Voorbeschouwing NK algemeen

Morgen is in Eindhoven de opening van het Nederlands Kampioenschap schaken, dat vrijdag om 13.30 uur zal beginnen. In een eerder artikel kon u al lezen welke spelers er meedoen, maar wat mag er van de verschillende spelers verwacht worden? Wie is er in vorm en wie niet? In dit artikel zal ik proberen de lezer hierover te informeren, o.a. door te kijken wat de verschillende spelers dit jaar (en de laatste week van afgelopen jaar) gepresteerd hebben.

Jan Smeets (fiderating per 1 mei 2659) is de nummer 1 van Nederland op de laatste ratinglijst. Sinds hij het Nederlands Kampioenschap won (in april 2008) is zijn rating 81 punten gestegen en zijn ambitie om de 2700 te halen lijkt ook een reeƫl doel. In 2010 speelde hij twee toernooien, die niet erg goed gingen: 4.5/13 in Corus (-8) en 6/22 in het Amber-toernooi. In teamverband ging het beter: vier remises in de Bundesliga (tegen behoorlijke oppositie) en drie overwinningen in de KNSB. Verder heeft hij hard gewerkt als secondant van Topalov, al mag hij alle nieuwtjes die hij gevonden heeft dit toernooi nog niet gebruiken.

Loek van Wely (2653, 28 punten tegoed volgens ratings.fide.com) is virtueel de nummer 1 van Nederland. Hoewel het verhaal gaat dat hij (ten koste van het schaken) meer tijd aan poker zou willen besteden, is hij nog behoorlijk actief en dit jaar goed op dreef. Corus was niets bijzonders (5/13 volgens rating) evenals Aeroflot in Moskou (4.5/9, -4) maar pas geleden won hij het open toernooi in Chicago voor een zooi grootmeesters (7.5/9, +8) en in de Franse competitie scoorde hij als een beest: 10.5/12 wat maar liefst 28 punten oplevert. Mocht hij deze vorm vasthouden dan komt zijn toprating van 2714 in zicht.

Anish Giri (2642, +22) is een goede kandidaat om eind van dit jaar nummer 1 van Nederland te zijn. Om een indruk te geven hoe hard hij gaat: afgelopen zomer had hij nog een rating van 2518, deze zomer zou hij over de 2700 kunnen gaan. Al is het niet zo dat alles wat hij ‘aanraakt’ in goud verandert: de overwinningen in Corus B (9.5/13) en Sigeman (5.5/6) waren fantastisch, maar Groningen (6/9), het EK (6.5/11) en de match tegen Short (2-2) waren weer niet op 2700-niveau. Maar goed, ook in de Nederlandse, Duitse en Franse competitie verzamelde hij ratingpunten, normaalgesproken zal hij dus snel bij de 2700 zijn.

Erwin L’Ami (2620) heeft net als Jan Smeets (en om dezelfde reden) relatief weinig gespeeld dit jaar. Maar over zijn resultaten zal hij in het geheel best tevreden zijn, vooral wegens Corus B (7.5/13, +13). In het EK (7/11) scoorde hij volgens rating net als in de Duitse competitie, alleen in de meesterklasse verloor hij wat.

Dimitri Reinderman (2608, +7) is sinds juli 2005 (toen een rating van 2488) vrijwel continue aan het stijgen met zijn rating. Groningen leverde 11 punten op (6.5/9), Corus B viel tegen (5/13, -4), het EK was weer goed (7/13, +12) en ook in de Duitse en Nederlandse competitie werden punten gewonnen. Maar vooral de maand mei was erg succesvol, zoals de trouwe lezer op schaaksite heeft kunnen lezen: overwinningen bij de toernooien in Spijkenisse (6/6), Bussum (6.5/7, +7) en het NK Fischer Rapid (6.5/7). De tegenstand is bij het NK natuurlijk wel wat sterker…

Wouter Spoelman (2580) is vanwege zijn studie wat minder actief als schaker geworden en heeft dit jaar geen toernooien gespeeld. Desondanks is hij behoorlijk aan het stijgen: april 2009 was zijn rating nog maar 2512, nu 2580. Dit komt vooral door zijn goede optreden in de Bundesliga waar hij 27 punten won. Als hij op het NK net zo goed weet te spelen is hij een kandidaat voor de titel.

Ook Sipke Ernst (2572) heeft dit jaar niet heel veel gespeeld: zijn laatste toernooi was het Groningen Open (5.5/9, -16). In de Bundesliga verloor hij wat punten, de KNSB leverde wat punten op.

Friso Nijboer (2567, +8) blijft een van de meest actieve Nederlandse grootmeesters, en zoals altijd met wisselende resultaten. Groningen (6/9) en het open toernooi van De la villa de Metz (6/9) gingen ongeveer volgens rating, bij het EK moest hij 8 punten inleveren (6.5/11) maar die heeft hij teruggewonnen hij het Limburg open (5.5/8). Zijn beste prestatie was echter bij de Interclubs (Belgische competitie) waar 5.5/6 14 punten opleverde.

Robin van Kampen (2481, -48) lijkt een vormcrisis te hebben. Het jaar begon goed: na een behoorlijke 2.5-1.5 nederlaag in de match tegen Timman in Groningen wist hij bij Corus C 8.5/13 (+15) te halen. De afgelopen twee maanden leverden echter een serie slechte resultaten op: 6.5/9 bij het Neckar open (-8), 4.5/9 bij het NK jeugd (-33), een 3-1 nederlaag in de Euwe-match tegen Ftacnik (-6) en 5/7 bij het BSG Pinkstertoernooi (-9). Maar goed, die vormcrisis zal toch een keer voorbij gaan, en wellicht laat hij dat dit NK al zien.

Benjamin Bok (2430, +10) is vooralsnog niet aan het dalen met zijn rating. Integendeel zelfs, want begin dit jaar was zijn rating nog 2322! Hij won vooral veel punten bij het Groningen open (5/9, +32) en Corus C (7/13, +43). Capelle la Grande (5/9) en het NK jeugd (6/9) leverden geen punten op, maar in de Interclubs en de Bundesliga wist hij wel weer wat punten te verzamelen en zijn rating zal verder stijgen door goede optredens in de Euwematch tegen Seirawan (2.5-1.5 nederlaag, +6) en het Limburg open (4.5/6, +6). En wie weet kan hij op het NK voor een grootmeesternorm gaan?

En alles bij elkaar is het NK dit jaar toch een onvoorspelbaar toernooi. Natuurlijk zijn Smeets, Van Wely en Giri de favorieten, maar iedereen kan van iedereen winnen en vorm (en geluk) kan een belangrijke rol spelen!

p.s. Het kan zijn dat ik ergens een toernooi van iemand gemist heb, schroom daarom niet aanvullingen in een reactie te plaatsen.

1 Reactie

  1. Avatar
    Hondekop 11 juni 2010

    Hee! Een voorbeschouwing schrijven over een belangrijk toernooi waaraan je zelf gaat meedoen brengt alleen maar ongeluk! :O

    PS. De match Timman-Van Kampen was toch vorig jaar nog?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.