EK Kroatie: De Nederlandse vrouwen

In eerdere verslagen van het EK heb ik het over de kampioenen gehad, en over mezelf natuurlijk, maar hoe hebben de overige Nederlanders het gedaan? Die zal ik in dit en het volgende verslag behandelen. Althans, de schakers die voor Nederland uitkwamen, fans van Ivan, Alina, Iozefina, Elina en Judith hebben pech gehad!

Ik begin met Anne Haast, wiens partijen, net als die van Lisa Schut, al in de stukjes van Herman Grooten te bewonderen waren. Als ik het over Anne heb, moet ik het toch ook over mezelf hebben, want ik was haar coach dit toernooi. De dubbelfunctie van speler en coach was natuurlijk riskant, want zou het coachen me niet te veel afleiden van mijn eigen toernooi? Maar dat lijkt niet gebeurd te zijn. Sterker nog, misschien had ik er zelf ook iets aan, zo bereidde ik een keer de Benoni met Anne voor om het vervolgens ook zelf te spelen 🙂 Wat ik me ook altijd afvraag is hoe nuttig je als coach bent tijdens een toernooi. Voorbereidingen komen vaak niet op het bord, en als ze het wel komen wordt de partij door heel andere dingen beslist als de opening. En een coach kost geld natuurlijk. Maar ik denk dat ik Anne van nut ben geweest: de openingen gingen best goed, en dat was mede dankzij de voorbereiding, en hoewel dat niet direct tot een punt leidde, was de tijdwinst dankzij de voorbereiding vaak toch nuttig. En Anne heeft ook het een en ander opgestoken dat in de toekomst nuttig kan zijn. Tot ratingwinst leidde het helaas niet: maar de lezer herinnert zich wellicht nog dat ze in de eerste ronde tegen Eva Moser gewonnen stond, maar verloor door zomaar een stuk weg te geven. Als ze die partij gewonnen had… maar goed, ze was evengoed tevreden over haar toernooi.

Lisa zal ook tevreden geweest zijn. Ze had de laatste vijf partijen bij het Batavia-toernooi verloren en verloor hier ook de eerste twee partijen, dus toen ze in de derde ronde won zei ik tegen haar ‘Jetz geht los!’ En ondanks dat ze die uitdrukking niet kende klopte mijn voorspelling wel, want ze won de volgende vier partijen en met een score van 6 uit 11 haalde ze een mooie TPR van 2343. Coach Friso zal dus ook goed werk hebben gedaan, al was die over de dubbelrol minder enthousiast.

Arlette van Weersel heeft hard aan schaken gewerkt de laatste tijd, maar helaas heeft de arbeid zich nog niet omgezet in goede resultaten. Dat motiveert natuurlijk niet echt, en dat betekent wellicht dat de schaakcarriere op een lager pitje wordt gezet, ook omdat ze bezig is haar bedrijfscarriere op te bouwen. Het ging dit toernooi vooral met zwart mis: vijf van de zes partijen gingen verloren en de ene winstpartij was tegen een speelster met 1712. Met wit wist ze nog wel een plusscore te halen tegen behoorlijke tegenstand. Het meeste genoegen zal ze beleefd hebben aan haar overwinning tegen de Zwitserse De Seroux; niet dat het een heel goede partij was, maar ze had eerder tegen haar verloren, en de jonge Zwitserse had haar niet subtiel eraan herinnerd…

Zwart heeft compensatie voor de kwaliteit, maar toch niet helemaal genoeg. Het ligt voor de hand om de a-pion te dekken met 34.Ta1, waarop b4 het logische antwoord is. Nu bleek uit eerdere partijen dat de Zwitserse de neiging heeft tussen zet 30 en 40 stukken weg te geven, dus de volgende zet van Arlette was praktisch wellicht slim: 34.Th4!? b4?? Na 34…Txa6 had zwart goede tegenkansen gehad. 35.Txc4! bxc3 36.Dxc3 Txa6 37.Lc5 1-0

Ook Zhaoqin Peng ging niet erg lekker met zwart: vier remises tegen lagere ratings, twee nederlagen tegen hogere ratings. Met wit scoorde ze daarentegen 4.5 uit 5 door o.a. een overwinning op Elina Danielian, een IM uit Winschoten. Zo scoorde ze een kleine ratingplus en ze kwam ook nog in de buurt van de tiebreaks voor de worldcup, maar de indeling in de laatste ronde (zwart tegen N. Kosintseva) zat niet mee. Een leuke (maar helaas niet correcte) overwinning boekte ze tegen de OekraĂŻense Kostiuk.

Wit staat een pion voor, maar de zwarte b-pion kan lastig worden. Wit kan nu met 40.Td7 een gunstig toreneindspel bereiken, maar in de laatste zet voor de tijdcontrole besluit Peng voor mat te gaan. 40.Kg4 b4 41.Kf5 b3 42.g3 Tb6 43.Kg6 Tb8 Eeuwig schaak heeft wit, maar zit er meer in? Peng probeert iets. 44.Pc7!? b2? Zo snel mogelijk dame halen is heel natuurlijk, maar niet goed! 45.Pd5! En nu is het na 45…b1D 46.Th7+ Kg8 47.Pf6+ Kf8 48.Tf7 mat! 45…Tg8+ 46.Kxh6 Tg7 47.Txg7 b1D 48.Pf6 Dc1+ 49.f4 1-0 wegens ondekbaar mat

U kunt de partijen van de Nederlandse dames hieronder naspelen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.