Topalov wint de achtste partij

Door de achtste partij te winnen heeft uitdager Topalov de stand in de match om het wereldkampioenschap weer gelijk gemaakt. Anand verdedigde weer met de solide variant van het Slavisch die hij al twee keer eerder had gebruikt. Hij deed het dit keer iets anders, maar Topalov bleek goed voorbereid en na een fout van Anand kreeg de Bulgaar een eindspel met een pion meer. Dankzij de ongelijke lopers leek het echter remise, en dat was het waarschijnlijk ook, maar de verdediging was heel moeilijk. Uiteindelijk maakte de Indier op de 54e zet de beslissende fout en twee zetten later feliciteerde hij zijn tegenstander.

Hieronder weer een analyse met speciaal veel aandacht aan het eindspel dat ontstond.

2 Reacties

 1. Avatar
  HermanGrooten 05 mei 2010

  Mooie analyse Dimitri! Op ICC gaf GM Speelman ook meteen de remisevariant aan met 42… Ke8! De zwarte loper blijft dan aan de achterkant van de potentiĆ«le witte vrijpion hangen. Een bekend geval van ‘plakken’ zoals we dat noemen.

 2. Avatar
  HenkPrins 05 mei 2010

  Bijzonder dat op zo’n hoog niveau zo’n blunder gemaakt wordt, zoals de wereldkampioen laat zien op zijn 54e zet. Natuurlijk een wereldkampioen is ook een mens en geen machine. Het is een troost voor al die schakers, van welk niveau dan ook, die van tijd tot tijd met schaakblindheid bezig zijn. Er kan dan altijd gezegd worden, "ik doe onze wereldkampioen na".

  Een mooie en snelle analyse van Dimitri van deze bijzondere partij.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.