Friso wint!

Het vijfde HSG open is gewonnen door Friso Nijboer. Een verdiende overwinning: de Amsterdamse grootmeester wist niet alleen van outsiders te winnen, maar ook van zijn concurrenten IM Lalith en GM Landa. Deze laatste moest genoegen nemen met de gedeelde tweede plaats, samen met GM Steingrimsson en IM Nyzhnyk (die met meer punten en een betere indeling de jongste grootmeester ter wereld was geworden). Daar weer een half punt achter eindigde Lalith samen met IM Afek en de jonge Nederlanders Goudriaan en Hendrikx, waarbij vooral de prestatie van de laatste opmerkelijk was, met een tpr van ruim driehonderd punten boven zijn (knsb-)rating.

De overwinning van Nijboer op Landa heeft u al op schaaksite kunnen zien. Minstens zo belangrijk was de overwinning die hij in de achtste ronde op de jonge Indiase meester Lalith boekte. Deze ging in de volgende stelling in de fout:

24…Te6? 25.Pd4!

In de PGN-viewer kunt u de complete partij inclusief uitgebreide analyse zien.

Niels Hendrikx (die nog niet eens een Fide-rating heeft) bewaarde het beste voor het laatst. Hij had al een goed toernooi achter de rug, met overwinningen op o.a. Van den Bergh (2124), De Jongh (2227) en Van Apeldoorn (2156) maar het hoogtepunt was toch wel zijn overwinning op IM Slingerland (2397) in de laatste ronde. En hoe! Dit was de slotstelling:

Als u benieuwd bent hoe deze stelling tot stand is gekomen, klik dan vooral op

Eindstand:

1 Nijboer 7

2/4 Landa, Steingrimsson, Nyzhnyk 6.5

5/8 Goudriaan, Afek, Lalith, Hendrikx 6

9/11 Piasetski, De Rover, Galjé 5.5

44 deelnemers

www.hsgopen.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.