Tragikomedies in Groningen

In het Jannes van der Wal denksportcentrum in Groningen wordt voor de vierde keer de meestertienkamp van Denksportcafe Atlantis gehouden. Naast drie gebruikelijke buitenlandse spelers (de Bulgaarse GM Bojkov, de Franse IM Picard en de Amsterdamse IM Afek) en nieuweling Picard uit Frankrijk doen er drie lokale spelers mee (Frits Rietman, IM Erik Hoeksema en Migchiel de Jong), twee Nederlandse IM-pretendenten (Floris van Assendelft en Sander van Eijk) en promovendus Rob Schoorl (die toevallig tegenover een denksportcafe woont, maar dan in Amsterdam).

Toernooien zoals dit worden onder andere georganiseerd om (Nederlandse) spelers de gelegenheid te geven een norm te scoren, maar bij dit toernooi speelt er voor twee spelers een ander belang mee. Migchiel de Jong (2358) en Sander van Eijk (2322) hebben momenteel nog niet zulke hoge ratings, maar door uitstekende resultaten in de zomer (o.a. Vlissingen) zijn hun ratings virtueel respectievelijk 2392 en 2381 (als mijn berekeningen kloppen). Voor beiden geldt dat ze de voor de IM-titel benodigde normen al binnen hebben, maar nog niet aan de voorwaarde voldaan hebben om hun rating (al dan niet virtueel) boven de 2400 te laten zijn. Maar dat kan dit toernooi gebeuren! Helaas verloor Sander de eerste ronde, maar Migchiel is er bijna dankzij een overwinning op Frits Rietman. De tweede ronde bleef hij steken op remise tegen Rob Schoorl, maar goed, er komen vast meer kansen. (update: in de derde ronde heeft hij verloren tegen Floris van Assendelft).

De informatievoorziening op de website is wat minder dan wat de verwende internettoeschouwers van tegenwoordig gewend zijn: geen live-partijen (wel een partij semi-live via pgn) en de pgn-bestanden lopen ook achter. Het is niet onbegrijpelijk, want het toernooi moet het met beperkte middelen doen, maar het maakt het wel lastiger voor de stukjesschrijver die partijfragmenten zoekt. Maar de eerste ronde (die wel online staat) bleek gelukkig niet saai, zeker voor liefhebbers voor leedvermaak. Drie van de vijf partijen werden namelijk verloren door een blunder:

Zwart had een stuk geofferd en daar drie pionnen en aanval voor gekregen, maar ondertussen staat Lh3 ook penibel. Wit moet nu echter wel kiezen: stuk ertussen of koning weg? Het lijkt logisch om f4 gedekt te houden, helaas faalt dat taktisch: 28.Kg1?? Lxf4! 29.Txh3 Txd1+ 30.Pxd1 De1+ 31.Kg2 Dxe2+ 32.Pf2 Lxe3 0-1 Na 28.Pg3 Lxf4 29.Txh3 Lxe3+ 30.Kxe3 Dg5+ 31.Kf2 Df4+ 32.Kg2 was het zwart geweest die voor remise had moeten vechten.

Beide koningen staan penibel en elke zet is hier daarom van groot belang. Ongetwijfeld had Sander hier echter niet de tijd om rustig na te denken, want dan had hij vast 38.Th1! gevonden, waarmee de zwarte dreiging Td1+ weggenomen wordt (wat remise zou opleveren door eeuwig schaak na 38.Dxc7+). Wit dreigt dan wel op c7 te slaan, maar ook een winnende aanval met 39.Tf1 en zwart kan zich niet tegen beide dreigingen verdedigen. In plaats daarvan deed zwart een typische tijdnoodzet waarmee alles verpest wordt: 38.Tb8+?? Le8 39.Tb1 Dc3+ 40.Thb2 Dxe5 en met een pion en een kleine kwaliteit meer wist zwart uiteindelijk na 104 zetten de overwinning binnen te halen.

Floris van Assendelft was in Enschede matig op dreef. Zijn start in dit toernooi was ook niet echt bemoedigend:

Een vrij normale Franse stelling. Beide spelers gaan door met de ontwikkeling van hun stukken: 14.Dc2 Dreigt op d7 en h7 te slaan. 14…Le8 Een bekende manoeuvre in het Frans, de loper zoekt de vrijheid op. En passant wordt de witte dreiging weggenomen en dreigt zwart zelf ook iets… 15.Le3?? Een goede ontwikkelingszet (d4 wordt gedekt), ware het niet dat er niets aan de dreiging wordt gedaan. 15…c4 En zo is wit een stuk kwijt. Wit probeerde het nog een tijdje met twee pionnen voor het stuk, maar Hoeksema maakte het goed af.

Deze drie partijen in de pgn-viewer:

Homepage: www.cafeatlantis.nl/M10/

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.