Anand wint de twaalfde partij en de match

De twaalfde en laatste partij bleek ook de beslissende partij van de match om het wereldkampioenschap: voor het eerst werd er een partij met zwart gewonnen, namelijk door Anand, die hiermee zijn titel wist te behouden. Voor deze partij had de Indier het damegambiet klaarliggen, en dit bleek een goede keuze, want uit de opening kreeg hij een stelling met een dynamisch evenwicht. Topalov ontweek een remise door een zetherhaling en nam daarna als bizarre winstpoging een pionoffer aan. Het gevolg was echter dat zijn koning op een open bord op h4 terecht kwam en dit leidde uiteindelijk ertoe dat hij zijn dame kwijtraakte. Het eindspel van dame tegen toren en paard werd daarna met een ijzeren techniek uitgespeeld door de Indier, die daardoor de match met 6.5-5.5 won en zijn titel met succes wist te verdedigen.

Hieronder de analyse van de twaalfde partij.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.