaad raakvlakken. Die vorige discussie ging meer over een club voor mensen met een kleine portemonnee waarbij de bondsafdracht een zeer groot deel van de contributie was en daardoor de rede was dat men genoodzaakt was de contributie voor het eerst in lange tijd te verhogen wat men liever niet wilde.

  Bij de NBC is/was het lidmaatschap slechts 20 euro en 15 euro bondsafdracht extra als je nog geen KNSB-lid bent via een bordschaakvereniging. NBC leden kunnen gratis mee spelen in toernooien die door de NBC zelf georganiseerd worden, maar voor veel ICCF-toernooien moet ook gewoon extra betaald worden wat vaak al meer is dan die 15 euro bondsafdracht. Het gaat bij ons in de NBC dus niet echt om de hoogte van het bedrag, maar veel meer om wat doet de KNSB nog voor ons. En het antwoord op die vraag is door het veranderde beleid van de KNSB helaas weinig tot niets.

  • Avatar
   arjo1982 17 mei 2024

   Voor zover ik weet niet, maar ik baseer me enkel op de nieuwsbrief die te vinden is op de site van de NBC.
   Ook geen idee via wie die communicatie op dit moment verloopt omdat de NBC op dit moment zonder voorzitter zit om de oude voorzitter onverwacht om persoonlijke redenen heeft moeten aftreden.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.