Elitetoernooi Dortmund van start

In Dortmund is gisteren de Sparkassen Chess Meeting begonnen, een van de sterkste toernooien ter wereld. Zes supergrootmeesters spelen dubbelrondig tegen elkaar, waarbij dit jaar voor het eerst de Sofia-regel van kracht is (wat wil zeggen dat het niet toegestaan is remise aan te bieden). In dit artikel zal ik de grootmeesters kort voorstellen en een interessante partij uit de eerste ronde analyseren.

De hoogste ratinghouder en de favoriet is Vladimir Kramnik (2790, Rusland). Dortmund is zijn favoriete toernooi: maar liefst negen keer won hij het toernooi (gedeeld of ongedeeld) sinds 1995. Het formaat ligt hem ook: een kleine plusscore is vaak genoeg om te winnen, wat gunstig is voor iemand die niet vaak met zwart wint, maar ook niet vaak verliest. Het zou ook een verrassing zijn als iemand dit jaar Kramnik voorblijft.

Op papier zijn grootste uitdager is Shakhriyar Mamedyarov (2761, Azerbeidzjan). Hij stond lang in de schaduw van zijn jongere landgenoot Radjabov, die ook veel vaker voor dit soort toernooien is uitgenodigd, maar inmiddels is hij hem voorbij in rating en hoort hij bij de elite van de wereld. Hij heeft 1 keer eerder meegedaan in Dortmund: in 2008 werd hij met 4 uit 7 gedeeld tweede.

Ruslan Ponomariov (2734, Oekraine) is de tweede oud-wereldkampioen die meedoet. Hij is momenteel de nummer 3 van zijn land en de laatste jaren vrij constant in zijn rating.

Peter Leko (2734, Hongarije) heeft net als Kramnik vaak meegedaan in Dortmund, waarbij hij drie keer de ongedeeld eerste plaats wist te bereiken. Leko is niet de populairste supergrootmeester bij het publiek, omdat hij veel remises speelt, maar wie weet wordt het dit jaar dankzij de Sofiaregel anders.

Arkadij Naiditsch (2684, Duitsland) is als nummer 1 van Duitsland ook een vaste deelnemer. Zijn resultaten in Dortmund zijn wisselend: in 2005 was hij winnaar, vorig jaar echter laatste met 3 uit 9. Vaak eindigde hij ook in de middenmoot en hij zal ondanks zijn relatief lage rating niet als kop van jut worden gezien.

Liem le Quang (2681, Vietnam) is een rookie op dit niveau. Hij heeft zich geplaatst voor Dortmund door het winnen van het Aeroflot open in Moskou, een van de sterkste open toernooien ter wereld. Onder andere dankzij dat toernooi is zijn rating sinds september vorig jaar 79 punten gestegen en het zal voor de 19-jarige Vietnamees een uitdaging zijn om zich tussen de elitespelers te handhaven. In de eerste ronde lukte hem dat in ieder geval goed door met zwart tegen Kramnik remise te spelen.

Bij de start van het toernooi waren er gelijk twee uitslagen, Ponomariov won met wit van Leko terwijl Mamedyarov met zwart Naiditsch versloeg. De laatste partij, waarbij een theoretische discussie uit de jaren ’90 van Short, Topalov en Kasparov in de Fischer-variant van de Najdorf voortgezet werd, kunt u in de pgn-viewer met analyses naspelen.

www.sparkassen-chess-meeting.de/2010/

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.