Reinderman wint open NK Fischer Random

Vandaag werd in Cafe Batavia te Amsterdam het Martin Waloptoernooi om het open NK Fischer random gehouden. Dit is ook wel bekend als Chess 960, naar het aantal mogelijke beginstellingen, maar dat past minder bij de naam van de schaakvereniging, Fischer Z (bekend van

al werden die dit keer niet gedraaid. Maar goed, na in de voorgaande jaren respectievelijk door Dennis de Vreugt en Yasser Seirawan afgetroefd te zijn, wist ik beide grootmeesters dit keer voor te blijven.

Het was inmiddels de zevende editie van het toernooi, en de tweede keer dat het in Cafe Batavia. Dit cafe (vlakbij het centraal station) zal bij schakers vooral bekend zijn vanwege het Bataviatoernooi, maar het is tegenwoordig ook de speellokatie van Fischer Z. Ten opzichte van vorig jaar was er een kleine verandering doorgevoerd: toen werd de speciale DGT 960 als klok gebruikt, en deze bepaalde ook de beginstelling. Dit jaar werd elke ronde de beginstelling voorgelezen door de wedstrijdleider, dat dus voor alle spelers gelijk was. Het voordeel is dat je na afloop dan met anderen over de stelling kan praten ("Mijn tegenstander deed 1.e4, volgens mij heeft zwart meteen al een probleem." "O, ik kwam best ok te staan na 1…c6" etc.) Het toernooi begon een beetje stroef vanwege problemen met het indelingsprogramma, maar na herinstallatie ging het verder goed. Het toernooi was ook weer sterk bezet met naast de drie genoemde grootmeesters ook Manuel Bosboom, Bart Michiels (die met de trein vanaf Gent was gekomen) en Sjef Rijnaarts.

Ik had me een beetje voorbereid op het toernooi door op ICC wat 960-potjes te spelen, maar echt voorbereiden kun je je natuurlijk niet. Een foutje is ook snel gemaakt doordat bepaalde automatismen niet werken. Zo offerde mijn tegenstander in de eerste ronde in de opening met Pf4 een stuk, in de verwachting na Pxf4 met Dh4+ het paard terug te winnen (de zwarte koning stond op d8). Maar helaas, de zwarte toren stond niet op h8 (zoals bij normaal schaak gebruikelijk) maar op g8, en na g5 bleef ik dus gewoon een stuk voor. Mijn partij tegen Bram van den Velden uit de vierde ronde laat ook goed zien wat Fischer random/Chess 960 inhoudt:

1.e4 e5 2.Pb3 In Rijnaarts-Zult volgde 2.f4 exf4 3.Dxf4 met voordeel voor wit. Misschien is 1…e5 dubieus… 2..Pf6 3.f3 d5 4.exd5 Pxd5 Nu staat het gelijk. 5.Pc5 Dreigt reeds mat! 5…De8 6.Le2 Pd6 Pxb7 en/of La6 was nog geen dreiging, maar ik deed er toch maar iets aan. 7.0-0-0 De rokaderegels zijn min of meer gelijk aan gewoon schaken, de witte koning komt dus op c1 (lang) of g1 (kort) terecht bij rokade, en de toren op d1 of f1. 7…f5

8.d4? exd4 9.Lxd4 Pe3 Zo snel kan het misgaan: wit kan vanwege stukverlies het paard niet slaan, verloor de kwaliteit en even later ook de partij.

Na deze partij won ik van Sjef Rijnaarts (hoewel ik in een stelling waarin ik virtueel een stuk voor stond bijna matging: Sjef sloeg met overtuiging mijn toren, ik wilde terugslaan, maar dacht "Wacht eens even… <explicit word>, Dg3+ en Pf2 mat" Gelukkig bleek ik met een tussenzet de schade te kunnen beperken en uiteindelijk de partij ook te winnen. Maar wie weet had ik het mat gemist als ie met een zucht op b3 geslagen had.) en speelde in een partij met wisselende kansen remise tegen Yasser Seirawan. Zo kwam er een spannende laatste ronde: ik (5.5) mocht tegen Aran K√∂hler (5.0) terwijl Seirawan (5.0) tegen Rijnaarts (5.0) mocht. Deze laatste wist verrassend te winnen en hoopte op een misstap van mij, maar een eindspel met twee lopers en zeven pionnen tegen toren, loper en 1 pion liet ik me niet ontglippen zodat ik de titel pakte. Sjef dus tweede, Bosboom derde met 5.5 punten, 4 t/m 7 zult u op de toernooisite moeten opzoeken. Dennis de Vreugt ging ondanks het Fischer-tempo twee keer door zijn vlag in keepbare stellingen en viel buiten de prijzen, Monique van der Griendt en Yvette Nagel deelden de damesprijs. Volgend jaar weer!

Edit: Verslag op homepage Fischer Z.

(met dank aan Karel van Delft)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.