Clubkampioen van 13 jaar

De dertienjarige Daniël Nijhuis is donderdagavond 13 juni clubkampioen van HSG geworden. Hij is de jongste clubkampioen van de Hilversumse vereniging sinds de oprichting in 1887. Hij bleef als enige ongeslagen in de play-offswedstrijden met vijf deelnemers die zich hiervoor via de interne competitie hadden gekwalificeerd.

In de voorrondes speelde Daniël partijen met een jeugdtempo. HSG staat (uiteraard) niet toe dat jonge spelers die sterk genoeg zijn voor de seniorencompetitie het langzame tempo spelen, maar in de play-offs is dat verplicht.

Deelname van jeugdspelers aan de play-offs wordt in voorkomende gevallen  getoetst aan een protocol, op grond waarvan eventueel dispensatie kan worden verleend. Een   ‘nee mits’ dus.

In  het geval van Daniël woog  het ‘mits’ zwaarder  dan de ‘nee’.

Interessant wellicht: hoe gaan andere verenigingen hier mee om?

Prijzen, hapjes en een jubileum

3 Reacties

 1. Avatar
  Dimitri Reinderman 15 juni 2024

  Ik was net een paar weken dertien toen ik bij de volwassenencompetitie van Caïssa in Hoorn ging spelen. Gelukkig gewoon met het normale tempo, club noch ouders hadden daar problemen mee.

 2. Avatar
  renzoverwer 15 juni 2024

  Mooi verhaal. In mijn herinnering werd Erwin L”Ami in hetzelfde seizoen jeugd- en algemeen kampioen vd schaakclub woerden. Jaar ’97? ’98? ’99? Jaar of 13 was-ie.

  Hoe het met tempo zat, weet ik niet.

   

 3. Avatar
  Hendrikom 16 juni 2024

  Bij En Passant speelden we op de vrijdagavond. Destijds gewoon met het normale tempo. IK was denk ik 12 destijds, had al wel potjes met de senioren externe meegedaan op mijn 11e en ook wel uit naar Utrecht op andere dagen dan vrijdag. Later heeft EP wel eens een jeugdtempo gehanteerd, een uur pppp staat me bij.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.