Ambitie en schaakromantiek drijven oude meester Timman (72) na 18 jaar terug op NK

Laat Jan Timman eerst even een misverstand van het bord vegen: de Nederlandse grootmeester is nooit echt gestopt als actief schaker.

Toegegeven, de laatste keer dat hij, 72 jaar inmiddels, meedeed aan het nationaal kampioenschap was in 2006. Maar: “In 2016 heb ik in Moermansk nog een match gewonnen van oud-wereldkampioen Karpov.”

Nu kondigt de negenvoudig winnaar Timman zijn rentree aan op het NK in juli. Achttien jaar later keert zo een illustere naam uit de Nederlandse schaaksport, nog altijd met woeste bos haar, terug op het hoogste nationale niveau.

Ambitie en een beetje oude romantiek drijven hem terug naar het schaakbord. Noem het jeugdige drang naar de houten stukken. Online schaken doet Timman namelijk niet graag. Die snelle, digitale partijen in plaats van klassiek: niet zo interessant. Geef Timman maar echte pionnen, lopers en torens.

Lees verder op nos.nl.

9 Reacties

 1. Avatar
  LDBoutens 28 mei 2024

  Wij hier in 030 en omstreken zijn enorm in onze nopjes met de deelname van Jan Timman! Hopelijk weet Jan het ook een paar rondjes vol te houden want anders gaat dat NK wat mij betreft al snel weer als een nachtkaars uit.

  Hopelijk heeft Jan zoals tegen Velimirovic in 1979 niet zo’n eindspel nodig om langs ‘horde’ gm Bok te geraken. Met het huidige speeltempo zie ik dan wel wat probleempjes ontstaan in de uitvoering naar het juiste winstplan.

  Hopelijk weten de schaakminnende supporters zich begin juli te gedragen daar in de Galgenwaard en krijgen we bij een mogelijke uitschakeling van Jan Timman niet zo’n toestand buiten als afgelopen zondag.

  Hup Jan!!

  Moedig voorwaarts allen.

 2. Avatar
  Caesar64 28 mei 2024

  Idd goed werk van de organisatie dat Jan is gestrikt, in de 1e klasse knsb kan die nog jaren meedraaien maar hij moet nu aan de bak tegen Meesterklasse spelers. Tip voor de organisatie: zorg wel voor een goede fles wijn bv Chablis.

  • Avatar
   LDBoutens 28 mei 2024

   Volgens mij is Jan toch al vele jaren ondertussen van de spa waters?! Afijn, ik ben sedert vele jaren nu niet meer praktiserend lid van onze schaakgemeenschap, dat wil zeggen, in ‘real life’, dus wellicht dat ik achterloop met dit soort cruciale informatie.

   Als ik dan nog een advies in deze mag doen; in de Galgenwaard schenkt men sinds jaar en dag dat Bud. Het schijnt door te moeten gaan voor bier, maar ik zou mijn grootste vijand nog niet laten verdrinken in dat spul. Bier is het namelijk niet. Is het mogelijk om voor ondergetekende een fles of wat HJ te regelen? Ik ben sowieso beide speeldata van us Jan aanwezig. Dus dat spul zal wel opkomen is mijn inschatting.

   Moedig voorwaarts allen!

   • Avatar
    Hendrikom 29 mei 2024

    Bij zijn club schenken ze tijdens thuiswedstrijden geen alcohol en ik begreep van broer (tegenstander destijds, vorig jaar ergens) dat hij dat niet op prijs stelde.

    Een week voor het NK overigens samen met de Zweedse legende te bewonderen in Spakenburg!

    • Avatar
     LDBoutens 29 mei 2024

     Ach, wat een verdriet dan voor onze schaakambassadeur.

     Spakenburg zegt u? Daar mag ik van mijn zorgverzekeraar niet komen, tegen een bezoek aan Spakenburg schijn je je niet te kunnen verzekeren. 🙂

     Moedig voorwaarts allen!

     • Avatar
      Hendrikom 29 mei 2024

      Gelukkig nog iemand die het heeft overleefd.

 3. Avatar
  renzoverwer 28 mei 2024

  Interessant dat Gukesh in het nos-stuk er op een twee jaar bij krijgt: hij is toch echt 17.

  Mooie uitspraken, mijns inziens, van Timman: dat hij gaat voor de titel, en dat hij bij oude partijen van hem denkt ‘ wat een energie’.

  En dit:

   

  Als een bezetene de recentste openingstheorieĂ«n opslurpen, doet hij tegenwoordig niet meer. “Niet dat ik het verwaarloos”, maar een totaal toegewijd leven leiden zoals de moderne grootmeesters zit er niet meer in. “Een topschaker heeft het zwaar.”

   

   • Avatar
    Henk Smout 28 mei 2024

    Ik weet niet waar hij zich op dit moment bevindt, maar op het moment van schrijven was het in India kwart voor elf ’s avonds.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.