In memoriam Henk Vonhoff, VVD- Coryfee en schaker

Hendrik (Henk) Johan Lubbert Vonhoff ( 22 juni 1931 – 25 juli 2010) was een bekend Nederlands bestuurder en politicus. Hij was, sinds de oprichting, lid van de VVD. In 1998 werd Vonhoff erelid van de VVD, vijftig jaar nadat hij lid was geworden in 1948. Op 17-jarige leeftijd was Vonhoff al betrokken bij een verkiezingscampagne van de VVD.

Vonhoff volgde in Amsterdam de HBS en daaarna behaalde hij zijn akte M.O. Geschiedenis. In de periode 1957-1967 was hij als geschiedenisleraar werkzaam en gold later als autoriteit op het gebied van de vaderlandse geschiedenis. De media maakte graag gebruik van zijn kennis op dit gebied.

In 1967 kwam hij in de Tweede Kamer en na vier jaar Kamerlidmaatschap werd hij Staatssecretaris van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk werk (CRM).

Van 1974 tot 1980 was hij burgemeester van Utrecht.

Schaakclub Utrecht: Simultaanséance 1977
In het midden : Burgemeester Vonhoff, Anatoli Karpov en Eduard Spanjaard

Daarna werd hij Commissaris van de Koningin in Groningen en zou dat zestien jaar blijven. Tijdens deze periode kon hij in 1986 Minister van Defensie worden, maar sloeg dit af.

Een simultaan en een toernooi voor prominenten in het Gasuniegebouw ter gelegenheid van zijn afscheid als Commissaris der Koningin van Groningen,

foto:Bart Beijer

Ook na zijn politieke loopbaan bleef hij actief voor de VVD. Zo was hij drie jaar geleden één van de bemiddelaars bij het conflict tussen de partij en Rita Verdonk die toen uit de fractie was gezet maar haar zetel weigerde op te geven.

Tussen 1998 en 2004 was Vonhoff te zien als juryvoorzitter van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Ivo Opstelten, partijvoorzitter van de VVD : Vonhoff was een ‘insituut’

De VVD is diep geschokt, stelt Opstelten namens de partij. ,,Henk was een enorm ‘instituut’ in onze partij, een lid van het eerste uur. Hij had een groot historisch besef en beschikte over een enorme dosis politieke kennis. Hij was een groot denker en wist als historicus met veel enthousiasme het verleden levend te maken. Hij was tot het laatst toe enorm betrokken bij de partij. De VVD verliest met Vonhoff een liberaal pur sang”, aldus Opstelten.

Vonhoff was getrouwd met Louise Luijendijk en samen hadden ze twee dochters en een zoon (1957, 1958, 1961). In 1999, op vakantie in Denemarken, werd hij getroffen door een gescheurde aorta, waarvan hij wonderwel herstelde. Henk Vonhoff overleed op 25 juli 2010 na een kort ziekbed.

Schaker in hart en nieren

Henk Vonhoff was een echte liefhebber van het schaakspel. Ondanks zijn drukke agenda kon hij tijd vrijmaken om aan het jaarlijkse toernooi voor (oud)-parlementariërs mee te doen.

 

Henk Vonhoff in actie. Corus 2005

‘Het zal aan het bijzondere klimaat hebben gelegen dat in 1974 in Wijk aan Zee voor het eerst een parlementariërsvierkamp werd gehouden. Het door Henk Vonhoff en Ed van Thijn gewonnen toernooi kreeg zo veel aandacht in de pers dat werd besloten er een traditie van te maken. En zo geschiedde. Soms bleek het moeilijk vier schakers uit Den Haag los te weken maar geen nood, het begrip parlementariër werd ruim opgevat en ook gewezen kamerleden waren welkom.’, aldus Gert Ligterink op de Corus Chess site.Klik hier voor het artikel.

 

In februari 2009 op de frontcover van het Schaakmagazine van de KNSB

 

 

Henk Vonhoff voor het laatst in actie. Corus 2010, foto:tk

Henk Vonhoff zou een trouw deelnemer blijven aan het jaarlijkse toernooi voor (oud)-parlementariërs in Wijk aan Zee. In januari 2010 was hij weer van de partij en een van de eerste artikelen op deze site ging over het toernooi voor parlementariërs. Klik hieronder voor de volgende artikelen:

Corus 2010 : Onder parlementariërs

Johan van Hulst (99 jaar) winnaar van het toernooi voor parlementariërs

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.