Benjamin Bok topfavoriet HSG Open

De R is weer uit de maand.

Dus de schaakzomer met de mooie reeks meerdaagse open toernooien die Nederland rijk is komt eraan!
Over belangstelling valt niet te klagen, Utrecht en Maastricht gaan binnenkort, rond Hemelvaart en Pinksteren kogeltjerond van start, volledig volgeboekt.

Ook de inschrijvingen voor het achttiende HSG Open (21-23 juni) in Hilversum druppelen binnen.

Nog plek genoeg, maar hou de updates van de deelnemerslijst op de toernooisite maar liever een beetje in de gaten. Het kan opeens hard gaan.

De Nederlandse grootmeesters Benjamin Bok en Liam Vrolijk voeren op rating de voorlopige deelnemerslijst aan. Twee spelers uit de top-tien van Nederland.

Benjamin Bok woont en studeert in de Verenigde Staten. Hij komt vast niet alleen voor het HSG Open naar Nederland. Wellicht doet hij in juli in Utrecht ook een gooi naar de Nederlandse titel.

De KNSB heeft de deelnemers van het NK nog niet bekendgemaakt – er volgt in de eerste week van juni nog een kwalificatietoernooi – maar als hij toch al in ons land is…., dan ligt deelname voor de hand. Ook Liam Vrolijk komt mogelijk in actie op het NK, in dat geval is het HSG Open voor beiden (ook) een serieuze vormtest.

Er wordt weer gespeeld in de fraaie zalen van het viersterrenhotel Lapershoek. Het hotel biedt deelnemers speciale arrangementen voor overnachtingen en maaltijden. Alle informatie daarover, inclusief prijzen en beschikbaarheid kamers plus mogelijkheid online boeking, is te vinden op de toernooisite, via het menu info hsg open, submenu arrangementen 2024.

Er is wederom een uitgebreid nevenprogramma:

Zondag 16 juni: het 25e (dus een extraatje als verrassing) HSG jeugdtoernooi tot 16 jaar in het Pinetum Blijdenstein. Deze botanische tuin draagt de naam van de oprichter, Benjamin Willem Blijdenstein, die een passie had voor pionnen en coniferen. Het is misschien wel de mooiste locatie voor een jeugdtoernooi in Nederland, niet in de laatste plaats voor de meekomende ouders. Er wordt (gedeeltelijk) in de open lucht gespeeld, voor ouders zijn er rondleidingen in de bijzondere tuin.

Maandag 17 juni: snelschaaktoernooi bij bierbrouwerij Mout. Goed bier behoeft geen krans: potje bier, potje schaak, een simpeler formule voor dikke pret is er niet.

Vrijdag 21 juni: eerste dag 18e HSG Open. Schaaktrainer Pascal Losekoot verzorgt in het hotel een schaakclinic voor leerlingen van enkele Hilversumse basisscholen.

Zaterdag 22 juni: tweede dag HSG Open. ’s Ochtends een architectuurwandeling op landgoed Zonnestraal, voor spelers, begeleiders en vrienden van het HSG Open. Met een korte ‘aanvliegroute’ per fiets, onder leiding van een gids van de Hilversumse Dudokstichting. Buitenkansje voor begeleiders, maar ook geschikt voor deelnemers aan het toernooi die op tijd in het hotel terug zullen zijn voor de volgende partij. Het voormalige sanatorium Zonnestraal, ontworpen door architect Jan Duiker, is een rijksmonument in het Loosdrechtse Bos en een beroemd voorbeeld van het Nieuwe Bouwen in de twintigste eeuw.

Zondag 23 juni: slotrondes HSG Open en prijsuitreiking. Totale prijzengeld ruim 3.700 euro, waarvan 1.250 voor de toernooiwinnaar (A-groep).

Er wordt wederom gespeeld in een A-, B- en C-groep. Nieuw is de eendaagse D-groep op zaterdagmiddag voor beginnende schakers voor wie een weekendtoernooi met lange bedenktijd wellicht nog een te hoge drempel is. Zij spelen drie rapidpartijen.

Zie voor info en inschrijvingsmogelijkheden voor alle activiteiten van 16 t/m 23 juni:

www.hsgopen.nl

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.