Elina Danielian uit Winschoten grootmeester!

In het sterk bezette open toernooi van Kavala (Griekenland) heeft Elina Danielian uit Winschoten een prachtige prestatie gehaald: met 6.5 uit 9 behaalde ze niet alleen een gedeeld derde plaats maar ook haar derde grootmeesterresultaat. Omdat haar rating in het verleden boven de 2500 is geweest betekent dit dat ze de tweede in Nederland wonende vrouwelijke grootmeester wordt. Namens Schaaksite van harte gefeliciteerd!

De 32-jarige Danielian woont in Winschoten samen met haar man Alexander van Pelt, een Nederlandse amateurschaker. Ze is geboren in Baku (destijds Sovjetunie) en heeft de Armeense nationaliteit. Ze zal voorlopig ook voor Armeniƫ blijven uitkomen: schaken is daar erg populair en wordt door de regering financieel ondersteund (de president van Armeniƫ is ook de president van de schaakbond). Het is echter niet uitgesloten dat ze in de toekomst voor Nederland zal uitkomen.

Haar eerste grootmeesternorm haalde ze in 2007, ook in Kavala, haar tweede norm behaalde ze bij het eerste Fide grandprixtoernooi voor vrouwen, Istanbul maart 2009. Ze is lid van de schaakclub Groningen, maar vanwege diverse internationale verplichtingen kwam ze afgelopen seizoen maar drie keer voor het eerste team uit. Ook in de komende tijd zal ze veel toernooien spelen, o.a. de Olympiade, Europese clubkampioenschapen, de Fide-GP in Chili en het WK. Haar rating is momenteel 2431 na een paar slechte toernooien, maar in de komende lijst zal ze ruim 35 punten stijgen.

Meer informatie over Elina Danielian is te vinden op haar homepage, www.elinachess.com/ .

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.