Verslag integratietoernooi Spijkenisse

Afgelopen weekend werd in Spijkenisse een bijzondere traditie nieuw leven ingeblazen met het organiseren van een weekendtoernooi genaamd ‘Integratie schaaktoernooi’. In het verleden waren er diverse toernooien in Spijkenisse waarin vrouwen tegen mannen speelden, voor het laatst in 1995. na een lange pauze was er dit jaar een toernooi met twee open groepen (met relatief veel vrouwelijke deelnemers) en een hoofdgroep waarin drie vrouwen (Désiree Hamelink, Sophia Thoma en Zhaoqin Peng) tegen drie mannen (Rick Lahaye, Peter Ypma en ondergetekende) speelden. Helaas wisten de vrouwen echter niet het ongelijk van Donner aan te tonen: de mannen wonnen met maar liefst 13 1/2 tegen 4 1/2. Ik zelf werd de winnaar van de groep door al mijn partijen te winnen. Hieronder wat meer over de deelnemers van de zeskamp en wat partijfragmenten.

Kees Schrijvers, voorzitter van het organisatiecomitee, reikt de eerste prijs uit aan Dimitri.

Van tevoren mikte ik natuurlijk op de toernooiwinst, al had ik niet verwacht al mijn partijen te winnen. Ik had ook sinds de laatste ronde van de KNSB niet meer gespeeld, en dit was mijn eerste toernooi sinds mijn rating boven de 2600 was gekomen. Het toernooi telde echter niet mee voor de fide-rating: van tevoren vond ik dat wel best, achteraf gezien is het natuurlijk jammer, dat waren toch weer 9 punten geweest (en hoe hoger je komt, hoe moeilijker punten te verdienen zijn!). Maar goed, het geeft wel vertrouwen dat er blijkbaar nog rek in mijn rating zit.

Rick ontvangt de tweede prijs.

Mijn grootste concurrent was Rick Lahaye (tegenwoordig wonend in Nijmegen, maar nog steeds lid van de organiserende schaakvereniging) en hij maakte het ondanks al mijn overwinningen spannend door voor de laatste ronde maar een half punt achter te staan. Uiteindelijk eindigde hij op vijf uit zes door Désiree en Sophia twee keer te verslaan en tegen Peng een heel spannende en een vrij saaie remise te spelen. Die spannende remise had hij zowel kunnen winnen als verliezen, maar verder viel er op zijn tweede plek niets af te dingen.

Als regionale mannelijke jeugdschaker deed Peter Ypma uit Gouda mee. Hij heeft nog niet zo’n erg hoge rating (2160) maar hij stijgt wel ongeveer honderd punten per jaar, en als ie dat nog een tijdje volhoudt kan ie ver komen. Dit toernooi leek hij het verrassend goed te doen: hij begon met 2 uit 3, maar in de tweede turnus kwam daar maar een halfje bij, waarmee hij nog wel gedeeld derde eindigde. De remise tegen Peng met zwart was natuurlijk erg knap, maar de wedstrijdmentaliteit (vooral vechtlust) kan nog wel beter. Tegen Peng gaf hij vroeg op, zo vroeg dat Peng de opgave niet wilde accepteren (zodat de partij pas beslist werd nadat Peng aangetoond had een goede techniek te bezitten) en in zijn eerste partij tegen Désiree gaf hij remise in een stelling die goede winstkansen bood, en nog wel zonder risico:

Dame naar e1, pion naar g6, koning naar g7, dan een keertje f5 goed timen, wellicht g5-g4… het is wellicht nog wel remise, maar in de analyse wist ik het wel te winnen met zwart. Maar als je het niet probeert dan win je het niet, da’s logisch.

Peter tegen Peng.

Peng had net met haar gezin een vakantie in een huisje achter de rug, maar hier was ze niet erg goed in vorm. Het speeltempo (2 uur voor de hele partij) is ook niet in haar voordeel; vaak kwam ze in tijdnood (en als je dat eenmaal bent, blijf je dat ook met dit tempo) en dan komen de fouten ook. Ik won zelf mijn eerste partij tegen haar redelijk overtuigend, maar in de tweede gebeurde er iets raars.

De partij werd op zondagochtend vroeg gespeeld en bij het ontbijt (waar Peng er niet helemaal uitgeslapen uitzag) werden er ook grapjes gemaakt, in de trant van "Ik ga maar op een goedkope truc spelen in de opening". Maar voortaan ga ik maar een minder grote mond hebben in deze stelling, want wat gebeurde er:

9.a3 a4?? Ik zat al een tijdje te azen op deze bekende truc, en normaalgesproken kan wit niet op b4 slaan omdat ze dan de dame verliest. Met de dame op f6 is het iets anders. Niemand in de zaal (inclusief de spelers zelf) had het echter door, ik zag het pas toen ik thuis de partij met Rybka aan invoerde… 10.Dxb4?? Dit kan nu wel, dat had ze goed gezien. Echter, na 10.axb4 axb3 11.Txa8 wint wit gewoon, zwart verliest nog een stuk. 10…Pc6 11.Pd5 exd5 12.Dc3 Le6 13.cxd5 Lxd5 14.Lc4 Df7

Enfin, lopers en dames werden geruild en er ontstond een eindspel met gelijke kansen. Dat kun je remise geven, maar we speelden door. Niet dat ik per se wilde winnen, maar ik vond het wat vroeg op remise aan te bieden. Na zet dertig had ze nog maar 14 minuten over, en hoewel de stelling nog steeds gelijk was, zag ik toen wel wat mogelijkheden ontstaan.

Zwart heeft wat schijndreigingen, en de volgende zet kostte daarom zes minuten: 31. Tc3 Speelbaar, al krijgt zwart nu een plusje. Txc3 32. bxc3 Pd5 33. c4 Ook nog speelbaar, maar 33.Kd2 lijkt me eenvoudiger, en nu begon ik serieus aan winst te denken. 33…Pc3+ 34. Ke3 Pb1 Wint een pion, maar fataal is het nog niet. 35. Pb2 Pxa3

36. Kd3 Vooral niet 36.d5? Pc2+ 37.Kd2 a3! -+ d5 En nu moet wit kiezen, en met nog vijf minuten op de klok is dat niet eenvoudig… 37. Pxa4? 37.c5! b5 38.Kc3 Pc4 39.Pd3 is nog remise, te veel zwakke pionnen die het witte paard kan aanvallen. 37… Pxc4 38. Pc3 Kc6 Nu is het denk ik wel technisch gewonnen. Het winstplan is niet zo moeilijk, gewoon de normale strategieregels volgen: eigen stukken (paard/koning) proberen actief te hebben, die van de tegenstander passief houden, en vrijpionnen moeten ondersteund worden. Ik moest wel oppassen dat niet de g-pionnen geruild worden (b.v. als wit g4 doet en op Pxg4 kan reageren met Pf3 of Ph3), de g-pion ruilen tegen de d-pion is wel prima. Alle zetherhalingen zijn natuurlijk ook prima voor mij (vanwege de klok) maar dat bleek niet nodig. 39. Pe2 g5 40. hxg5 hxg5 41. Kc3 Kb5 42.Kb3 Pd2+ 43. Kc2 Pe4 44. f3 Pf6 45. Kb3 Ka5! 46. Pc1 Ph5 47. Pe2 g4 48. fxg4 fxg4 49. Pc3 Pxg3 50. Pxd5 Pf5 51. Kc3 g3 52. Pf4 Ph4 53. d5 Kb5 54. Kd4 g2 55.Pe2 Pf3+ 0-1

Désiree met typerende lach.

Désiree Hamelink is geloof ik al bijna haar hele leven lid van Spijkenisse, net als haar vader. De laatste tijd is ze echter vanwege een drukke baan weinig actief als speler en besteedt ze op schaakgebied haar tijd voornamelijk aan training geven en organisatie (bij dit toernooi was ze de penningmeester). Eigenlijk was het ook niet de bedoeling dat ze zou meedoen, maar andere vrouwen met een behoorlijke rating hadden geen zin of tijd, dus combineerde ze nu maar de rol van organisator en speler. Ze zal er niet veel van verwacht hebben, en heel goed ging het ook niet: twee remises tegen Peter, twee nederlagen tegen Rick (hoewel ze met wit best goed kwam te staan) en twee nederlagen tegen mij, al was ze best taai. Met wit had ik 57 zetten (en goede techniek) nodig om het punt binnen te halen:

Ik had een paar zetten eerder een pion gewonnen. Als de g-pion op g4 had gestaan, dan was de winst niet zo moeilijk geweest, maar met de pion op g5 heeft zwart een blokkade op de koningsvleugel. Dat was de reden dat ze alle torens ruilde, maar dat bleek toch niet zo verstandig. Ik had verwacht dat ze haar koning naar g6 (of f5) zou spelen, waarna ik mijn loper naar f4 speel, en dan een toren naar h6 (of d6) om die koning weer terug te dringen. Naast de stelling was de kloksituatie ook nog gunstig voor mij: ik had 45 minuten, zij nog 14 minuten. Ik had er dus wel vertrouwen in, want zelfs als de winst technisch lastig zou zijn, zou ik met heen en weer schuiven haar in tijdnood kunnen laten komen en zo fouten afdwingen. Dat bleek echter (net als tegen Peng) niet nodig.

35…Txd1+ 36. Txd1 Td8 37. Txd8+ Pxd8 38. Kf2 Pe6 39. f4 Kg7 40. Kf3 Kg6 41. Kg4 Pd4 42. Le1 Pf5 43. Lc3 Wit heeft het mooi staan nu: zwart kan alleen maar afwachten. Natuurlijk zijn er geen boodschappen te doen op g4 voor de witte koning, hij moest daar alleen even staan om de witte loper gelegenheid te geven op een beter veld te komen. Het eten is op de damevleugel te vinden.

Pe3+ 44. Kf3 Pd5 45. Ke4 Pe7 46. Ke5 Zo gauw wit met zijn koning naar de damevleugel gaat, zal zwart proberen f4 en g5 op te halen. Het is een kwestie van tempi dan, maar wit dicteert de zaken en kan bepalen onder welke omstandigheden de race plaatsvindt. 46… Pf5 47. a4 b5 48. a5 Kijk, dat scheelt al weer twee tempi, dat de pion op a5 in plaats van a3 staat. Ondertussen had Désiree nog maar twee minuten op de klok. 48…Pe3 49.Ke4 Pc4 50. b3 Pd6+

51. Kd5 Nu is de tijd gekomen om de grote overtocht te maken. De omstandigheden zijn nu zo gunstig, dat de witte a-pion al gepromoveerd zal zijn als zwart toegekomen is aan het snacken van de koningsvleugel. 51…Pf5 52. Kc6 Pg3 53. Kb6 Pe4 54. Le5 b4 55. Kxa6 En natuurlijk denk ik dan aan de beroemde lofzang van Hein Donner op de a-pion na de zet 43.Kxa6 in zijn partij tegen Velimirovic. Kleine randpion, je bent nu vrij. Ga je gang, op a8 wacht jou en mij de onuitsprekelijke heerlijkheid! 55…Pc5+ 56. Kb5 Pxb3 57. a6 1-0

Sophia blij met haar prijs.

Sophia Thoma uit Rotterdam had veruit de laagste rating van iedereen, en het was dus te verwachten dat ze ondanks haar talent het moeilijk zou krijgen. Dat bleek ook, want na vier ronden stond ze puntloos onderaan. Gelukkig won ze in de vijfde ronde een goede partij tegen Peter, anders had ik een dilemma gehad: wilde ik haar puntloos laten eindigen of gunde ik haar een halfje? Maar daar hoefde ik niet over na te denken. In de analyse van onze partijen merkte ik wel dat ik veel meer had gezien dan zij, maar toch was het niet makkelijk om van haar te winnen. In mijn zwartpartij kreeg ik na de zetten 8…g5, 9…f5 en 10…h5 tegen haar gerokeerde koning een goede stelling, maar ze wist terug te komen waarna ik het uiteindelijk toch weer opnieuw wist te winnen. In mijn witpartij ontstond een mooi plaatje:

De zogenaamde eeuwige penning. De partij was snel afgelopen: 21…Tfd8 22.Tfd1 22.g4 wint hier overigens een stuk tegen twee pionnen. 22…Txd1 22…Td5 leidt na 23.Txd5 cxd5 24.Pxf6 Dxf6 25.b5 tot een gewonnen toreneindspel voor wit. 23.Txd1 Td8 24.Td6 Tb8 25.Td4 Td8 26.Pxf6 1-0 Het had nog kunnen eindigen met 26…Txd4 27.Ph5+ Kh6 28.Dg7+ Kxh5 29.Dxh7+ Kg4 20.Dh3 mat.

Eindstand invitatiegroep:

1 Dimitri Reinderman 6
2 Rick Lahaye 5
3/4 Zhaoqin Peng, Peter Ypma 2.5
5/6 Sophia Thoma, Désiree Hamelink 1

Maar er waren nog meer prijswinnaars:

Prijswinnaars groep A van links naar rechts: Marcel Schroer (3e), Daan Zult (1e), Tony Zhang (1e), Marieke Dirksen (damesprijs) en Johan van de Griend (ratingprijs).

Prijswinnaars groep B van links naar rechts: Rob Hoogland (1e), Paul de Freytas (3e), Maurits Leentvaar (ratingprijs), Roland Daamen (1e), Amanda Hijweegen (damesprijs).

Meer foto’s, alle partijen, verslagen etc. zijn te vinden op de homepage van het toernooi: www.weekendtoernooispijkenisse.nl/

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.