Nederlands kampioenschap sterk bezet

Voorbeschouwingen: NK Algemeen / NK Vrouwen

Het Nederlands kampioenschap schaken zal dit jaar sterk bezet zijn. Het veld bestaat uit acht grootmeesters (waarvan vijf met een rating boven de 2600) en twee talentvolle jeugdspelers. Ook bij de dames doen er twee jeugdspelers mee, maar opmerkelijk is vooral de deelname van Tea Lanchava, die lang geen toernooien meer gespeeld heeft.

Bij de mannen zijn zesvoudig kampioen Loek van Wely (2653), de huidige kampioen Anish Giri (2642) en kampioen van 2008 Jan Smeets (2659) de favorieten, maar er zou ook zomaar iemand anders kampioen kunnen worden. Bijvoorbeeld Erwin L’Ami (2620): hij was net als Smeets secondant van Topalov bij match om het wereldkampioenschap in Sofia, en wellicht betaalt al het gedane werk zich nu uit in punten.

Dimitri Reinderman (2608) is de coming man en zal proberen te laten zien dat hij nog niet aan zijn top zit. Ook Wouter Spoelman (2580) is flink gestegen dit jaar, vooral door een goed seizoen in de Bundesliga.

De andere twee grootmeesters Friso Nijboer (2567) en Sipke Ernst (2572) wisten vorig jaar hoog te eindigen en zullen proberen dit jaar die prestatie minstens te herhalen.

Jan Smeets

Enigszins controversieel zijn de wildcards die uitgereikt zijn aan de jeugdspelers Robin van Kampen (2481) en Benjamin Bok (2430). Enerzijds is het goed om jeugdspelers een kans te geven, anderzijds zijn er zo wel een paar grootmeesters gepasseerd. Hier zal vast nog over gediscussieerd worden op fora etc.

Een paar namen ontbreken om verschillende redenen. Jan Timman kon een wildcard krijgen, maar zei af, naar verluidt omdat hij het niet eens is met o.a. het BTW-beleid van de bond (profschakers krijgen de BTW die ze moeten afdragen niet vergoed van de bond). Daniël Stellwagen zal afgezegd hebben omdat hij in Amerika studeert en Sergei Tiviakov heeft ruzie met de bond sinds hij zich vorig jaar terugtrok van het NK. Erik van den Doel heeft niet zozeer ruzie met de bond, maar is wel ontevreden over het beleid, o.a. wat betreft het prijzengeld van het NK. Dat is inderdaad niet erg hoog, maar wel iets meer dan vorig jaar. Tenslotte ontbreekt Jan Werle om een reden die mij niet bekend is.

Bij de dames is Zhaoqin Peng (2397) weer de huizenhoge favoriete en zij kan proberen Max Euwe te evenaren door haar twaalfde titel te behalen. Op papier haar grootste concurrente is Tea Lanchava (2364). Zij heeft de laatste tijd weinig gespeeld, maar moet toch in staat geacht worden hoog te eindigen.

Bianca Muhren

Ook Bianca Muhren (2295) is de laatste tijd wat minder actief op schaakgebied, maar dat geldt niet voor Anne Haast (2220) die erg veel speelt, naar eigen zeggen misschien zelfs iets te veel. Caroline Slingerland (2080) is een beetje een dark horse. In het Leidse best bekend, maar op landelijk niveau minder. Tenslotte heeft meisjeskampioene Marieke Dirksen (2063) een wildcard gekregen en zij maakt haar debuut op het NK.

Bij de vrouwen is de lijst van afwezigen groot: Petra Schuurman (net moeder), Marlies Bensdorp (in Frankrijk), Lisa Schut (school), Mariska Bertholee-De Mie, Désiree Hamelink, Pauline van Nies, Linda Jap Tjoen San, Arlette van Weersel, Laura Bensdorp en Martine Middelveld. Zij hadden blijkbaar geen zin, tijd of gelegenheid om mee te doen. Dat is toch wel een spijtige situatie.

Het NK zal plaatsvinden in Eindhoven op de High Tech Campus en gesponsord worden door Brainport. Het NK zal te volgen zijn op nk.schaakbond.nl/. Voor schaaksite.nl zal Herman Grooten regelmatig een verslag schrijven.

NK Algemeen 2581

Anish Giri 2642

Friso Nijboer 2567

Sipke Ernst 2572

Dimitri Reinderman 2608

Jan Smeets 2659

Loek van Wely 2653

Erwin l’Ami 2620

Wouter Spoelman 2580

Robin van Kampen 2481

Benjamin Bok 2430

NK Vrouwen 2237

Zhaoqin Peng 2397

Tea Lanchava 2364

Bianca Muhren 2295

Anne Haast 2220

Caroline Slingerland 2080

Marieke Dirksen 2063

foto’s Jos Sutmuller

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.