Schaken en kledingcode. Kingloek spreekt

Een column van Loek van Wely uit Schaken.nl (lees dat blad!) over schakers en kleding. Met toestemming overgenomen.

Fragment:
Met de organisatorspet op word ik soms badend in het zweet wakker als ik terugdenk aan de groepsfoto van de Tata-ronde in Leiden 2019. Zeker de helft van de deelnemers leek onder de brug geslapen te hebben!

➔ Lees verder….

4 Reacties

 1. Avatar
  Frits Fritschy 01 juli 2024

  Ik las enige tijd geleden een opmerking van Nakamura over dresscodes: ‘Men wil blijkbaar dat schakers eruitzien als IBM-medewerkers in de jaren tachtig’. Zoiets ongeveer.

  Alle schakers hebben in hun werk iets van monniken, maar ik ben erg blij dat ze niet allemaal dezelfde kappen hebben. Een haarband zal ik ook niet gaan dragen, maar als een ander dat doet: prima.

  Zie voor de gewraakte groepsfoto es.chessbase.com/post/tata-steel-chess-2019-en-directo-ronda-10. Geen idee hoe ze ruiken. Loek heeft niet de spijkerjasjes van de jaren zeventig meegemaakt. Of het in de jaren vijftig coltruien waren, durf ik niet met zekerheid te zeggen.

  Giri heeft inderdaad keurige pakken, heel professioneel met sponsornaam. Hij moet alleen niet zijn handen in zijn zakken steken onder zijn jasje door. Dat levert merkwaardige foto’s op, kan ik uit eigen ervaring zeggen.

  • Avatar
   LDBoutens 02 juli 2024

   @ Driewerf J.,

   LD Boutens is inderdaad nooit ver weg, maar LD Boutens was even druk met belangrijke aardse zaken en zag daarna ook al dat er vanuit Limoges was gereageerd en dan heeft LD Boutens meestal wel gedronken en gegeten… Maar vooruit dan;

   LD Boutens heeft tussen ’95 en 2012 zich sterk en moedig gemaakt om het schaakvolk aan te moedigen fruitige ende frisse kleding tijdens de matches aan te meten. Het is LD Boutens op veel ach en wee geluiden komen te staan, o.a. door de oprichter van deze site, en LD Boutens heeft eigenlijk nooit goed begrepen waarom. Een frisse geest begint immers bij schone kledij en een tandenborstel alsmede scheergerei was en is het devies van LD Boutens.

   Maar LD Boutens is nu eenmaal geen GM en daarom heeft het schaakpulp schijnbaar nooit de behoefte gehad iets met mijn stichtelijke woorden te doen. Tot nu dan schijnbaar…

   En nu is sinds 2014 LD Boutens niet meer actief in de fysieke schaakarena en maakt het LD Boutens eigenlijk weinig uit hoe het schaakvolk zich in de arena presenteert.

   LD Boutens wil u 1 moment van onachtzaamheid inzake kleding ende sociale hygiene niet onthouden en dat betrof het Johan van Mil herdenkingstoernooi ergens rond 2010 in Eindhoven;

   Het was een gruwelijk bloedwarme dag in een bedompt wijkgebouwtje ergens in een Vogelaar-wijk in Eindhoven. Er deden voor die tijd diverse toppers uit het Nederlandse toernooi circuit mee, ik zal geen namen noemen, maar 1 had er die nacht in een NS-hokje geslapen en een ander was schijnbaar vergeten gas, water en licht op tijd te betalen… Ik ben na plaatsing voor de a-groep maar vertrokken. Zoveel ellende kan ’s mans neus en oog immers niet aan.

   Nee, neem dan een voorbeeld aan onze Max!! Keurige jongeman, keurig geschoren en geknipt en een net pak aan!

   Laten wij derhalve bidden voor betere tijden.

   En tot die tijd,

   Moedig voorwaarts allen!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.