Topalov-Anand, partij 3 en 4

In de derde partij in de match om het wereldkampioenschap stapte Anand van het Grunfeld-Indisch af en gebruikte een passieve maar solide variant, die eerder door Kramnik was gebruikt om Topalov op remise te houden. Ook Anand slaagde in zijn opzet: vrijwel alle stukken werden geruild en er bleef een toreneindspel over waarin Topalov geen enkele winstkans meer had.

In de vierde partij speelde Anand net als in de tweede partij weer het Catalaans, maar dit keer koos Topalov met zwart voor een andere variant. Op de tiende zet speelde Anand een nieuwtje, die in eerste instantie goed bestreden werd door de uitdager, maar dat ‘m wel veel tijd kostte. Op zet 20 verzwakte hij zijn koningsvleugel en dat werd ‘m na een fout op zet 22 fataal: de Indier wist met een stukoffer toegang tot de zwarte koning te krijgen en materiaalverlies was niet meer te vermijden voor de Bulgaar. Een zeer sterke partij van de wereldkampioen!

Hieronder zijn beide partijen weer met commentaar na te spelen.

1 Reactie

  1. Avatar
    Dimitri 28 april 2010

    Ik zie dat Giri bij partij 4 22…Nc5 23.Rc4! Nb3 24.Nxh6+! Kh7 25.Qf4 gxh6 26.e5! Bxg2 27.Nf5!! exf5 28.Qxf5+ Kh8 29.Qf6+ Kh7 30.Rh4 +- geeft; dan was h6 dus echt een fout.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.