Inschrijvingen HSG Open door het dak

Veel eerder dan verwacht is de wachtlijst voor deelname aan het HSG Open (21-23 juni 2024) op 20 mei reeds geactiveerd. Ook eerdere edities van het internationale schaaktoernooi in Hilversum kenden een wachtkamer, maar nog niet eerder was ruim een maand voor het begin al sprake van een full house.

De grens van de capaciteit in de fraaie locatie van hotel Lapershoek ligt op 240 deelnemers. Inmiddels staan zo’n twintig kandidaat-deelnemers op de reservelijst. Ook alle hotelkamers van Lapershoek zijn inmiddels volgeboekt.

De reserves hoeven niet te wanhopen, zo leert de ervaring van vorig jaar. Bij zulke aantallen deelnemers zijn er altijd verhinderingen. De organisatie verwacht – zonder garanties – dat wellicht 20-40 spelers alsnog zullen kunnen instromen. Zelfs nu nog inschrijven hoeft niet kansloos te zijn.

Volg de updates van de deelnemerslijst op hsgopen.nl. Hier is ook de positie op de Reservelijst zichtbaar (door flink naar beneden te scrollen, ja de lijst is lang).

Bepalend voor plaatsing in het toernooi is het tijdstip van binnenkomst van de betaling.

De ‘volle bak’ past in de trend van de laatste tijd die ook geldt voor de andere populaire (voor)zomer­toernooien, zoals eerder deze maand het geval was bij de voorjaarsklassiekers van Utrecht en Maastricht.

Een  onbekommerde last minute-houding lijkt gedateerd – de schaker wacht tot een week van tevoren en als het hem uitkomt, schrijf hij nog wel even in. Het betekent met de huidige schaakgekte vooral een kans op vissen achter het net.

Of zoals de voorzitter van HSG tijdens de laatste vergadering van de toernooiorganisatie met een brede  grijns verzuchtte: “Schaken wordt veel te populair…..”

3 Reacties

 1. Avatar
  Caesar64 21 mei 2024

  Heel mooi dat het toernooi vol zit. Toch even een vraag over die hotelaanbieding. Het toernooi duurt van vrijdag tot en met zondag maar waren de hotelaanbiedingen ook van vrijdag tot en met zondag of soms ook alleen van zaterdag op zondag?

 2. Avatar
  Wimvanderwijk 22 mei 2024

  Als organisatie hebben we  geen bemoeienis (meer) met de reserveringen. Een of twee  overnachtingen, de keuze is in principe aan de klant. Maar wel afhankelijk van de beschikbaarheid van de kamers. Die kan per dag verschillen. Het hotel heeft uiteraard ook ´gewone´ gasten. De vraag lijkt inmiddels groter dan het aanbod, wellicht kunnen we met dit gegeven aan de slag voor de volgende editie. Dit jaar kwamen de eerste  boekingen al binnen, ruim voordat de inschrijving voor het toernooi officieel was geopend….

 3. Avatar
  renzoverwer 28 mei 2024

  Schaken populair: ja ik ga erin mee. Maar, kanttekening, als er nou eens aanvankelijk al grotere zalen werden geboekt… dan zouden dit soort berichten niet geplaatst worden.

  En ik zie eindeloos deze berichten.

  Even chargeren: als je een zaal van 40 mensen boekt, dan kun je daarna ALTIJD zeggen: schaken is populair, want wachtlijst. U snapt wat ik bedoel.

  Een tegenstrijdigheid: als je een zaal van 1000 mensen boekt, zal het narratief worden: schaken niet populair genoeg. Bij een klein zaaltje: schaken popu.

  Hier zou een econoom, een wiskundige, meer over kunnen zeggen: wat is het optimale aantal, waarin je EN vol zit of bijna vol, en toch jaagt op tekorten, op exclusiviteit.

  Ik weet het niet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.