NK schaken met Warmerdam, L’Ami en Timman

De Nederlands Kampioenschappen Schaken 2024 zijn van 6 juli tot en met 13 juli in stadion Galgenwaard in Utrecht. Hier strijden de schakers om de nationale titels algemeen en vrouwen. Publiek is van harte welkom en volgt gratis de wedstrijden van dichtbij. Het belooft een spannende week vol schaakspektakel te worden.

Deelname Jan Timman
Het deelnemersveld is dit jaar extra bijzonder: Grootmeester en oud-wereldtopper Jan Timman speelt mee. De laatste keer dat ‘The Best of the West’ meedeed aan het NK was in 2006. Hij werd maar liefst negen keer Nederlands Kampioen.

Bij de mannen zijn oud-winnaars Max Warmerdam en Erwin l’Ami de ratingfavorieten, de in de Verenigde Staten woonachtige Benjamin Bok is als derde geplaatst. Bij de vrouwen is vijfvoudig kampioen Anne Kuipers-Haast de grote favoriet. De bekende streamster Anna-Maja Kazarian en het jonge talent Robin Duson zijn de belangrijkste outsiders. Dit jaar spelen drie Nederlandse meisjeskampioenen (t/m 18, 16, en 14 jaar) mee.

Zie hier de deelnemerslijsten:

Elke dag side events voor alle schaakliefhebbers
Elke dag bieden we een ander side event voor schaakliefhebbers, waardoor het evenement toegankelijk en boeiend is voor zowel deelnemers als toeschouwers. Toernooien, clinics en simultaans: er is altijd iets te doen. Voor het publiek is de toegang gratis. Ook zijn er enkele side events waar iedereen gratis aan kan meedoen. Voor de meeste events vragen we een bijdrage en aanmelding vooraf. Kijk voor meer informatie en het hele programma op nk.schaken.nl/nk-programma

Voor degenen die niet in staat zijn om naar het stadion van FC Utrecht te komen, wordt er op Twitch dagelijks live verslag gedaan door de Internationaal Meesters Stefan Kuipers en Nick Maatman. Hierdoor hoeft niemand iets van de actie te missen. Deze streams zijn natuurlijk ook later nog terug te zien.

Iedereen is welkom
We nodigen iedere schaakliefhebber uit om dit grootse schaakevenement bij te wonen en mee te doen aan de festiviteiten. Het belooft een onvergetelijke week te worden voor alle schaakliefhebbers in Nederland.

Datum: 6 juli – 13 juli 2024
Locatie: Stadion Galgenwaard in Utrecht
Toegang: gratis
Live verslag: IM Stefan Kuipers en IM Nick Maatman

Bezoek voor meer informatie en het volledige programma onze website: nk.schaken.nl

11 Reacties

 1. Avatar
  fmrini 24 mei 2024

  Robins Duson 22 jaar en dan ben je jong talent? Zit zeker ook een jonge talentvolle medewerker persberichten te maken? Schijf dan wat over Bregje, dat heeft meer nieuws waarde in een persbericht.

 2. Avatar
  Richard Vedder 27 mei 2024

  Hoe lang is het geleden dat er een 70-plusser aan het NK deelnam? In mijn jonge jaren herinner ik mij de deelname van Theo van Scheltinga. Die was destijds 69 en dat vond men uitzonderlijk oud voor een NK-deelnemer.

  Even nagezocht: dat was het NK 1983. Eerste ronde: Timman – Van Scheltinga 1-0! Timman won het toernooi met 9 uit 11 en Van Scheltinga deed het ook niet slecht met winst op Böhm, Ligterink en Van der Vliet.

 3. Avatar
  renzoverwer 28 mei 2024

  Goede vraag, Richard, die ik me in mijn stuk, hieronder, al afvroeg en ook op Van Scheltinga uitkwam. Dus Timman zal een record neerzetten.

  Nieuwe vraag: wie is de oudste Nederlandse kampioen schaken ooit?
  Ik denk, Lodewijk Prins, 1965. 52 jaar oud.

   

 4. Avatar
  Frits Fritschy 28 mei 2024

  Officieus kampioen: Maarten van ’t Kruijs, geboren 18/2 1813, kampioen 1878, dus 65 (64?) jaar oud.

  Officieel kampioen: de tamelijk onbekende Max Euwe, geboren 20/5 1901, kampioen 1955, dus 54 (53?) jaar oud.

  • Avatar
   Henk Smout 28 mei 2024

   De partijen 5 t/m 10 van de Donner-Euwe-match zijn van januari 1956.

 5. Avatar
  Jan Jaap Janse 28 mei 2024

  Een ander mogelijk record: er zit 55 jaar tussen de eerste deelname en nu. Dat zal in het schaken sowieso een record zijn, maar misschien ook wel breder.

  Wikipedia wees uit dat bij het WK driebanden er >40 jaar zat tussen twee kampioenschappen van Raymond Ceulemans. Over deelnames kon ik niet direct iets vinden. Wie biedt meer en in welke sport?

 6. Avatar
  poisoned_pawn 28 mei 2024

  Maar waarom niet gewoon een klassiek toernooi. 12 deelnemers 11 rondes. Nu kun je er na een blunder gelijk uitliggen. Gemiste kans vind ik. Houd niet van dit format.

  • Avatar
   renzoverwer 28 mei 2024

   Dank voor deze inbreng, Ja het kan op diverse wijzen, En bij wijze A zal X voorbeeld hebben bij wijze B Y. Enz. Niettemin thx.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.