Het slechtste toernooi uit mijn leven

Je geliefde verbreekt je relatie. Pim Fortuyn doodgeschoten. Het Nederlands elftal uitgeschakeld op het WK. De volgende dag word je wakker en denk je "Het is echt gebeurd, het was geen droom…" en je verlangt naar de dag van gisteren, toen het nog niet gebeurd was, toen je nog onbekommerd opstond. En dat heb ik ook bij de 2 uit 9 op het NK. Was het maar opnieuw 9 juni, ik zou alles anders gaan doen, beter doen…. maar ja, het is gebeurd, in het echte leven kun je geen Ctrl-Z doen, het resultaat blijft voor eeuwig staan. En ik moet het drama ook niet overdrijven, het dagelijks leven is niet veranderd, alles gaat gewoon zijn gangetje. Het is alleen maar een half jaar hard werken wat in anderhalf week ongedaan gemaakt is (en misschien bestaat ctrl-z dus toch).

Maar hoe kwam het dan? Was het het eten in het hotel, dat de eerste dag vegetariersvriendelijk leek, maar daarna toch tegenviel? Of dat er geen gratis draadloos netwerk in de hotelkamers beschikbaar was? Dat ik voor vervoer van hotel naar speelzaal en terug afhankelijk was van auto’s van de organisatie? Dat mijn laptop het einde van het toernooi niet haalde? Nee, dat waren slechts lichte ongemakkelijkheden. Bovendien was naast het hotel een minibos waar het fijn wandelen was, en de speelzaal was ook prima in orde. Nee, de omstandigheden kan ik het niet verwijten.

Maar helemaal 100% voelde ik me niet, ik had een vreemde ziekte, sliep niet zo goed en was niet 100% gefocust. Het had anders kunnen lopen als ik op bepaalde momenten andere dingen had gedaan, en als mijn start niet zo slecht was geweest. Het begon al de eerste ronde: met zwart tegen Benjamin kan ik natuurlijk op safe spelen, maar ik wilde winnen, nam onverantwoorde risico’s, en verdedigde daarna ook niet goed:

Ik had hier een verdediging met Dd7 en Tc8 in mijn hoofd, maar had even gemist dat de volgorde uitmaakt: 27…Tc8? 28.Tbf1 En nu kwam ik erachter dat op 28…Dd7 wit wint met 29.Lxa4 gevolgd door slaan op f7. 28….Pe3? Na 28…Kd8 raakt zwart gewoon een pion kwijt, maar kan dan nog vechten. 29.Lxa4 Dxa4 30.Txe6+ Kd7 31.Td6+ Kc7 32.Dxe3 en met twee pionnen meer won wit makkelijk.

De slechts mogelijke start dus, maar goed, nog acht ronden te gaan, te beginnen met wit tegen Sipke. Vaak heb ik remise tegen hem gespeeld, maar afgelopen jaar op het NK won ik, dus dit keer weer misschien? In de opening bereikte ik echter niet veel en het was niet raar geweest (en misschien verstandig) als ik zijn remise-aanbod na 14 zetten aannam. Maar ik vond dat toch wel vroeg, en bovendien zat er best spel ik de stelling, dus ik speelde door. Ik kwam iets minder te staan, hij liet het even glippen, en het moment van de partij kwam op zet 27:

Zwart heeft net een pion gewonnen, maar zijn koning staat wel in het midden, en dat geeft mogelijkheden voor wit. Ik zat vooral naar veld d7 te kijken, maar had mijn aandacht beter op een ander veld kunnen richten. 27.Lh3? Heel sterk was hier 27.Pd6+! Na 27…Lxd6 28.Dxf6 wint wit met voordeel materiaal terug. Zwart kan ook 27…Kf8 doen. Een plausibel vervolg is dan 28.Dc4 Dd7 29.Lh3 Lxd6 30.Lxe6 De7 31.exf4 b5 32.axb5 axb5 33.Da2 en wint. 28…Pg5 is een betere verdediging, maar het is niet zo’n fijne stelling voor zwart. De partij was echter wel heel fijn voor zwart. 27…Pg5 28.Lg4 Tg8 Dit had ik natuurlijk verwacht, ik had alleen gemist dat na 29.Td7 Pe4 wit materiaal verliest. Helaas wint zwart na andere zetten ook materiaal. 29.Kf1 Pe4 30.Lh5+ Kf8 31.Dd4 Tg5 32.Lg6 32.Lf3 Td5 verliest ook. 32…Txg6 33.Pxg6+ Lxg6 en zwart won.

Nul uit twee, dan maar remise maken met het Turbo-Russisch tegen Jan Smeets. De opening ging ook goed voor me: hij moest lang denken, ik kon het vlot spelen en begon na te denken in de volgende stelling:

Ik wist dat De8 een bekend idee was, maar ook d5 is interessant. Uiteindelijk koos ik toch voor de beste zet: 14….De8 15.Ld3 Veel keus heeft wit niet, want er dreigde Pxd4. 15…Te7? Natuurlijk wist ik dat het idee van 14…De8 was om op e3 de kwaliteit te offeren. Na 15….Txe3 16.fxe3 Dxe3+ 17.Kh1 Pxd4 kan wit met 18.Te1 Df2 19.Tf1 remise forceren en Jan was dit ook van plan, maar ik maakte me zorgen over 18.Pxd4 Dxd4 19.Df3 c6 20.Df5. Zwart kan h7 echter gewoon met Dh4 verdedigen. Ook 18…Lxd4 is mogelijk, maar ik was opeens bang voor 19.Lxh7+. Ten onrechte, na 19…Kxh7 20.Dh5+ heeft zwart nog 20…Dh6 met winst. Nu staat zwart na 15…Te7 niet meteen verloren, maar wit heeft wel gekregen wat hij wil: loperpaar en ruimtevoordeel, en wat ik vreesde gebeurde ook: ik werd langzaam weggeschoven.

En het had nog erger kunnen zijn, want dit is de stelling die ik in de vierde ronde tegen Erwin kreeg:

Erwin had een sterk nieuwtje gebracht, waar ik niet goed op reageerde. e4 is ten dode opgeschreven, andere pionnen zijn ook zwak en mijn loperpaar doet weinig. Uiteindelijk verloor ik niet e4 maar e2, maar ik kreeg zowaar wat activiteit:

Ik droomde al van een a-pion die ondersteund door mijn loperpaar naar a8 zou gaan. Zover kwam het niet:

Hier kan zwart op op a4 slaan. Hij was bang dat Ld4 en Te7 gevaarlijk zou zijn, en dat was ook mijn plan, maar zwart kan (Lb5,) Tc8+ en Tc4 doen, dat lijkt me wel te winnen voor zwart. In plaats daarvan deed hij 44….Tf8 waarna de torens geruild werden en uiteindelijk deze stelling ontstond:

Zonder g- en h-pion had ik een simpele blokkade gehad, omdat de zwarte koning niet op de damevleugel kan binnendringen. Dankzij de koningsvleugelpionnen kan zwart met zijn koning wel op e4 komen, maar toevallig is het dan nog remise: 72…h4 73.gxh4 Kf4 74.Lb2 Ke4 75.Kf1 Ke3 76.Ke1 Met de pion op d4 zou zwart nu winnen met d3 Lc1+ d2+, maar zover komt het niet. Lh5 77.Lc1+ Kd3 78.Lb2 d4 Zwart kan met 78…Kc2 de witte loper winnen, maar wit gaat dan met zijn koning naar d4 en speelt zijn h-pion naar voren waarna die tegen de laatste pion van zwart geruild wordt. 79.Kf2 En nu heeft wit toch een vesting: de koning moet de d-pion blijven dekken en na Ke1 Ke3 heeft wit altijd Lc1+ en Lb2. Erwin probeerde het nog wat zetten maar gaf het toen remise.

In de vijfde ronde had ik het eindelijk makkelijk: na 16 zetten bood Friso in gelijke stelling (maar een uur achter op de klok) remise aan. Het zou mijn enige remise met zwart worden. Ik hoopte dat dat de ommekeer te zijn, en met wit tegen Robin van Kampen waren er twee momenten waarop ik voordeel had kunnen krijgen, maar ik liet de kansen liggen en hij hield vrij makkelijk remise. Het ergste moment van het toernooi kwam in de zevende ronde met zwart tegen Loek:

Na een afwikkeling waarin ik toren en twee pionnen tegen twee lopers kreeg liet ik wit kansen op actief spel liggen en kwam ik daarom passief te staan. De diagramstelling is volgens de computer gelijk, en het lijkt me ook remise, al moet zwart wel af en toe een enige zet daartoe vinden, makkelijk is het dus niet. Maar we zullen nooit weten of het mij gelukt zou zijn de stelling te keepen, want ik deed 48….Dh6?? en gaf na 49.Lg8+ op.

Maar tegen Wouter wist ik een toreneindspel met een pion meer te bereiken. Zou ik dan eindelijk gaan winnen?

Bij dit soort stellingen (met de pion op a7 en de toren op a8) gaat het erom of wit met zijn koning een zwakke pion van zwart kan winnen en/of een vrije f-pion kan maken. Op e6 staat een pion die wit kan proberen aan te vallen, maar met de koning op d7 houdt zwart zijn koning op f7 en zal niet in tempodwang raken. Wit kan vervolgens h3, g4, f5 en f6 spelen: die pion kan met koning noch toren slaan. Hij kan ‘m echter wel gewoon negeren. Stel nou echter dat zwart een keer g6 speelt, dan wint wit wel door met zijn koning naar d7 te spelen, omdat zwart dan niet de pion met zijn koning kan verdedigen. Zwart kan dan nog wel Ta6 doen, maar na Ke7 is hij dan in tempodwang en raakt de pion kwijt. Zwart heeft echter geen reden om g6 te spelen.

Een winstplan voor wit is om de h-pion tegen de g-pion te ruilen, vervolgens de h-pion naar h5 te spelen (en als zwart niet snel zijn koning van f7 naar h7 speelt, zelfs naar h6) en dan met de koning naar d7 te gaan. Het probleem is dat zwart dat laatste kan voorkomen.

39.Kg1 Ta4 40.Kg2 Een betere poging was 40.Kf2 om te hopen dat zwart 40…h4?? doet (waarna het witte winstplan wel werkt). 40…Kg6 41.Kh3 Ta3 42.Kh4 Ta4 43.h3 Ta3 En nu verdedigt zwart na 44.g4 hxg4 45.Kxg4 met Kh7! 46.h4 g6 47.Kg5 Kg7 48.Kg4 Kh7 en witte koning komt er niet uit. In de partij probeerde ik nog 44.Te8 maar Wouter hield het zonder problemen remise.

Inmiddels was mijn computer kapot en mijn voorbereiding op Anish was dus niet ideaal, maar toch bleek ik beter voorbereid en met zwart kreeg ik een best fijne stelling. Althans, dat dacht ik, en dat was ook zo, maar ik had toch dieper in de stelling moeten duiken.

Tot hier kende ik het, hij was al eerder op eigen kracht bezig. 12.La3 Te8 Hier is ook 12…Tf7 mogelijk, om na 13.Tad1 Pd7 14.e4 f4 te doen. 13.e4 De Pc6 De computer vindt 13…f4 14.exf4 Pc6 15.f5 Df6 16.Lh3 Kh8 17.Tad1 gxf5 18.exf5 Lh6 (Jasper Geurink) in eerste instantie heel goed voor wit, maar na een paar minuten komt hij erachter dat zwart toch wel goeie compensatie voor de pion heeft. 14.exf5 Lxf5 15.Db3 Pa5 Snel gespeeld, maar als ik langer had nagedacht had ik 15…e4 met bijna gelijk spel gespeeld. 16.Da4 b6? Maar nu is het echt mis. Na 16…e4 is het nog steeds moeilijk voor wit om voordeel te behalen. Hij kan (tijdelijk) een pion winnen, maar blijft met de zwakke c-pionnen zitten. 17.Tad1 Dc8 Ik had gemist dat ik geen 17…Df6 kon doen wegens 18.Pxe5 18.Pg5! c6 19.c5! En weer moet zwart 19…e4 met vechtkansen doen. Na 19…Dc7? 20.Lb4 kon ik opgeven.

Zodoende kwam ik op 2 uit 9. Hoe nu verder? Eerst maar eens voorbereiden op het NK Magic the Gathering. Hopelijk doe ik het daar beter…

2 Reacties

 1. Avatar
  Hondekop 23 juni 2010

  Dapper verslag! Soms lukt werkelijk waar niks op een toernooi en lopen al je goede stellingen uit op remise en worden de gelijke stellingen verloren. Vaak komen dergelijke ramptoernooien net op het moment dat je het niet verwacht, als alles op rolletjes lijkt te gaan. Vorm is erg grillig en in een dergelijk deelnemersveld word je kansloos afgeslacht als het niet loopt. Gelukkig is een crisis er ook om er sterker uit te kunnen komen.

  PS. Wat was eigenlijk de pointe van 8…c5 van L’Ami?

 2. Avatar
  wallie666 23 juni 2010

  Dimitri knap verslag wederom, ja zonde zo een toernooi, maar gebeurd ! Beter een dieptepunt en een hoogtepunt dan 2 keer half 😉

  Ach NK Magic winnen zal ook niet makkelijk zijn, maar njoy !

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.